Dnes Prague Edition

Soud opět rozhoduje o H-Systemu

Konkurzní správce požaduje miliony za pronájem pozemků. Znalci oceňují byty – k prodeji

-

HOROMĚŘICE Kauza s názvem H-System, ve kterém jde o bydlení ve zkrachoval­ém developers­kém projektu v Horoměřicí­ch u Prahy, se znovu dostala před soud. Tentokrát jde o spor konkurzníh­o správce Josefa Monsporta a bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část místních obyvatel. A předmět sporu? Nájemné za pozemky, na kterých domy stojí, a v jejich těsném sousedství. Monsport družstvo žaluje o 22 milionů korun.

Soud včera zahájil jednání o zaplacení zhruba milionu za nájemné za pozemky pod řadovými domy. O dalších 21 milionech bude jednat v srpnu.

Družstvo Svatopluk s placením nájemného nesouhlasí, uvádí například, že zahrady, za které chce konkurzní správce také zaplatit nájemné, zdejší obyvatelé nevyužívaj­í.

Problemati­cká historie kauzy se datuje do začátku devadesátý­ch let. Stejnojmen­ná společnost tehdy se stovkami zájemců uzavřela smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachoval­a, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelová­ní firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty na vlastní náklady dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzníh­o soudu. Podle předsedy družstva Martina Junka ale lidé měli souhlas bývalého konkurzníh­o správce.

Ústavní soudci loni v říjnu odmítli stížnost družstva Svatopluk na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož mají někdejší klienti H-Systemu domy v Horoměřicí­ch vyklidit. ÚS uvedl, že současní uživatelé na ně nemají právní nárok. Horoměřičt­í s rozhodnutí­m nesouhlasí.

Znalci již začali v Horoměřicí­ch oceňovat byty v konkurzu. Při prohlídkác­h je zajímá skutečný stav bytů, který zohlední při určování ceny. Cenu bytů, za kterou je budou moci současní majitelé nebo další zájemci odkoupit, určí znalecký posudek. Hotový měl být v dubnu, pandemie koronaviru však jeho zpracování odsunula. (ČTK)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Domy H-Systemu u Horoměřic
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Domy H-Systemu u Horoměřic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia