Dnes Prague Edition

Virus oslabil, imigranti vyrážejí směr Evropa

Unikátní zatmění Slunce

- — Jiří Sládek

ŘÍM Tříměsíční pandemie koronaviru zvolna odeznívá. A proud uprchlíků, z nichž mnozí ještě nedávno rizikovou Evropu raději opouštěli, už zase míří k italským a řeckým břehům.

V zádech mají migranti plavidla neziskovek, která ožila přímo úměrně tomu, jak vzrostl ruch na námořní trase ve Středomoří.

K pomoci běžencům, kteří se na moři ocitnou v nouzi, se vrátila loď Ocean Viking, kterou provozuje nevládní organizace SOS Méditerané­e. Vyplula z přístavu Marseille a k africkému pobřeží má dorazit ve čtvrtek.

Aktivní začala být i jiná plavidla neziskovýc­h organizací. Do sicilského přístavu Porto Empedocle už dorazila loď německé organizace Sea-Watch. Ve Středozemn­ím moři vyzvedla 211 migrantů. Do jiného sicilského přístavu Pozzalo zase dorazila italská loď Mare Jonio se 67 běženci na palubě.

Rušno je i na řeckém pobřeží, odkud se imigranti snaží dostat na takzvanou balkánskou trasu. Po několikamě­síčním útlumu opět přibývá běženců na řeckých ostrovech, například na ostrově Lesbos přistálo za první dva červnové týdny už více než stovka migrantů. Převažují mezi nimi zejména Afghánci a Íránci.

Přeplněné tábory

Tábory na řeckých ostrovech jsou zoufale přeplněné, zejména ten největší z nich, Moria na ostrově Lesbos. Jeho kapacita přes tři tisíce osob je překračová­na mnohonásob­ně a lidé tam živoří v zoufalých podmínkách. Vláda v Aténách se je snaží převážet na pevninu, ale mezitím přibývají další nově příchozí.

Odlehčit Řecku se pokoušejí některé země Evropské unie. Německo už v polovině června přislíbilo, že je ochotno přijmout až 500 nemocných nezletilýc­h uprchlíků. Podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera obdobně slíbilo převzetí dalších nejméně dvanáct evropských zemí.

Ukázalo se nicméně, že nezletilí migranti bez doprovodu mladší 14 let, o jejichž přijetí se vedly mnohé diskuse, v Řecku téměř nejsou. Německo se tak podle Seehofera rozhodlo přednostně přijímat nemocné děti.

 ??  ?? Víkendová obloha si na některých místech planety připravila vzácný úkaz: prstencové zatmění Slunce během slunovratu. Znovu se za takových podmínek ukáže až v roce 2039. Velkolepé zatmění, během kterého je Země, Měsíc a Slunce v jedné přímce, bylo přímo sledovatel­né v jižní polovině Asie a částech Pacifiku, na Arabském poloostrov­ě či ve východní Africe a částečně i v jihovýchod­ní Evropě. Měsíc hlavně z asijského pohledu během úkazu blokuje více než 99 procent slunečního světla. Foto: 2x ČTK
Víkendová obloha si na některých místech planety připravila vzácný úkaz: prstencové zatmění Slunce během slunovratu. Znovu se za takových podmínek ukáže až v roce 2039. Velkolepé zatmění, během kterého je Země, Měsíc a Slunce v jedné přímce, bylo přímo sledovatel­né v jižní polovině Asie a částech Pacifiku, na Arabském poloostrov­ě či ve východní Africe a částečně i v jihovýchod­ní Evropě. Měsíc hlavně z asijského pohledu během úkazu blokuje více než 99 procent slunečního světla. Foto: 2x ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia