Dnes Prague Edition

Zůstala po něm hala, juniorský titul i spálené mosty

Kdo je Martin Stloukal, vulgární trenér z dorostenec­ké šatny? Bývalý kamarád Patrika Eliáše, který je zvyklý skrz hokej dosáhnout svého

- Jiří Punčochář sportovní reportér MF DNES

Pokud se Martina Stloukala zeptáte, co si myslí o vlně kritiky, která se na něho posledních pár dní valila, odpoví bez mrknutí oka: „Psi štěkají, ale karavana jede dál. To je moje motto.“

Takový je jeden ze základních světonázor­ů muže, jehož jméno je teď nejskloňov­anějším v českém hokeji. O tom, že dorostenců­m doporučuje snídat čtvrt kila tvarohu, ví už každý. Kdo ale je Martin Stloukal, bývalý hráč Zetoru Brno a nyní 49letý hokejový všeuměl?

Nejen v Brně, odkud vystoupal až do vysokých hokejových pater, ho znají jako individual­istu, schopného pohybovat se v jakémkoliv kolektivu. Zůstávají za ním často i výrazné výsledky; vesměs jako vedlejší produkt jeho snahy dosáhnout svého.

„Nemyslím si, že jsou reálné řeči o tahání za jeden provaz. Každý se má starat sám o sebe. Diverzita nás pak posune dál,“káže Stloukal další ze svých životních pravd.

Ve svých angažmá za sebou nezřídka nechává spálené mosty – nejčastěji proto, že tempo jeho práce je zničující a nápady, s nimiž přichází, bývají nevyzkouše­né. Jako když kdysi stál za přesunem Znojma z českých soutěží do mezinárodn­í EBEL. Orli ji úspěšně hráli a bavili svoje fanoušky ještě hodně let poté, co se Stloukal s klubem rozloučil a přesunul svůj showbyznys o dům dál. A že se díky jeho nápadu Znojmo etablovalo v zahraniční soutěži a hráči odtud chodili za lepším? Jenom dobře.

Rozloučil se tam poté, co ze svého působení vymačkal maximum. S juniory Orlů v roce 2011 vyhrál extraligov­ý titul, když vedení klubu nadchl pro myšlenku tým mohutně posílit. Ve stejném roce nastartova­l přesun Znojma do EBEL a dodnes můžete slyšet názor, že si tím hlavně chystal půdu pro svoje trenérské angažmá v některém z bohatých rakouských celků.

Povedlo se mu to o tři roky později, kdy převzal Klagenfurt.

„Že si tam počínal tak, že tam dvacet let dalšího českého trenéra nevezmou, už je zase jiná věc,“říká o něm ironicky jeden bývalý ligový hráč a trenér.

Hráči Klagenfurt­u chtěli Stloukala hned v první sezoně odstřelit kvůli tomu, že je na tréninku trefoval puky, když se mu něco nelíbilo. Připomíná vám to metody trenérů NHL z 80. let minulého století? Náhoda to není, Stloukal si jejich motivační metody rychle osvojil.

Přestože je Stloukal známý jako živel, který třeba v Prostějově v rámci přípravy skákal s padákem a v přípravném zápase Třebíč–Znojmo

ho domácí tým vinil z vyvolání hromadné rvačky, zapaluje mu to mnohem víc, než se na první poslech obhroubléh­o monologu může zdát. Své dceři nedávno zajistil americký pas tím, že rodinu krátce před jejím narozením přemístil na Floridu.

Jeho nejúspěšně­jším počinem bylo osobní přátelství s Patrikem Eliášem, s jehož pomocí rozjel stavbu hokejové haly v Brně. Ta stojí a úspěšně funguje, přestože se Eliáš se Stloukalem během budování haly rozešel – údajně kvůli neshodám o velké peníze.

„Byli jsme nejlepší kamarádi. Teď jsme se už rok a půl neviděli. Takový je život,“pravil Stloukal o Eliášovi

v roce 2007, když hokejista svoje bývalé agenty v USA zažaloval.

Tou dobou už měl Stloukal jiné vize. Třeba odloučení jedné třídy brněnské hokejové školy do vlastního týmu, s nímž celý rok jen trénoval a příležitos­tně hrál turnaje. Pak projekt vyšuměl.

V Technice Brno si svého trenéra chválí. Za půl roku, co do ní pumpuje hokejové vize, se tam rozjely individuál­ní tréninky. „Tři roky jsme o nich kecali. Pak přišel Martin a zavedl je,“řekl šéf oddílu Pavel Kubica.

Kdo ví, třeba i jeho Stloukalov­o strhující nadšení časem umoří. Co pak? Nečekejte nic jiného, než že Stloukalov­a karavana pojede dál. Tam, kde mosty ještě nemá spálené.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia