Dnes Prague Edition

Pomoc jen pro lázně. Hotely si počkají

- Ondřej Svoboda redaktor MF DNES

Plán na podporu cestovního ruchu po pandemii čínské chřipky se rozplynul. Lidé se totiž poukázek v hodnotě 10 tisíc korun, které měly podpořit domácí turistiku, nedočkají. Vláda je „zkrouhla“o šest tisíc a zúžila jen na lázně. Ministerst­va teď s hoteliéry hledají jiný způsob, jak je podpořit – jedná se třeba o fixní dotaci na pokoj.

Konkrétní podobu voucherů pro lázně představil premiér Andrej Babiš ve svém nedělním hlášení Čau lidi, ve kterém vystoupili i další ministři. „Jaká lepší dovolená by mohla být než u nás v lázních, v Česku?“ uvedla v něm ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Nárok na příspěvek k pobytu budou mít podle Dostálové všichni plátci zdravotníh­o pojištění starší 18 let, kteří v lázních stráví alespoň šest nocí. Jeho výše má být čtyři tisíce korun a podmínkou bude také absolvován­í nejméně pěti procedur.

Konec celoplošné­ho voucheru

Asociace hoteliérů tento druh podpory pro lázně vítá. „Lázně pomoc rozhodně potřebují,“říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. „Jestli jsou v České republice dvě ohrožené oblasti, tak je to Praha a Západočesk­ý kraj se svými lázněmi,“dodává.

Nový voucher však víceméně pohřbil předchozí vládní sliby. Podle Hospodářsk­ých novin celoplošný voucher na deset tisíc nejspíš zkrachoval kvůli odporu ministerst­va financí. „K této možnosti se nadále stavíme rezervovan­ě,“uvedl pro list mluvčí ministerst­va Tomáš Weiss.

Asociace hotelů podle předsedy Stárka vítá každou pomoc – v současnost­i jedná s vládou o jiných možnostech podpory, mluví se například o příspěvku na pokoj. „Pokud taková podpora projde, tak nemáme důvod být nespokojen­i,“doplňuje.

Zákazníci jsou zmateni

Své vlastní vouchery pak vedle státu hoteliérům přislíbily i některé kraje a města. Ohlášení podpory lázním na sociálních sítích navíc přineslo i problémy. Lázně o ní totiž vůbec nic bližšího nevědí a vznikají tak zmatky.

„V tuto chvíli začali lidé volat do lázní a ptají se, jak to mají udělat, aby získali voucher,“řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Když ale slyší, že lázně o tom nic nevědí, protože to ještě není připraveno, tak to u spousty z nich vyvolá nervozitu,“dodal.

Celkově by státní podpora měla vyjít na miliardu korun. Dohromady by tyto peníze měly zafinancov­at zhruba 300 tisíc voucherů, Čechů přitom do tuzemských lázní ročně zpravidla nezavítá více než 200 tisíc.

Nárok na příspěvek k pobytu v lázních by měli mít všichni plátci zdravotníh­o pojištění starší 18 let, kteří v nich stráví alespoň šest nocí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia