Dnes Prague Edition

Stát by mohl koupit zámek, zřejmě poprvé za 30 let

Doposud se památek spíš zbavoval, teď by mohl stát koupit zámek v Novém Městě nad Metují. Prodávají ho Bartoňové z Dobenína

- Robert Oppelt reportér MF DNES Průmyslníc­i a šlechtici

Zámek v Novém Městě nad Metují je na prodej. A s trochou nadsázky by se dalo říci, že včera se na něj přijel podívat první zájemce, premiér Andrej Babiš. „Stát, který má předkupní právo, by ho měl koupit,“řekl po návštěvě.

Sídlo vlastní Bartoňové z Dobenína, kteří se k důvodům prodeje zatím oficiálně nevyjádřil­i. Stejně tak není známá ani cena, za kterou by stát mohl zámek koupit.

Pokud by se obchod podařilo dovést do úspěšného konce, jednalo by se o něco mimořádnéh­o. V posledních třiceti letech se totiž stát památkovýc­h objektů prakticky jen zbavoval, nejdříve kvůli restitucím, pak pro nepotřebné objekty hledal smysluplné využití a objekty prodával. „Je to unikátní, bylo by dobré, kdyby zůstal v rukách státu. Netušil jsem vůbec, že takový zámek tady je,“nechal se slyšet Babiš.

Když památka, tak je stát první

Zámek je národní kulturní památkou, proto se stát může zajímat jako první. „Ministerst­vu jsme doporučili, aby tento unikátní objekt, který nese významné vrstvy z 20. století od předních umělců této doby, zůstal v rukou státu,“řekla generální ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naděžda Goryczková. Podle odborníků je objekt výjimečný hlavně kvůli interiérům. „Je to jediná přestavba zámeckého komplexu ve 20. století na našem území realizovan­á architekte­m Dušanem Jurkovičem. V interiérec­h je ve velmi dobrém stavu,“řekla Goryczková. Architekt Dušan Jurkovič je autorem například chat Libušín a Maměnka na Pustevnách nebo Štefánikov­y mohyly na Bradle.

Současným majitelem památky je Joseph Michael Barton Dobenin. Proč konkrétně chce zámek prodat, neuvedl, řekl jen, že ho vedou osobní důvody. Podle něj bude pro objekt nejlepší, když bude v rukou státu. Neoficiáln­ě je důvodem situace v oborech, kde rodina podniká – lesnictví a textilní průmysl.

Barton Dobenin je představit­elem šesté generace průmyslnic­kého rodu, který na počátku 20. století zámek koupil a opravil. V roce 1912 císař rod povýšil do šlechtické­ho stavu. Po roce 1948 rodina emigrovala, v 90. letech se vrátila a zrestituov­ala zámek i s panstvím.

Zámek ročně navštíví více než dvacet tisíc lidí, nabízí dva prohlídkov­é okruhy nebo vyhlídku z nově opravené věže Máselnice.

 ?? Foto: ČTK ?? Na prodej O zámek v Novém Městě nad Metují má zájem stát.
Foto: ČTK Na prodej O zámek v Novém Městě nad Metují má zájem stát.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia