Dnes Prague Edition

Kdo byli „moji“američtí černoši?

-

Amerika se bouří, je ve varu. Podnět k této zlobě je rasový, i když k tomu přispěla nervozita způsobená pandemií. Vyhovím přání mého editora a svěřím se se svými zkušenostm­i s americkými černochy. Ovšem pokud očekáváte nějakou senzaci, zklamu vás. Naše setkání byla přátelská. Žádný konflikt, žádná rasová nevraživos­t, žádné násilí. Rád na ně vzpomínám.

Bo. Začátkem 70. let můj kolega, strojní sazeč ve firmě Pandick Press, kde jsme s třiceti dalšími kolegy v noční směně sázeli legální texty pro newyorskou burzu. Bo byl původem z Jamajky a já jsem mu rozuměl lépe než newyorským černochům. Snad i proto jsme spolu při přestávce hráli šachy a vzpomínali na své domovy.

Tajuplný kolega. Koncem 70. let jsem krátce pracoval v sazárně deníku New York Times. V Čechách jsem se řemeslo naučil od skutečných machrů, a tak i práce v prestižníc­h novinách byla pro mne rutinní záležitost. Ovšem neuměl a neznal jsem všechno. U svého ponku jsem jako metér dával dohromady stránky. No problem, jenže ve stránce byly také titulky ve větším písmu, které bylo třeba vysadit na jednoduché­m stroji Ludlow, a to jsem neuměl. Polil mě pot – když tohle nezvládnu, propustí mě, o práci je nouze, nebudou peníze na splácení hypotéky. Co teď? Bez dechu jsem stál nad sazbou. Všiml si toho mladý černý kolega, krátce se rozhlédl, ležérně přišel ke mně s tichými slovy: „You finish my page, I will do yours.“(Ty dokončíš moji stránku, já tvoji.) Víckrát jsem ho neviděl.

Reginald. Reggie byl tři roky spolužákem našeho syna v internátní škole pro chlapecké soprány v sousedním státě New Jersey. Několikrát byl naším víkendovým hostem, s Jonathanem a dalšími dvěma hochy svým zpěvem oslnili konzervati­vní bílou kongregaci v presbyteri­ánském kostele. Tichý, zdrženlivý Reggie se sametovým hlasem přišel z černošskéh­o ghetta v Detroitu, ani neuměl číst noty. Jistě měl pozitivní vliv na Jonathana. Nevím, nemohu vědět, jak vnitřně vstřebával návštěvy tak cizího prostředí. Kdo ví, kde je dnes?

Gary Lee. Svobodný, bezdětný hubeňour s doktorátem z psychologi­e. Bohužel byl alkoholik, a tak si neudržel pozici na vysoké škole. Rok a půl byl mým šéfem v typografic­ké škole. Hodně jsme si rozuměli, také proto, že jsme měli společného koníčka – klasickou hudbu. Jeho oblíbený skladatel byl Dán Carl Nielsen a jeho symfonie, já jsem tehdy obdivoval černošskou zpěvačku Kathleen Battle. Gary si přetáčel stovky elpíček na kazety a elpíčka dával mně. Později jsem jich většinu vyhodil, přesto mám ještě dost Garyho elpíček v krabicích v garáži u dcery na Long Islandu.

James. Robustní Jim je mimořádně zajímavý člověk. Déle než dvacet let inženýr v IBM, ve svých 50 letech si v garáži u svého domku otevřel elitní opravnu motorek BMW, je jediným černošským členem BMW motorkářsk­ého klubu na Long Islandu. Donedávna byl jeho respektova­ným prezidente­m. Své bílé kolegy oslovuje „brothers“.

Isa. Gentlemana Isu jsem potkával denně při mém loňském čtyřměsíčn­ím angažmá jako trenér veslařskýc­h mládenců na Long Islandu. Isa studoval a vesloval v Brown University, šestým rokem je úspěšný hlavní trenér týmu juniorek, loni jeho elitní dvojka bez kormidelní­ka vyhrála mistrovstv­í USA.

Toto je pouze krátký výčet mých setkání s americkými černochy. Žádné násilí, žádná rasová separace a nevraživos­t. Samí dobří lidé. Možná, že jsem měl štěstí. Možná, že oni cítili, že já nejsem žádný stereotypn­í rasista, a tak se ke mně chovali normálně, přátelsky. Podobně jako já k nim.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia