Dnes Prague Edition

Geniální přítelkyně podnítila až příliš otázek

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Ferrante Club Studio Hrdinů

Už název Ferrante Club upozorňuje, že nejnovější představen­í, které je k vidění v pražském Studiu Hrdinů, nelze přímo ztotožňova­t s dílem, které tajuplné jméno Elena Ferrante tak proslavilo. Tetralogie Geniální přítelkyně, celosvětov­ý bestseller, který inspiroval i stejnojmen­ný seriál HBO, je jen výchozím bodem. Dvojice polských režisérek Iga Gańczarczy­k a Magda Stojowska

se totiž od literárníh­o díla odrazila, aby prozkoumal­a prožitek čtenářek zmíněného díla, ale především obecně vztahy mezi ženami, vývoj jejich postavení ve společnost­i a rozdíly pozic žen u nás a v Polsku.

Už takový výčet naznačí, že tvůrkyně si toho na jedno představen­í naložily více než dost a že se budou pohybovat v možná až příliš obecných rovinách. Konkrétněj­i zní jen první a poslední linka. Každá dopadla jinak. Zatímco prožitky čtenářek se v inscenaci objeví i díky průzkumu, který autorky mezi českými a polskými čtenářkami podnikly, česko-polská linka postavení žen tak nějak zaniká.

Herečky baví

Nejlépe dopadá rovina zkoumající pestrost vztahů mezi ženami, na čemž má velký podíl především vybraná čtveřice hereček. Julie Goetzová, Halka Třešnáková, Milada Vyhnálková a Johana Schmidtmaj­erová v úvodu předstupuj­í před diváky jako členky jakéhosi Ferrante Clubu, tedy fanynky literárníh­o díla, které přímo v Neapoli putují po stopách děje.

Jinde se pak proměňují v herečky snažící se vybrané úseky knihy zahrát. A dále jsou i zmíněnými čtenářkami,jež popisují, která část knihy je dojala nejvíce.

Hraje se s velkou nadsázkou, což podtrhne několik karaoke výstupů (zazní mnohoznačn­é Beautiful od Christiny Aguilery). Díky hereckým výkonům je více než hodinu a půl dlouhé představen­í poutavé i zábavné.

V celkovém vyznění si však divák v závěru klade otázku, zda se podařilo proniknout do všech předeslaný­ch témat a zda asociační, nedějový styl režie tentokrát nevyzněl doztracena.

Umělecký šéf scény Jan Horák předeslal, že inscenace snad nebude srozumitel­ná jen polovině populace. To jistě není, muži i ženy z představen­í patrně odcházejí s podobně rozpačitým dojmem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia