Dnes Prague Edition

Péče o zvířata bude jako ve špičkové nemocnici

Projekt moderní záchranné stanice za 170 milionů korun získal stavební povolení. Hotovo má být do konce roku 2022.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES Všichni kromě medvěda

JINONICE Na okraji Jinonic stojí nevzhledné stavební buňky obehnané plotem. Nejedná se však o žádné staveniště, nýbrž o provizoriu­m, ve kterém už osm let musí fungovat záchranná stanice pro volně žijící zvířata. V nedůstojný­ch podmínkách ošetří zdejší zaměstnanc­i přes pět tisíc živočichů za rok, což je vůbec nejvíc v Česku.

Tristní situace se má změnit teprve nyní. Po letech příprav a vleklého sporu s bývalou nájemkyní totiž získal projekt moderního areálu, který na stejném místě nahradí ten původní, stavební povolení. „Pokud nevzniknou žádné komplikace, předpoklád­áme zahájení stavby letos na podzim,“říká Ondřej Palička, ředitel městské společnost­i Lesy hlavního města Prahy, která záchrannou stanici provozuje.

Stavba by měla za plného provozu postupně vznikat dva roky, kompletně dokončená tak může být se závěrem roku 2022. Celkové náklady městská společnost odhaduje na více než 170 milionů korun.

Ordinace s operačním sálem

V budoucím areálu se především výrazně zvýší kvalita péče o zvířecí pacienty. Nově zde budou k dispozici dvě ordinace s operačním sálem, které bude primárně obsluhovat veterinárn­í lékař. Hned vedle vzniknou i jednotky intenzivní péče pro jednotlivé druhy.

V další části se budou nacházet specializo­vané voliéry a výběhy. Zázemí zde najdou vodní ptáci, kteří patří mezi časté pacienty stanice. Ročně se totiž do rukou zdejších ošetřovate­lů dostane v průměru pět stovek kachen a stovka labutí.

Pro drobné ptactvo vznikne zhruba padesátka menších voliér, další dvě velké budou takzvané rozlétávac­í. Přibude i výběhů pro srnce, muflony a divoká prasata. Stavební firma rovněž postaví oddělené prostory pro šelmy, jako jsou lišky nebo kuny, dále pro vydry, které budou mít menší vodní plochu, a na místě bude fungovat také dočasné útočiště pro odchov veverek.

Součástí celého komplexu budou sklady krmiv, zázemí pro zaměstnanc­e a především přednáškov­ý sál pro vzdělávací programy. Nově by tady měla být záchranná stanice přístupná pro veřejnost v doprovodu průvodce.

S novým uspořádání­m se i zvýší kapacita záchranné stanice zhruba na dvojnásobe­k, konkrétně zde bude stát asi stovka voliér. „Těšíme se, že zde konečně budeme mít více prostoru pro zvířata. Už se sem skutečně nevejdeme, navíc je teď období, kdy tady máme spoustu mláďat. A na jejich odchov máme jedinou místnost,“poukazuje na stísněné prostředí hlavní ošetřovate­lka záchranné stanice Zuzana Pokorná. Její slova dokazují i aktuální čísla, kdy jen za letošní květen přijala stanice přes devět stovek živočichů.

Budoucí zařízení bude podle slibů městské společnost­i také uzpůsobeno na to, aby přijalo třeba rysa nebo vlka. „Bude možné postarat se o jakéhokoli­v živočicha s výjimkou medvěda,“říká s nadsázkou vedoucí záchranné stanice Václav Nejman a poukazuje na překvapivě velkou druhovou rozmanitos­t živočichů žijících na území metropole.

Mimo obvyklé zvířecí pacienty, jakými jsou zejména ježci, veverky nebo drobné a vodní ptactvo, se totiž stále častěji do záchranné stanice dostávají i zvířata, jejichž přítomnost by laik na území hlavního města neočekával. „Měli jsme tady různé rarity, jako je sokol stěhovavý, vydra říční, nebo dokonce bobr evropský,“jmenuje ředitel Palička. Aktuálně se v areálu nachází také volavka popelavá nebo několik muflončat. V minulosti zde ošetřovali jelena i daňky.

V roce 2019 přijala jinonická stanice přesně 5 368 opuštěných či zraněných volně žijících živočichů 138 různých druhů. Jejich počet se rok od roku zvyšuje. Zhruba dvě třetiny tvoří ptáci, zbytek jsou savci. Až 60 procent živočichů se znovu vrátí do volné přírody. Ostatní pak většinou putují do zookoutků v Malé Chuchli, Hostivaři a Krči.

 ??  ??
 ??  ?? Do nového Zaměstnanc­i záchranné stanice pro divoká zvířata ročně ošetří přes pět tisíc živočichů. Mezi obvyklé pacienty patří netopýři (na obrázku nahoře), ale i ježci, veverky, kachny, labutě a drobní ptáci. Současný areál v Jinonicích je však ve špatném technickém stavu, proto Lesy hlavního města Prahy plánují na podzim začít budovat na stejném místě moderní komplex (dole) za 170 milionů korun. Foto a vizualizac­e: Lesy hl. m. Prahy
Do nového Zaměstnanc­i záchranné stanice pro divoká zvířata ročně ošetří přes pět tisíc živočichů. Mezi obvyklé pacienty patří netopýři (na obrázku nahoře), ale i ježci, veverky, kachny, labutě a drobní ptáci. Současný areál v Jinonicích je však ve špatném technickém stavu, proto Lesy hlavního města Prahy plánují na podzim začít budovat na stejném místě moderní komplex (dole) za 170 milionů korun. Foto a vizualizac­e: Lesy hl. m. Prahy
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia