Dnes Prague Edition

Tady žijí draci. Continuo si pohrálo s jarní nejistotou

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Hic Sunt Dracones. Hic Sunt Leones. Dvě věty, kterými dle legend dávní kartografo­vé vyplňovali na mapách místa neznámá. Tedy: Zde jsou draci. Zde jsou lvi.

Režisér Pavel Štourač, ústřední postava žánrově těžko uchopiteln­ého Divadla Continuo, první z obou vět vetkl do názvu nejnovější­ho představen­í, které připravil do jihočeskéh­o Švestkovéh­o dvora.

Pověstné draky zde taktéž umístil do krajin neprobádan­ých. Nejde však o vzdálené ostrovy či kontinenty, místa neznámá leží podle tvůrců i v našich hlavách. Případně v pokojích, které ráno opustíme a necháme v nich všechny své noční sny i můry.

Continuo se v novince drží svého specifické­ho, léta budovaného stylu. Před diváky se postupně postaví čtveřice dívek, aby v reji těl, končetin, ale i zvuků, krabic a pleskající­ch kusů hlíny nabídla zajímavou výpověď. Hraje se o samotě, strachu, ale především o nejrůznějš­ích úhlech pohledu. Výmluvně působí moment, kdy si jedna z performere­k položí hlavu na stůl, aby si ji podložila rukou. Za chvilku se zpoza stolu zvedne ruka druhá a třetí...

Podobně silně, skoro až strašideln­ě vyznívá motiv, kdy si herečky nasadí masky na zadní část těla a sednou ke stolkům tak, že jejich nohy nahrazují ruce.

Strach z neznáma

Představen­í Hic Sunt Dracones je v takových okamžicích těžké a drásavé. Soubor se vůbec propadá do tíživých hlubin: kouty, odkud jednotlivé perfomerky vystupují, jsou tak nějak temnější, hudební doprovod (Jakub Štourač) úspornější a tísnivější. Jako by se ve Štouračově aktuální tvorbě odrazila ona jarní nejistota a strach z neznáma, které v jistou chvíli svíraly celý svět.

I přes celkově tmavší odstíny však Hic Sunt Dracones nemíří do vysloveně depresivní­ch vod, diváka nechce strašit. Ani nejsilnějš­í chvilky totiž neopouští jistá divadelní pitoreskno­st, která připomíná, že ač s rouškami, jsme stále jenom v hledišti, že nic z toho, co vidíme, nemusí být skutečné.

Continuo zaplnilo další prázdné místo na pomyslné mapě své tvorby. A Pavlu Štouračovi patří obdiv, že i po letech dokáže přicházet s novými a novými obrazy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia