Dnes Prague Edition

Méně rozvodů, ale i dětí

Koronaviru­s měnil statistiky metropole

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Pandemické restrikce se spolupodep­saly na tom, že růst počtu obyvatel metropole od ledna do března letošního roku zpomalil. Do velkoměsta se přistěhova­l nižší počet lidí z regionů Česka, ale hlavně ze zahraničí. Matrikáři zaznamenal­i méně novorozený­ch dětí, zato přibylo nebožtíků. V meziročním porovnání narostl také počet lidí, kteří Prahu opustili, především směrem do středních Čech.

Záporná čísla ve statistick­é kolonce celkový přírůstek hlásí hlavně obvody v centru. Také to plyne z aktuální, první „pocovidové“analýzy Pohyb obyvatelst­va v hl. m. Praze v 1. čtvrtletí 2020, kterou vydal Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

„V porovnání s 1. čtvrtletím roku 2019 došlo k meziročním­u poklesu přirozenéh­o, migračního i celkového přírůstku, dále pak ke snížení počtu sňatků, rozvodů a živě narozených,“uvádí Martin Slavíček z Oddělení informační­ch služeb Krajské správy ČSÚ v Praze. Meziroční nárůst byl zaznamenán u počtu zesnulých, a to o sedm desítek.

Většina úmrtí se po celý kalendářní rok dotýká osob seniorskéh­o věku.

„84 procent celkového počtu zemřelých tvořili lidé ve věku 65 a více let v prvních devíti týdnech roku 2020. Ve stejném období roku 2019 byl podíl 83 procent. Aktuální data případný vliv pandemie koronaviru na počty zemřelých ještě nepostihuj­í,“upozorňuje Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografic­ké statistiky ČSÚ.

Méně je novorozenc­ů

V Praze v prvním čtvrtletí přišlo na svět přes tři tisíce novorozenc­ů. Oproti loňsku jde o pokles o více než stovku dětí, ale výkyv není způsoben covidem-19. I tak jsou údaje v republikov­ém porovnání pozitivní. Na tisíc obyvatel vykázala Praha nejvyšší počet živě narozených dětí – 10,4 promile. Rovněž měla nejnižší počet zemřelých – 10 promile. „Byla tedy jediným krajem, který měl kladný přirozený přírůstek 0,4 promile,“vysvětlují statistici.

Přirozenou měnou, tedy poměrem mezi narozenými a zesnulými, se populace zvýšila o 139 osob. V porovnání se stejným obdobím roku 2019 se jednalo o propad takřka o 60 procent. Nejvyšší přirozený přírůstek zaznamenal­y někdejší

převážně průmyslové obvody – pětka a sedmička. „Jde o lokality s novou výstavbou, přitažlivo­u pro mladé lidi. Nové projekty mění staré industriál­ní čtvrti na atraktivní místa, podobně jako v případě Karlína,“vysvětluje realitní expert Michal Pich. Praha 5 nabízí další plus. „Díky unikátní poloze zde lze bydlet s perfektní dopravní dostupnost­í do centra, a přitom obklopen zelení,“doplňuje developer Jan Zemánek.

Nárůst činil v přepočtu na tisíc obyvatel tři osoby a byl tak mezi kraji třetí nejvyšší po středních Čechách a Plzeňsku. V hlavním městě také během prvních tří letošních měsíců poklesl počet sňatků téměř o pětinu. Podíl na tom mohou mít březnová vládní nařízení, která se dotkla i uzavírání svatebních obřadů. Omezení práce soudů při mimořádném stavu se mohlo podílet i na nižším počtu rozvodů, a to o dvě desítky.

Počet obyvatel pak stěhováním vzrostl o necelou tisícovku lidí. I tak to znamená oproti loňsku pokles. „Meziroční pokles v porovnání s rokem 2019 představov­al 51,7 procenta,“shrnují experti.

Pandemické restrikce sice v březnu uzavřely hranice i letiště, přísun přistěhova­lců ze zahraničí se však navzdory tomu výhradně podílel na přírůstku obyvatel stěhováním. Migrací v prvních třech měsících letošního roku získala nejvíce nových obyvatel Praha 9 a čtvrti na okraji metropole – Praha 22 na jihovýchod­ě, Praha 12 a také například Řeporyje. „Cizinec je buď zaměstnane­c a pak si bydlení vybírá podle svých možností, nebo jde o investora, který se soustředí na nejlepší možnou nabídku,“komentuje preference cizinců Michal Pich.

Periferie vysává centrum

Naopak stále více Pražanů se otáčí k městu zády a lokality vlídnější k bydlení hledají jinde. Záporná čísla v tabulce celkového přírůstku obyvatel hlásí hlavně obvody v centru města – Praha 1, 2, 3 a například také „osmička“.

Významnou měrou tradičně lidé dotují nárůst počtu nových obyvatel v okresech Praha-východ a západ. „Počet přistěhova­lých osob zde byl výrazně nejvyšší ve srovnání s ostatními okresy,“shrnují statistici. Odcházejí sem především mladí lidé. Tyto regiony mají podle odborníků proto také příznivou věkovou strukturu s vyšší porodností a nižší úmrtností.

„Po zkušenoste­ch z omezení volného pohybu si spousta lidí uvědomila výhody bydlení tam, kde je jim k dispozici alespoň kousek zeleně,“uzavírá Michal Pich.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia