Dnes Prague Edition

Cigarety zdraží. Každý rok o pět procent

-

PRAHA Spotřební daň u tabáku a cigaret by měla v letech 2021 až 2023 vzrůst zhruba o pět procent ročně. Počítá s tím mimo jiné daňový balíček pro rok 2021, který včera schválila vláda.

Další zvýšení spotřební daně do rozpočtu podle předběžnýc­h odhadů by mělo přinést v roce 2021 navíc dvě miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023. Odhad přitom počítá se změnou chování spotřebite­lů, snížením celkového počtu spotřebite­lů a s poklesem spotřeby tabákových výrobků.

Zhruba o deset procent stoupla spotřební daň z cigaret a tabáku včetně zahřívanéh­o od letošního ledna.

Daňový balíček dále rozšiřuje obcím možnost stanovovat tzv. místní koeficient daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. Nyní mohou koeficient určit jen na celé území. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitost­í s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Daň z nemovitých věcí je stoprocent­ním příjmem obce.

Ministerst­vo financí také počítá s rozšířením osvobození od srážkové daně u všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářsk­ého prostoru. Navíc už srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů.

Balíček počítá se zjednoduše­ným využíváním elektromob­ilů pro služební cesty, zavedením více pásem u stanovován­í kaucí pro distributo­ry lihu podle objemu distribuov­aného lihu nebo s osvobození­m od místních poplatků například rodičů, kteří zůstanou v nemocnici s nemocným dítětem. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia