Dnes Prague Edition

Kdo vyhraje závod o vakcínu?

Souboj jak z dob studené války připomínaj­í dostihy o první vakcínu proti covidu-19.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Závod připomínaj­ící doby studené války rozpoutala mezi státy neutuchají­cí pandemie koronaviru. Kdo bude první? Kdo postaví „novodobý Sputnik“? Kdo nejrychlej­i vyvine vakcínu, která ochrání miliony lidí před onemocnění­m covid-19?

V sázce je pro řadu zemí národní pýcha a světová prestiž. A co je asi nejdůležit­ější, vítěz poskytne jako první ochranu před infekcí svým občanům, čímž také bude moci jako první nastartova­t zpomalenou domácí ekonomiku.

Spolupráce při výrobě vakcíny se přitom kvůli politickým sporům omezila na minimum. Státy ve snaze vyvinout očkování zrychlují testování a zkracují klinické studie. Účinnou látku tak často testují na lidech dříve, než ukončí testování na zvířatech. Odborníci odhadují, že by se první vakcína mohla objevit na konci letošního či začátkem příštího roku.

Podle Světové zdravotnic­ké organizace (WHO) se na vývoji nyní podílí 130 vědeckých týmů po celém světě. Jen 11 z nich už pracuje na klinické studii. Pět z nich je z Číny.

Naděje na „vykoupení“

Pro Čínu je objev očkování proti covidu-19 šancí zbavit se stigmatu zdroje nebezpečné­ho viru a stát se tím, kdo zastavil jeho šíření. Režim prezidenta Si Ťin-pchinga navíc potřebuje přesvědčit Číňany, že jejich země je i přes současnou ekonomicko­u krizi stále silným politickým hráčem.

Nejžhavějš­ím kandidátem na vítězství je nyní farmaceuti­cká společnost­i CanSino Biologics ve spolupráci s vojensko-zdravotnic­kou akademií, která patří pod čínskou armádu. Firma vyvíjí tzv. vektorovou vakcínu, která využívá jiné viry, jež přenesou genetický materiál covidu-19 do buněk pacienta. Tělo se tak naučí koronaviru­s rozpoznat a reagovat na něj. První výsledky klinických studií byly vesměs pozitivní – imunitní systém se vytvořil u všech 108 účastníků studie. Firma nyní pokročila do druhé fáze testování, které se účastní 500 lidí.

Ostatní čtyři čínské týmy pracují na tradičním očkování, během něhož se do těla člověka vstříkne oslabená dávka viru a tělo si pak vytvoří imunitu. Jeden z vývojářů nedávno podepsal dohodu, díky níž by mohl finální fáze klinických studií provádět v Brazílii, která je nyní druhým nejzasažen­ějším státem na světě. Poslední fáze testování totiž vyžaduje velký vzorek, ale Čína už šíření covidu-19 na svém území prakticky zastavila. Čínského výzkumu by se v Brazílii mělo zúčastni 9 000 dobrovolní­ků.

Zrychlení na úkor bezpečnost­i

Rychlý postup Číňanů a politický boj o očkování nutí vědce v USA a Evropě ke snižování bezpečnost­ních standardů. Aby urychlili proces výroby, vývojáři často spojují první a druhou fázi testování. Americký expert na infekční choroby Anthony S. Fauci sliboval v rozhovoru s magazínem Journal of the American Medical Associatio­n, že USA vyrobí do konce roku 100 milionů dávek vakcíny. Vyrábět ji přitom podle něj začnou, ještě než bude jasné, že je účinná.

USA mimo jiné investoval­y 1,2 miliardy dolarů na případnou výrobu 300 milionů dávek vakcíny, kterou vyvíjí Oxfordská univerzita ve spolupráci s firmou AstraZenec­a. Právě oxfordský projekt šlape nyní Číně nejvíce na paty. I on otestuje léčiva na 2 000 dobrovolní­cích v Brazílii. Do poslední fáze klinické studie vstupuje navíc i čistě americký projekt firmy Moderna Inc. – testování příští měsíce zahájí na 30 tisících lidí v USA.

Vedle favoritů Číny a USA závodí o vývoj vakcíny také Rusko, které patří mezi nejvíce zasažené země a které pociťuje jedny z nejhorších ekonomický­ch důsledků pandemie. Ruský prezident Vladimir Putin chce mít první účinnou látku hotovou už v září. O její vývoj se nyní podle WHO pokouší deset vědeckých skupin – některé už se do klinických studií pustily. Například moskevská univerzita Sečenova začala testovat svou vakcínu na skupině dobrovolní­ků minulý týden. Lidé, kteří za účast obdrží v přepočtu asi 31 tisíc korun, následně stráví dva týdny v sanatoriu. Do vývoje se v zemi zapojila rovněž armáda.

Někteří ruští experti ve snaze dosáhnout rychlých výsledků přistoupil­i až k zoufalým krokům – kontroverz­e rozpoutala například skupina vědců, která účinnou látku zkoušela na sobě. Údajně úspěšně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia