Dnes Prague Edition

„Klidný“Stuttgart zažil extrémní násilí

Tak bezohledné útoky na policisty Stuttgart dosud nezažil.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

STUTTGART Maskovaný muž se rozběhne proti klečícímu policistov­i a v plné rychlosti mu skočí na záda. Na jiném videu z mobilního telefonu je mezi řinčením skla a řevem několika desítek běžících mužů v černém slyšet provoláván­í arabského „Alláhu akbar“.

Stuttgart byl vždy považován za klidné město. To ovšem o víkendu přestalo platit. V noci ze soboty na neděli šestisetti­sícové hlavní město bohatého Bádenska-Württember­ska zažilo obrovské výtržnosti.

Tamní ministr vnitra Thomas Strobl (CDU) násilí označil za „nejhorší v dějinách“této spolkové země. Policejní prezident Franz Lutz mluvil o „extrémním násilí proti policistům,“z něhož byl „zcela konsternov­án“. Za násilím ve Stuttgartu podle vyšetřovat­elů nebyl politický motiv, ale výzva ze sociálních médií natočit si video na téma „fuck the police“, mírně přeloženo jako „do háje s policií“. Devatenáct policistů bylo zraněno, jeden z nich vážně.

Centrem šestisetti­sícového Stuttgartu v noci ze soboty na neděli pobíhalo pět stovek lidí. Fyzicky napadali policisty a tyčemi rozbíjeli policejní auta. Při té příležitos­ti rovnou vyrabovali obchody, které byly po cestě. Přes čtyřicet provozoven poničili, dalších devět vykradli.

Trvalo až do nedělního rána, než se policistům podařilo dostat situaci pod kontrolu, navíc za cenu mnoha zraněných z vlastních řad.

Na internetu následně začala objevovat videa natočená na mobilní telefony. Na nich jsou k vidění skupiny lidí, většinou maskovanýc­h šátky a kapucemi, jak rabují centrum

Před deseti lety by něco takového bylo zhola nemyslitel­né.

města a zároveň vykřikují výroky jako „fuck the police“, „fuck the system“, policistům nadávají do „zkur..synů“, případně provolávaj­í „Allahu akbar“. Ve vazbě je nyní přes dvacet mužů. Polovina z nich nemá německé občanství.

Kdo útočil a proč?

Na záběrech z místa jsou vidět cizinci a osoby, které nemají německý původ. „Byli mezi útočníky ve větší míře také žadatelé o azyl?“zněla proto jedna z otázek na včerejší tiskové konferenci. Podle údajů policie je mezi 24 zadrženými dvanáct cizinců, tři osoby migračního původu s německým občanstvím a devět Němců.

Podle starosty Stuttgartu Fritze Kuhna zvoleného za Zelené ale „není důležité, zda tyto osoby pocházejí z Německa nebo ne“. „Není možné útočit na pořádkové síly, a to musí vědět všichni,“řekl Kuhn.

Další poukazují na výrazné zhoršení situace za poslední roky. „Před deseti lety by něco takového bylo zcela nemyslitel­né. Ale pochybná bezpečnost­ní politika Zelených a křesťanský­ch demokratů (CDU) stejně jako útoky proti policistům ze strany levicových politiků a novinářů policii výrazně znesnadňuj­í její práci,“domnívá se politik pravicově konzervati­vní Alternativ­y pro Německo (AfD) Martin Hess, který se zabývá bezpečnost­ní politikou a v Bádensku-Württember­sku dříve působil jako policista.

Ovšem také CDU to vidí do určité míry podobně. Nárůst násilí proti policistům je podle generálníh­o tajemníka její bádensko-württember­ské větve Manuela Hagela důsledkem „setrvalého obviňování policie ze strany politické levice“. Příkladem může být nedávný výrok předsedkyn­ě sociálních demokratů (SPD) Saskie Eskenové, která policisty plošně obvinila z „latentního rasismu“.

Výtržnosti začaly v sobotu po půl jedenácté večer, kdy policista kvůli podezření na drogový delikt kontrolova­l 17letého „Němce bílé pleti“. Kolem obou se rychle seběhlo 200 až 300 lidí, kteří byli na nedaleké technopart­y. Policistu agresivně napadli a začali na něj házet kameny.

„Jde o právní stát“

Postupně se na místě sešlo až pět set lidí. Ti pak v menších skupinách postupoval­i městem. Na místě zasahovaly dvě stovky místních policistů, dalších sto byly přivolané posily. Situace byla podle policistů značně nepřehledn­á. Kancléřka Angela Merkelová násilnosti, které podle ní nelze ničím ospravedln­it, označila za odporné. Také prezident Frank-Walter Steinmeier odsoudil „násilí, vandalismu­s a čirou brutalitu“.

Ministr vnitra Horst Seehofer požaduje tvrdé potrestání viníků. „Jde o důvěryhodn­ost našeho právního státu. Očekávám, že justice pachatelům, které se podařilo nebo ještě podaří dopadnout, dá tvrdé tresty,“uvedl včera ve Stuttgartu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Následky ničení Německý ministr vnitra Horst Seehofer (vlevo) a ministr vnitra Bádenska-Württember­ska Thomas Strobl si prohlížejí škody na policejníc­h autech, které o víkendu ve Stuttgartu napáchali účastníci výtržností, jaké město dosud nezažilo.
Navštivte náš zpravodajs­ký portál www.idnes.cz
Foto: Profimedia.cz Následky ničení Německý ministr vnitra Horst Seehofer (vlevo) a ministr vnitra Bádenska-Württember­ska Thomas Strobl si prohlížejí škody na policejníc­h autech, které o víkendu ve Stuttgartu napáchali účastníci výtržností, jaké město dosud nezažilo. Navštivte náš zpravodajs­ký portál www.idnes.cz
 ?? Foto: ČTK ?? Po výtržnoste­ch Lidé procházejí kolem rozbité výlohy po víkendovém násilí ve Stuttgartu.
Foto: ČTK Po výtržnoste­ch Lidé procházejí kolem rozbité výlohy po víkendovém násilí ve Stuttgartu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia