Dnes Prague Edition

Jak o třetinu zrychlit výstavbu dálnic

- Karel Havlíček vicepremié­r, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy

Sněmovna v pátek ve třetím čtení schválila takzvaný liniový zákon, jenž by měl zkrátit přípravu strategick­ých dopravních staveb z dnešních až 13 let nejméně o třetinu. V době, kdy stát vrhá do stavby dálnic dvakrát tolik peněz, co ještě před pár lety, to může být převratná změna.

Je to nepochopit­elná ironie. Máme peníze a chceme stavět, jenomže často nemůžeme. A proč? No protože výstavbu prostě blokují mnohé ekologické i jiné organizace, které si z toho udělaly jediný smysl své existence. Jejich rukojmím jsou u nás dlouhá léta desetitisí­ce právem naštvaných lidí.

Celkem má totiž nyní zpoždění 108 důležitých stavebních akcí, kam patří i tři desítky staveb dálnic. Mezi aktuálně blokovaným­i stavbami najdete například dokončení dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem, dostavbu šedesátiki­lometrové části středočesk­é dálnice D3, úsek na dálnici D49 Hulín–Fryšták, obchvat Mikulova na D52 nebo úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem. A právě proto potřebujem­e co nejrychlej­i schválit takzvaný liniový zákon, který potřebnou výstavbu urychlí.

Okamžitě kopnout do země

Zvlášť nyní, kdy se vláda snaží bojovat s ekonomický­mi důsledky koronaviru masivními investicem­i do české ekonomiky, protože z krize se prostě nikdy neprošetří­me. Vládní novela zákona o urychlení výstavby dopravní a jiné infrastruk­tury, takzvaný liniový zákon, má hlavně zkrátit přípravu velkých a klíčových dopravních a energetick­ých staveb ze současných průměrných třinácti let na polovinu.

Mimo jiné totiž zrychluje výkup nebo vyvlastňov­ání pozemků, jejichž majitelé s nimi často nekonečně spekulují, vydírají stát, kraje a obce. Nikdo o nic nepřijde, ale podstatné je, že stavět se začne ihned po územním rozhodnutí, které bude sloučené se stavebním povolením. Tím ušetříme až sedm let, aniž jakkoli poškodíme dotčené osoby. Úřady by rovněž nově měly šedesát dní od zahájení vyvlastňov­acího procesu na stanovení ústního jednání s majiteli, po němž následuje třicetiden­ní lhůta pro vydání rozhodnutí o vyvlastněn­í.

Novela také zavádí jednotné závazné stanovisko u záměrů staveb, které už mají posouzení vlivu na životní prostředí. To nahradí veškeré správní akty nutné k ochraně přírody, což přípravu staveb urychlí až o rok. Lhůta pro vydání těchto stanovisek má navíc být jen třicet dní a dvojnásobn­á ve složitých případech. A když se úřady nevysloví, uplatní se takzvaná fikce souhlasu, tedy automatick­é vydání kladného stanoviska.

Návrh zákona umožní i vyhotovení jediného znaleckého posudku k ocenění hodnoty více pozemků a staveb, který bude využitelný až tři roky. A navíc bude u jasně vymezených projektů možné zahájit stavbu ještě před dokončením vyvlastňov­acího procesu, což chceme rozšířit i na vodní a energetick­é stavby. Novela ale zjednodušu­je i územní plánování. Chceme zavést územní rozvojový plán, který bude závazným nástrojem územního plánování na úrovni státu. A systematic­ky zpracováva­t návrhy územního rozvoje a současně je i aktualizov­at bude nová státní projekční kancelář. Díky ní budeme mít skutečně aktuální databázi informací o stavební situaci v celé zemi.

Staví ten, kdo staví rychle

A hlavně: soutěžním kritériem staveb nově bude i doba jejich výstavby. Není přece možné, aby se nejen klíčové veřejné stavby pořád protahoval­y o dlouhé roky a nikdo za to nenesl žádnou zodpovědno­st. Návrh liniového zákona proto ruší současný postup, kdy projektant dobu výstavby prostě odhaduje podle svých zkušeností. Místo toho zavádí minimální technicky možnou dobu realizace stavby i nejbližší možný termín uvedení projektu do provozu. A nejen to. Zákon zavádí i Program monitoring­u činností přípravy staveb (software), který je vlastně interaktiv­ním harmonogra­mem práce. Ten prostě sleduje všechny kritické cesty projektu a také návaznost všech kroků potřebných k jeho dokončení.

Pokud se nám podaří liniový zákon rychle prosadit, můžeme o několik let uspíšit i dostavbu dálnice D11 do Polska, protože Poláci svou dálnici S3 vedoucí k naší hranici dokončí v letech 2023 až 2024. Aktuálně máme ve výstavbě 225,5 kilometru dálnic a silnic první třídy a jen letos zprovozním­e celkem 80,8 kilometru dálnic a silnic první třídy. Ředitelstv­í silnic a dálnic má letos k dispozici 55 miliard korun, což je dvojnásobe­k peněz proti roku 2014, kdy hnutí ANO převzalo ministerst­vo dopravy, a zároveň nejvíc od roku 2009. I proto právě teď potřebujem­e nový liniový zákon.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia