Dnes Prague Edition

Proč politické protesty nacházejí ve sportu místo

Protestuji, tedy jsem

- Debatu to vyvolalo.

Jak to myslíte?

Strana 16 transparen­tní, můžeme mít akademií, kolik chceme. Tohle musíme vyžadovat, a ne hulvátství a zesměšňová­ní. Tím jsme se odborností vrátili o čtyřicet let zpátky.

Pořád jsme v době „drž hubu a krok“, anebo dáváme úplnou volnost. Problém je, že po některých dětech chceme přístup drž hubu a krok, ale někteří synové sponzorů a bývalých hokejistů jsou privilegov­aní. Dítě není hloupé a už v šesti letech pochopí, zda se někdo chová férově, anebo je někdo upřednostň­ován.

Trochu jsme opustili povídání o aktuální kauze.

Ano, kvůli tomu všemu bych ale nechtěl říkat, zda se má Martin trestat. Jen mě zarazilo, když tvrdí, že by nic neměnil. Trenér pohybující se v těchto sférách by si měl sám uvědomit, že některé nadsázky tam prostě nepatří.

Kolik je v českém hokeji trenérů podobného ražení?

Hodně. Na můj vkus až moc. Na rovinu ale říkám, že každému hokejovému trenérovi už uletělo sprosté slovo nebo hráče seřval. To k tomu patří. Jsme ale v době, kdy si i hráči NHL

Vadí mi, že něco řekne předseda Techniky, něco řekne odborník, ale jestli se chceme dostat na úroveň Švédska, Finska nebo Kanady, musíme se k tomu postavit úplně jinak. Vezměte si, že v NHL vyhodí nebo pranýřují trenéra za to, že před deseti lety něco řekl nebo někoho praštil do zad. Společnost to odsoudí a i na nejvyšší úrovni jde trenér od válu. Tady se bavíme o výchově dětí a ještě tenhle přístup sklízí potlesk. To je bohužel špatně.

Myslíte, že ještě přijde ostřejší vyjádření?

Čekal bych ho od lidí, kteří mají ve svazu na starosti výchovu trenérů a mládeže, že věc zanalyzují a klidně jen slušně poví: Takhle teda ne. Víme, že nám chybí disciplína, a je špatně, když se maminky ptají, kdy je trénink. V jednom malém klubu jsem chtěl pomoct a rodiče mi psali, jak by se měla naplánovat letní příprava. Přijde mi to až nereálné, ale neznamená to, že se z trenéra stane hulvát, který bude kohokoliv zesměšňova­t. Teď si navíc uvědomte ještě jednu věc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia