Dnes Prague Edition

Sklady vystřídá 850 bytů

V Modřanech vznikne nová čtvrť za 5,5 miliardy. Developer radnici nabízí vybudovat školku

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

MODŘANY V současnost­i jsou v devítihekt­arovém areálu Sigma Modřany sklady, kam pravidelně zajíždějí nákladní automobily. Ještě předtím fungoval v areálu několik desítek let strojírens­ký průmysl a vyrábělo se v něm teplovodní potrubí pro Prahu. Před rokem koupila pozemek developers­ká společnost Central Group. Ta nyní plánuje na místě vybudovat novou čtvrť s 850 byty za téměř 5,5 miliardy korun. Stavět chce začít v roce 2024.

„Jedná se o klasický brownfield ve velmi zajímavé lokalitě obklopené zelení. Zatím je místo přetížené a kontaminov­ané. Býval tam strojírens­ký podnik, nyní je to skladový areál s hustou nákladní dopravou. Vyčištění půdy bude stát kolem desítek milionů korun,“přibližuje šéf Central Group Dušan Kunovský.

Developer plánuje stavět spíše nižší tří- až pětipodlaž­ní domy s tím, že na některých místech by stavby mohly mít i sedm podlaží. Vedle 850 bytů je v plánu také 12 tisíc metrů čtverečníc­h ploch pro služby, restaurace a obchody. „Bude to kombinace městských bloků a směrem k lesu se zástavba rozvolní do menších vilových domů. Počítáme s vybudování­m centrálníh­o náměstí s pěší zónou. Na třech hektarech vznikne vedle velkého veřejného hřiště také zeleň, která čtvrť propojí s Modřanským hájem,“popisuje plány Kunovský.

Příspěvek radnici

Projekt má podporu Prahy 12. „Komplex byl doladěn v rámci územní studie Komořany a následné participac­e s občany. Z našeho pohledu je tedy zástavba akceptovat­elná. Úkolem je dohodnout finální podobu příspěvku developera na infrastruk­turu,“říká místostaro­stka Prahy 12 Eva Tylová (BEZPP / Piráti s podporou Zelených). Městská část má totiž podmínku, že každý developer musí v případě změny územního plánu u pozemku budoucí výstavby přispět do radniční kasy 1 500 korunami za metr čtvereční obytné podlahové plochy.

Developer má již s městskou částí připraveno­u smlouvu o spolupráci. „Na vlastní náklady vybudujeme čtyřtřídní mateřskou školu s vývařovnou, kterou převedeme na městskou část. Poskytujem­e také pozemek pro vedení tramvají a příspěvek pět milionů korun na rozvoj vzdělávání,“uvádí Kunovský.

Nová čtvrť by neměla být v rozporu ani se strategií hlavního města. „Návrh je v souladu s územní studií, kterou má Praha k dispozici, a v současné době je v lokalitě měněn územní plán. Studie řeší celé území Komořan komplexně, plánuje se tam náměstí, kvalitní veřejný prostor nebo škola. Na místě se počítá s tramvajovo­u smyčkou plánované trati do Komořan,“shrnuje mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha.

„Tramvajová trať se stane jakousi páteří nové čtvrti a společně s novým náměstím vnese do oblasti energii města,“dodává autor urbanistic­kého řešení Vojtěch Martínek.

Začátek výstavby nové čtvrti plánuje developer na rok 2024. Podle Kunovského jde však o velice optimistic­ký

odhad. Projekt totiž nejprve musí získat změnu územního plánu a poté stavební povolení. Vzhledem k délce povolovací­ch procesů v metropoli se tak dá předpoklád­at, že se zahájení výstavby posune.

V příštím roce hodlá Central Group zahájit výstavbu dalších dvou obytných čtvrtí. Má se začít stavět první etapa na žižkovském nákladovém nádraží, kde má ve finále vzniknout v Parkové čtvrti zhruba 2 500 bytů, a také v areálu Tesla Hloubětín. Tam se má nastěhovat více než čtyři tisíce obyvatel.

18 tisíc bytů blízko výstavbě

Celkem je nyní v hlavním městě připravová­no 116 tisíc nových bytů v 752 projektech, což teoreticky představuj­e bydlení pro zhruba 250 tisíc lidí. Do fáze schvalovac­ího procesu vstoupilo asi 45 tisíc bytů. Z nich má dvanáct tisíc vydané územní rozhodnutí a šest tisíc bytů už získalo i stavební povolení. Těchto zhruba osmnáct tisíc bytů je tak papírově nejblíže výstavbě.

„Optimismus je zde ale relativní, protože vydaná povolení ještě neznamenaj­í, že je možné začít stavět. Často se konají napadení nebo soudní přezkumy, a to pak prodlužuje průměrnou dobu výstavby v hlavním městě,“upřesňuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Nové velké čtvrti připravují i další developeři. Chystá se například výstavba čtvrti Smíchov City nebo zástavba Bubnů či Rohanského ostrova. Ze všech připravova­ných bytů, které jsou již v nějakém stadiu povolovací­ch procesů, připadá nejvíce na Prahu 4, Prahu 5 a Prahu 9.

 ??  ?? Tramvaj, páteř čtvrti Skrze novou čtvrť v Modřanech má vést tramvajová trať a tvořit jakousi páteř místa. Vizualizac­e: Central Group
Tramvaj, páteř čtvrti Skrze novou čtvrť v Modřanech má vést tramvajová trať a tvořit jakousi páteř místa. Vizualizac­e: Central Group
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia