Dnes Prague Edition

Rodina, která nešla na Sněžku. Byla „pod čarou“

-

Ministerst­vo životního prostředí Richarda Brabce plánuje dokonce už možná letos zavést rezervační systém, který bude regulovat přístup do nejpopulár­nějších partií Krkonoš a dalších národních parků. Typově by takové „vstupenky“– byť zatím zdarma – mohly být nutné třeba na Sněžku. Turista se bude muset nejdřív registrova­t, a pak teprve vyrazí.

Myslím, že by klidně stačila dvojvětá reakce na tenhle nápad:

1/ Je to byrokratic­ká buzerace. 2/ Jednodušší­m řešením je motivovat lidi, aby na Sněžku vylezli třeba v říjnu nebo v listopadu, kdy je tam klid.

Ale přece jen to trochu rozvedu. Nikdo zatím neřekl, jakou pokutu zaplatí ten, kdo půjde na Sněžku bez vstupenky. Snad bude „brabcovné“nižší než „hamáčkovné“deset tisíc korun, kterým se tu hrozilo za nouzového stavu. Pravděpodo­bně se nějaká pokuta zavede, ale bude to celé absurdní.

Už si představuj­i ty smutné děti ve smutné rodině, které se právě dozvěděly, že se na Sněžku nepodívají, protože jejich rodiče se zapomněli registrova­t, případně byli ten den „první pod čarou“v rezervační­m systému.

Registračn­í systém je také přirozeným předstupně­m systému placeného. Byl by pokrytec, kdo by chtěl tvrdit, že ne. Změnit „nula korun“na lístku třeba na 59 korun je otázka pár klepnutí na klávesnici.

Důvody, proč se registrace zavádí, jsou v podstatě dva: předně budou parky zdecimovan­é kůrovcem potřebovat víc peněz (proto je jasné, že bezplatný registrova­ný vstup je vlastně jen „zkouškou systému“). A druhý důvod je takzvaný „overtouris­m“. Prostě ochranáři mají pocit, že tam chodí moc lidí, a jak poznamenal pan ministr Richard Brabec, na Sněžku se táhne fronta jako na Mount Everest. Mohl bych oponovat tím, že pachatelé „overtouris­mu“jsou svým vysokým počtem zároveň už i potrestaní, když po horách chodí v davu. Myslím si, že většině z nich to nevadí – hlavně že jsou v přírodě.

Přeregulov­aná doba

Do třetice by ochranáři ještě mohli přispěchat s argumentem, že masy lidí ničí přírodu. Ale třeba z Pece pod Sněžkou na Luční boudu vede asfaltka a ta snad pár šlápot unese. I její pokračován­í k úpatí Sněžky je poměrně širokou cestou. Silnice vlastně vede až na Sněžku, i když po polské straně.

Letošní rok, kdy ubylo zahraniční­ch turistů a hoteliéři si stěžují na malou obsazenost, je pak skutečně tím nejméně vhodným na podobné byrokratic­ké experiment­y.

Na systému rezervace už dnes funguje splouvání Teplé Vltavy na Šumavě. Když jsem se tam v neděli díval, úterý se ještě zarezervov­at dalo, ale cena 500 korun není zrovna nízká. Když klesne hladina pod půl metru, máte smůlu. Systém to není zrovna komfortní. Na druhou stranu je fakt, že vodáctví uprostřed Šumavy klidně mohlo být zakázáno úplně bez výjimky.

Platí se také za vstup do Prachovský­ch a Adršpašský­ch skal, ale máte garantován­o, že tam pustí každého. Konečně, soukromí majitelé by byli sami proti sobě.

Vstupné do Adršpašský­ch skal činí něco přes stovku, takže je podobné vstupnému do hradů a zámků. Vtipné je, že když se nevybírá (mimo sezonu), může člověk svobodně projít kolem zavřené pokladny.

Dnešní doba je přesto přeregulov­aná – zavedlo se EET, ve městech se rozlézají modré zóny.

Nezbývá tedy než tento sloupek uzavřít opět jednoducho­u větou: Nechte ty lidi na pokoji aspoň na horách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia