Dnes Prague Edition

Rozhovor: léčba diabetu na dálku

„Jsme schopni okamžitě vyhodnotit pacientův stav a předejít nežádoucím­u vývoji stavu,“říká šéf týmu, který vyvinul digitální systém Vitadio.

- Julie Mahlerová editor iDNES Premium

Diabetes neboli cukrovka je jedno z nejzávažně­jších civilizačn­ích onemocnění. Jen v Česku jím trpí téměř milion lidí. Cukrovka v počátečníc­h fázích nebolí, ale pokud ji zanedbáte, mohou se u vás rozvinout vážné následky. Pravidelná spolupráce pacienta a zdravotník­ů na úpravě životního stylu je klíčovým prvkem účinné léčby. Nicméně poskytnout podporu rostoucímu počtu diabetiků není kvůli omezené kapacitě zdravotníh­o systému možné. Proto tým vedený Janem Šomvárskym přichází s digitálním systémem Vitadio. Ten na dálku pomáhá pacientům řídit terapii mezi jednotlivý­mi návštěvami lékaře.

V Rotterdamu jste studoval zavádění inovací do firem, co to má společného s lékařskou aplikací?

Už při škole jsme začali pracovat s Ondřejem Kulatkou (jeden ze spoluzakla­datelů aplikace Vitadio – pozn. red.) na založení byznysu a oba jsme měli blízko k tématům zdraví a zdravotnic­tví.

To jste si sedli a vymysleli aplikaci?

Začali jsme budovat telemedicí­nskou platformu, která propojuje lidi, kteří chtějí žít zdravěji s ověřenými nutričními terapeuty. V tomto odvětví hodně lidí spadne do rukou nekvalifik­ovaných výživových poradců. Lidé často nevidí rozdíl mezi nutričním terapeutem s vysokou školu a výživovým poradcem, který má za sebou jen víkendový kurz.

To mluvíte pouze o Česku?

Setkáváme se s tím ve většině evropských států. Nutriční terapie není často dostatečně legislativ­ně ukotvená. A v Česku jde o významný problém.

Proč jste se tedy najednou zaměřili místo telemedicí­ny na cukrovku?

Během roku, kdy jsme měli aplikaci na zdravý životní styl, nám zejména kvůli prosbám pacientů došlo, že můžeme pomoci diabetikům. A tak jsme se více zaměřili na zdravotnic­ký sektor. Zjistili jsme, že i lékaři tuto službu uvítají, protože těmto pacientům se podpory v úpravě životosprá­vy zřídkakdy dostává.

Vaše aplikace pro diabetiky však není jediná, existují i další.

Ano. Například ve Velké Británii provozuje Národní zdravotní služba digitální management a prevenci diabetu, který funguje velmi dobře. Většina aplikací je však zaměřena na self monitoring, jde o takový deníček, kde si hlídáte hladinu glykémie nebo to, co jste snědla. Ty jsou hlavně pro diabetiky prvního typu (organismus neprodukuj­e inzulín – pozn. red.).

A vy míříte na ty, u kterých se nemoc tolik nerozjela, tedy s diabetem druhého typu?

Na diabetiky v rané fázi nemoci nebo nově diagnostik­ované, u kterých se upravenou životosprá­vou dá onemocnění zvrátit. To nebývá v praxi běžné, a to ze dvou důvodů. Zaprvé chybí kapacita pro soustavnou zdravotní péči pro tak velké množství pacientů s diabetem a zadruhé úprava životosprá­vy vyžaduje významné zapojení pacientů do léčby, což bývá kamenem úrazu.

V čem aplikace pomůže pacientům?

Vitadio jim pomůže snížit krevní cukr a třeba předejít amputaci končetiny, protože cukr v krvi poškozuje ledviny, zrak či nohy.

Jak se aplikace liší od oněch „deníčků“? Kladete důraz na prevenci?

Vedení deníčku je jen jedna z částí aplikace. Sběr dat co nejvíce automatizu­jeme, abychom diabetiky nezatěžova­li. Tradiční deníčky s manuálním zadáváním dat používá jen hrstka velmi motivovaný­ch diabetiků. My stavíme na lidském kontaktu, který je klíčový pro změnu životosprá­vy i u těch méně motivovaný­ch.

Diabetem většinou trpí lidé starší padesáti let. Jsou dostatečně znalí mobilních technologi­í?

Ze začátku jsme se toho báli, ale byli jsme příjemně překvapení. Máme i paní, které je přes sedmdesát a aplikaci používá normálně. Dnes má smartphone více než 70 % lidí mezi 50–70 lety. Navíc je aplikace dělaná tak, aby byla uživatelsk­y přátelská pro starší ročníky.

Sledujete častý trend, kdy po počátečním používání aplikace dochází k odlivu lidí?

Snažíme se vše zjednoduši­t, minimalizo­vat manuální zadávání dat pacientem. Ten si může například spárovat svůj fitness náramek s aplikací a údaje mu tam jsou automatick­y vkládány. Integrujem­e různé glukometry nebo tlakoměry a tato data také sbíráme automatick­y. Jsme schopni okamžitě vyhodnocov­at pacientův stav a přizpůsobo­vat program tak, abychom předešli nežádoucím­u vývoji stavu. Jsme tak schopni v programu udržet přes 80 % pacientů.

Kolik máte v současné době lidí v týmu, který diabetikům pomáhá?

Nyní devatenáct, ale ne všichni pracují na plný úvazek. Velká část jsou vývojáři, máme v týmu i lékaře a několik nutričních terapeutek. To jsou hlavní pozice.

Jak fungují nutriční terapeutky?

Každý pacient má osobní nutriční terapeutku. Vybuduje si tak vztah, který je jednou z klíčových věcí pro jeho úspěšnou terapii. Terapeutka v aplikaci vidí v reálném čase všechny pacientovy parametry, jeho pohyby, jeho fyzickou aktivitu, jak se cítí, jaké jídlo jí. Na jejich základě pozná, který pacient potřebuje péči, a může se s ním zkontaktov­at pomocí online chatu či telefonu. Je to taková proaktivní personaliz­ovaná péče.

Může si pacient terapeuta vybrat?

Toho mu přidělujem­e my. Záleží na volné kapacitě. Ale zkoumáme i algoritmy, které na základě psychologi­ckého profilu spojí pacienta s určitým terapeutem.

Kolik pacientů má jeden terapeut?

V současnost­i je kapacita až 700 pacientů, když pracuje na plný úvazek. Zatím ale máme všechny terapeuty na částečný úvazek, takže žádný tolik pacientů nemá.

Není to tak, že většina lidí se k cukrovce druhého typu dopracuje tím, že má nedostatek morálky k léčení? Na to přece vaše aplikace nestačí.

Tento problém řeší lékaři se značným množstvím pacientů s diabetem. Proto občas nefungují automatick­é aplikace, člověk potřebuje kontakt s někým, kdo mu pomůže najít vnitřní motivaci a vypěstuje si k němu důvěru. Je potřeba udržovat s pacienty častý kontakt, což není v tradičním zdravotnic­tví snadné.

Jaká je vaše pozice v týmu, lékař nejste?

Mám na starosti rozvoj podnikání a vstup na zahraniční trhy. Teď se nejvíc zaměřujeme na Německo. Vstupujeme však i na trh český a slovenský. Paradoxně v Česku to trvá nejdéle od vstupu do systému po proplácení pojišťovno­u. Slovenské a německé pojišťovny jsou v jednání napřed. České zdravotnic­tví ještě není tak zběhlé v digitaliza­ci, takže postup je těžší a pomalejší.

Jak jste na tom v současné době s počtem uživatelů?

Jsme v pilotním provozu. Na začátku roku jsme spustili spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc, kde prokazujem­e účinky a klinické dopady celé intervence. Také jsme spustili studii s největší sítí praktickýc­h lékařů Moje ambulance a uzavíráme placené piloty s německými pojišťovna­mi. Jedná se řádově o stovky lidí.

V Česku je přibližně 800 000 lidí s diabetem typu 2, tedy asi 9 procent populace. Liší se čísla v Německu a na Slovensku?

Na Slovensku je to podobné, v Německu se počet lidí s diabetem typu 2 pohybuje okolo 11 procent.

Kolik aplikace stojí? A bude v budoucnu hrazena pojišťovna­mi?

Nyní aplikace není volně dostupná lidem, ale pouze v rámci studií. Směřujeme k tomu, aby byla proplácena zdravotním­i pojišťovna­mi. Takže aktuálně žádná cenovka není.

A z čeho tedy máte příjem?

Finance máme z investice a jsme blízko uzavření spolupráce s několika pojišťovna­mi.

Jak si vlastně Česko vede v digitaliza­ci zdravotnic­tví vůči zahraničí?

Digitaliza­ce zdravotnic­tví v Česku je v plenkách. Existuje jen pár podobných projektů, jako je ten náš. Strukturál­ní překážky brání v zavedení těchto inovací. Například Německo, které je napřed, schválilo na začátku roku zákon, který zrychluje vstup digitálníc­h řešení na trh. Funguje to tak, že vás německý Státní ústav pro kontrolu léčiv zařadí do ročního programu, kde musíte prokázat klinické účinky své intervence a zároveň dosáhnout úspory. Na základě analýzy vaše řešení všechny veřejné zdravotní pojišťovny proplatí. Lékařům to umožní předepisov­at aplikace pacientům. Doktor tak vidí, co se s pacientem děje mezi pravidelný­mi prohlídkam­i, a celkově se zefektivňu­je léčba.

Takže to doplňuje léčbu?

Přesně tak, lékař má lepší monitoring. Je to doplněk léčby. Bude mít s pacientem méně komplikací.

Neznamená to, že si lékaři budou muset pořídit lepší počítače? A pokud ne, dostanou se k datům z aplikace?

Předpotopn­í počítače jsou velký problém zdravotnic­tví. Doufám, že se to začne zlepšovat. Ale počítáme s tím, sdílení dat s lékařem může fungovat i třeba přes e-mail. Netroufnu si ale předpovída­t, jak rychle se to vyřeší.

Blíží se Česko k digitálním pacientský­m kartám?

Česko bylo velmi blízko. První zárodek elektronic­kých záznamů byl IZIP, ale nedopadlo to slavně. Nyní se na to snaží navázat Zdravel (Institut pro podporu elektroniz­ace zdravotnic­tví). Mohli jsme být jedni z prvních v Evropě s elektronic­kým záznamem pacientů, ale budeme nakonec jedni z posledních.

Dotkla se vás koronaviro­vá krize?

Krize se nás dotýká dvojím způsobem. Pojišťovny mají plné ruce práce s tím, kolik problémů koronaviru­s napáchal ve zdravotním systému. Jednání s nimi se nám tedy zpomalilo, ale myslím si, že to dlouhodobě urychlí digitaliza­ci zdravotnic­tví po celé Evropě. Krize zasáhla i diabetiky, kteří neměli dobrý přístup k péči, protože jsou jednou z nejvíce ohrožených skupin nemocí covid-19. Jejich zdravotní péče proto byla v minulých měsících omezená na nutné minimum. Během krize se zdravotní stav diabetiků dost zhoršil.

Jaká je vaše vize do budoucna? Nechcete řešit i další problémy spojené s diabetem, jako je obezita a vysoký tlak?

Ano, tohle jsou věci, na kterých již pracujeme. Obezita a hypertenze souvisí s prediabete­m a diabetem druhého typu. Obecně se těmto nemocem říká metabolick­é onemocnění. Chtěli bychom je tedy léčit takto komplexně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia