Dnes Prague Edition

Spojí Mozarta s Myslivečke­m. V sále i ve filmu

- — Věra Drápelová

PRAHA Soubor dobových nástrojů Collegium 1704 o sobě dával vědět i během koronakriz­e třeba prostředni­ctvím online koncertů. Teď se konečně vrací k živému vystupován­í a chystá i novou sezonu.

Otevře ji 19. září v Dvořákově síni Rudolfina Händelovým Mesiášem. Následovat bude sedm dalších koncertů v pražském Rudolfinu, na nichž zazní díla Bacha, Mozarta, Stradelly, jakož i erbovního autora souboru Jana Dismase Zelenky. S letošním složitým rokem se soubor rozloučí 30. prosince koncertem, na němž zazní Mozartova Korunovačn­í mše. Velikonoce pak oslaví méně známým zpracování­m pašijového příběhu od G. Ph. Telemanna na text ve své době oblíbeného hamburskéh­o básníka Heinricha Brockese. Převažují duchovní skladby, výjimkou je večer Bella mia fiamma, na němž soubor doprovodí kanadskou sopranistk­u Karinu Gauvinovou v operních áriích Mozarta a Josefa Myslivečka.

Čekání na mlhy

Právě s Myslivečke­m, jehož si Mozart velmi vážil, je nyní soubor spjat víc než jindy. Podílí se totiž na filmu, který o životě tohoto českého skladatele 18. století chystá režisér Petr Václav. „Velké hudební scény už máme natočeny, všechny naživo, ve filmu tedy nebude žádný playback,“zdůrazňuje šéf souboru Václav Luks. „Zbývá dokončit menší výjevy, například ty, v nichž se Mysliveček potká s Mozartem, vyměňují si skladatels­ké zkušenosti a přehrávají si hudební úseky. A pak ještě zimní scény, na které přirozeně musíme počkat do zimy – neboť natočit jindy skutečné benátské mlhy nejde,“směje se Luks.

Premiéru snímku, která je naplánován­a na příští rok, doprovodí vydání překladu monografie amerického badatele Daniela Freemana Il Boemo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia