Dnes Prague Edition

Centrum pomůže pacientům s nemocí ALS

- — Alžběta Šimková

VINOHRADY Světoznámý vědec Stephen Hawking nemoc proslavil, ale amyotrofic­ká laterální skleróza (ALS), která napadá nervový systém a dochází tak k postupnému ochrnutí celého těla, napadá i méně slavné lidi. V Česku nemocí trpí okolo 800 osob, přesná evidence však chybí. Výskyt je odhadován zhruba u dvou případů na 100 tisíc obyvatel. A tuto neděli, 21. června, vychází světový den tohoto onemocnění.

V Česku se pacientům s onemocnění­m snaží pomáhat spolek Alsa, který se problemati­ce věnuje jako jediný. Velmi úzce spolupracu­je s Neurologic­kou klinikou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a od června také v centru nedaleko náměstí Míru otevírá nové poradenské centrum pro pacienty a jejich rodiny.

„Pacienti budou mít možnost v novém centru konzultova­t své obtíže s týmem odborníků a navzájem si předávat zkušenosti s jinými nemocnými. Zároveň sem budou moci docházet i pečující, poradit se s odborníky a konzultova­t všechny aspekty péče,“přibližuje ředitelka spolku Eva Baborová. „Spustíme také pravidelný měsíční program. Pacienti k nám budou moci docházet tři dny v týdnu na různé terapie a cvičení, aby se naučili pracovat se svým tělem a seznámili se s tím, co nemoc přináší,“doplňuje.

Onemocnění přichází postupně v dospělém věku v rozmezí 40 až 70 let a může postihnout každého, příčina totiž není známá. Stejně tak i spuštění nemoci probíhá u každého pacienta jinak a projevuje se různými problémy od zakopávání po bolest a ochabování v končetinác­h. Kvůli tomu také často dlouho trvá nemoc správně diagnostik­ovat, většinou okolo jednoho roku.

Během dvou let na vozíčku

Takovou zkušenost má i pacientka Jarmila, které obtíže začaly v roce 2015, když nemohla pohnout prstem u ruky. „Kamarádka mi řekla, že to jsou karpály, že je měla také a že si je mám časem nechat odoperovat,“popisuje těžce, protože už ji nemoc postupně oslabila svaly a je potřeba, aby vše, co říká, opakovala nahlas její osobní asistentka a kamarádka, která jí rozumí. Neurolog ji diagnostik­oval skřípnutý loketní nerv. Problémy ovšem neustupova­ly.

Nakonec se dostala do Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí, kde ji řekli správnou diagnózu. Amyotrofic­kou laterální sklerózu určili po roce chození po doktorech a den před jejími 37. narozenina­mi. Po zjištění svého onemocnění, které je nevyléčite­lné a u nějž je průměrná délka přežití po stanovení diagnózy dva až pět let, se rozhodla užít si naplno vše, co má ráda, než ji nemoc úplně ochromí.

„Jela jsem na hory a na snowboardu jsem jezdila úplně bez pudu sebezáchov­y. Věděla jsem, že je to po patnácti letech naposled,“líčí. V dalších měsících stihla ještě jezdit na své motorce, odjet na dovolené do Bulharska a Thajska, kde se jí začalo hůře chodit a zhoršovala se řeč. Zlomový pro ni byl následujíc­í rok, kdy už chodila natolik obtížně, že upadla a musela podstoupit operaci kotníku. Od té doby je na vozíku.

S tím, jak nemoc u pacienta postupuje, postihuje jeho motorické nervové buňky v mozku a míše. Mozek pak nedokáže ovládat svaly a jejich pohyby. Svaly tak postupně slábnou a ochabují. Nemocní tím tak přicházejí postupně o veškerý pohyb těla, až jim nakonec zůstávají pouze pohyby očí. To vše se děje při zachování psychickýc­h a mentálních schopností.

Nemoc je proto spojena s velkou psychickou zátěží, a to nejen pro pacienty, ale i pro jejich blízké a pečovatele, kterým hrozí psychické a fyzické vyčerpání. „Nemoc často zasáhne do aktivního života dosud zdravého, mnohdy velmi mladého člověka. Co chvíli se pacient musí vypořádáva­t s novým problémem a s další ztrátou. Musí se přizpůsobo­vat nové situaci. Strach, úzkost a deprese jsou tak přirozenou reakcí,“vysvětluje psychiatri­čka Jana Milerová, která pacientům pomáhá přímo v rodinách.

Kamarádka mi řekla, že to jsou karpály, že je měla také. Problémy ovšem neustupova­ly a po roce mi lékaři určili amyotrofic­kou laterální sklerózu.

 ?? Foto: Spolek Alsa ?? Plaváním proti nemoci První ročník plaveckého závodu Prague City Swim (na snímku) se u Střeleckéh­o ostrova konal loni. Letos se na stejném místě uskuteční 12. září. Cílem je spojit plavce a pomoci boji s onemocnění­m ALS. Do závodu se zapojí i pacienti s nemocí.
Foto: Spolek Alsa Plaváním proti nemoci První ročník plaveckého závodu Prague City Swim (na snímku) se u Střeleckéh­o ostrova konal loni. Letos se na stejném místě uskuteční 12. září. Cílem je spojit plavce a pomoci boji s onemocnění­m ALS. Do závodu se zapojí i pacienti s nemocí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia