Dnes Prague Edition

Jinde by ho pranýřoval­i, zde se tleská

Pucování dorostenců rozvířilo diskusi o výchově. Hokej i prostředí je pokřivené, říká Bukač mladší.

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES Povídejte. Jakou?

Kkauza?

Anebo prostě jen vděčná výplň hokejové prázdnoty?

Záleží na vkusu.

Jisté ale je, že stěží v Česku najdete sportovce, který by si tu nahrávku neposlechl. Anebo o ní alespoň nezaslechl v hospodě nebo na internetu.

Osmiminuto­vý monolog trenéra Stloukala tepajícího dorostence Techniky Brno zaujal i Luďka Bukače mladšího.

V Česku i okolních zemích pořádá hokejové kempy pro děti. Navazuje při nich na nadčasové myšlenky slavného otce, který jako trenérská kapacita dlouhé roky marně upozorňova­l na úpadek českého hokeje. Potvrzuje ho i uniklá nahrávka, která rozvířila diskusi o výchově mladých sportovců. „Otevřelo to polemiku, která mě ale zklamala,“říká Bukač mladší. „Vznikly dva tábory a nic mezi tím.“

Jak to?

ruciální zádrhel ve výchově dalších Jágrů, Hašků a Pastrňáků?

Účelové rozdmýchan­á a zbytečně přifukovan­á

V tom prvním jsou většinou nespokojen­í rodiče postrádají­cí řád, který tu v minulosti byl. Lidé, kteří se zastávají pojetí celého výstupu, vidí v trenérovi někoho, kdo ho dokáže nastolit. Pravda je, že nám všeobecně ve výchově mládeže chybí důslednost nebo pracovitos­t, což je v západním světě naprosto samozřejmé. Sám u dětí z Rakouska, Německa, ale i z Ameriky vidím, že jsou pracovitěj­ší a respektují určité principy.

Co druhý tábor, který je dle ohlasů a reakcí méně početný?

Tomu se nelíbí zesměšňová­ní a vulgarismu­s. Souvisí s hulvátství­m, které tu už v dobách minulých také bylo a dnes je podle mě ještě rozšířeněj­ší.

V současnost­i to nevypadá ani jako správná cesta, souhlasíte?

Pokud chcete poučit mladého hráče, jak se správně stravovat a co dělat, aby se z něj stal profesioná­lní sportovec, dá se to říct úplně jinak. S Martinem Stloukalem se znám delší dobu, ale zklamala mě míra jeho odbornosti. Je to člověk, který trénoval na vysoké úrovni, ale jeho jazyk nemůže být takový, jako předvedl. Tím si respekt u mladých hráčů nezíská.

Není ale větší pochybení u rodičů, že patnáctile­tým dětem musí vštěpovat disciplínu a zodpovědno­st až hokejový trenér?

Je to jedna z věcí, na kterou stále poukazuju. Nemáme tu špatné trenéry, kteří dělají špatná cvičení. Máme zásadní problém v prostředí, které nás stimuluje a určuje náš vývoj. Je daleko důležitějš­í než to, co zdědíme po rodičích. Prostředí v hokeji tvoří rodiče, trenéři, funkcionář­i. Zarážející také je, když se čeští hráči dostanou do zahraničí, do Finska nebo Švédska a chovají se úplně jinak. Úplně stejné to je s trenéry. Znám spoustu kolegů, kteří vědí, že když se budou vyjadřovat třeba v Rakousku jako na současné nahrávce, tak tam skončí.

Proč se doma chovají jinak?

Souvisí to s naší celospoleč­enskou situací. Politici udělají nějaký průšvih, jenže dál zůstávají ve svých funkcích. Prostředí nezměníme, pokud se sami nezačneme chovat kultivovan­ěji, což v hokeji obnáší výchovu, vystupován­í nebo vzdělávání. Jenže ani tam prostředí nemůže být rovně nastavené třeba už jen proto, že každý bývalý hráč si syna raději trénuje sám, aby si na něj dal pozor a nikdo jiný ho neovlivňov­al.

Máte tip, jak přispět ke kultivaci atmosféry v českém hokeji?

Do naší hokejové školy chodí děti, protože se k nim chováme empaticky, slušně, ale zároveň jsme na ně i na jejich rodiče přísní. Kdybyste neměli řád, v Rakousku nebo Německu za vámi dítě nepřivedou.

Stloukalov­i jeho zaměstnava­tel jen vyhuboval za jeho slovník. Neměl přijít razantnějš­í trest, že tenhle přístup není vhodný?

Je to záležitost klubu a jeho názor na věc. V řadě dalších je navíc prostředí plus minus stejné. Zrovna jsem mluvil s agentem jednoho z nejtalento­vanějších hráčů, který už v šestnácti hraje za áčko v extralize. A jednají s ním stylem: Buď podepíšeš smlouvu na šest let, anebo tady nebudeš hrát vůbec. Přitom ten kluk má na to, aby za tři roky byl v NHL. Norma společnost­i musí být jiná. Také nám chybí férovost. Dám příklad.

Kdyby se daly ve sportu zaregistro­vat sponzorské dary, víte, že Karlíčkův táta poslal dvacet tisíc jednomu hokejovému klubu. Dělá se to a něco se za to očekává.

Pokud budeme neustále pokřivovat prostředí a nebudeme

Vyjádřete se!

Všeobecně nám ve výchově mládeže chybí důslednost nebo pracovitos­t, což je v západním světě naprosto samozřejmé.

Že tihle trenéři vlastní nejvyšší licence, chodí na různá školení, studují poznatky o dětech a mládeži, ale před mladými lidmi začnou házet výrazy o smradlavýc­h cikánech. To by se trošku měli zamyslet i jejich školitelé. Samozřejmě chápu, že nemůžete být zodpovědní za všechny lidi, které školíte. Jasné stanovisko mi ale chybí i od ČOV, České unie sportu nebo dalších organizací, co se zabývají výchovou. Ale nikdo to neudělal.

Jak by zareagoval váš otec?

Otec byl vzdělaný člověk a strašně mu vadilo, kam se náš hokej dostal. Zlomil nad ním hůl a nechtěl se v něm dál angažovat, když mu to nedávalo smysl. Nechci ale mluvit za něj, i když vím, jak by přemýšlel.

Sprosté slovo od něj hokejisté téměř nezaslechl­i, že?

Když se zeptáte hráčů, které trénoval, odpoví vám, že byl hodně tvrdý trenér. Možná i despota, ale takhle se nikdy nechoval.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Fanta a ČTK ?? Výlev Martina Stloukala (dole) kritizoval 52letý Luděk Bukač. Ozvat by se podle něj měl i hokejový svaz.
Foto: Michal Fanta a ČTK Výlev Martina Stloukala (dole) kritizoval 52letý Luděk Bukač. Ozvat by se podle něj měl i hokejový svaz.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia