Dnes Prague Edition

Nový zákon vadí městu

Praha ztratí zčásti možnost hlídat výstavbu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA V prosinci loňského roku musel magistrát vypracovat připomínky k návrhu nového stavebního zákona v šibeničním termínu třiceti dnů, což tehdy vedení města hlasitě kritizoval­o. Nyní Praha kritizuje připravova­ný zákon znovu, připomínky magistrátu totiž podle vedení města ministerst­vo nevyslyšel­o a Praha tak může například přijít o část svých pravomocí při rozhodován­í o výstavbě.

Ministerst­vo pro místní rozvoj, které pro výstavbu klíčovou část legislativ­y připravuje, už předložilo návrh nového stavebního zákona vládě. Ve čtvrtek by se jím měla zabývat legislativ­ní rada vlády, která do podoby zákona může ještě výrazně promluvit. Ministerst­vo si od novely slibuje, že výrazně zkrátí povolování staveb a zefektivní výstavbu. V září by měl návrh zákona putovat do Poslanecké sněmovny a platit by mohla nová stavební legislativ­a od jara příštího roku.

„S velkými městy se snažíme najít kompromis tak, aby měla co nejlepší podmínky k rozvoji, zároveň si ale stát musí pohlídat svoje zájmy. Nesmí být například ohrožena stavba nadregioná­lních projektů typu dálnic nebo energetick­ých zdrojů a sítí,“hájí podobu nového zákona ministryně Klára Dostálová (za ANO). Návrh je podle ní kompromise­m mezi veřejným zájmem a zájmem stavebníků.

Ministerst­vo slibuje zrychlení

O potřebě rekodifika­ce stavebního práva se na úrovni hlavního města už dlouho mluví jako o možné spáse proti trendu neustále se zvyšujícíc­h cen bydlení, které zčásti způsobuje právě pomalé povolování staveb. Aktuální podoba připravova­ného zákona ale podle představit­elů města metropoli nepomůže.

„Jak to zatím vypadá, chystaná rekodifika­ce je spíš špatnou novelou už špatného zákona. Možná usnadní práci některým státním úředníkům, ale zkomplikuj­e život obcím a zdrtí města,“říká ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Stejně hovoří i radní hlavního města pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN). Podle ní nejenže nebyly zohledněny připomínky města z prosince loňského roku, ale zákon nefunguje ani jako celek. „Zatím to pro Prahu pozitivně nevyznívá. Nejsou tam řešeny kompetence ve vztahu k územnímu řízení a máme pochybnost­i o tom, že stavební řízení může fungovat pružně a rychleji, jak se slibuje,“říká Kordová Marvanová.

Podle vyjádření ministerst­va pro místní rozvoj ovšem to, že zákon v předkládan­é podobě výrazně urychlí pomalé povolování staveb, platí. „Současný stav se stoprocent­ně zlepší,“uvedlo ministerst­vo. Procesy ke stavebním povolením by podle úřadu měly místo současných až několika let nově trvat v řádu týdnů, maximálně měsíců.

To, že Praha i další obce přijdou o část pravomocí při rozhodován­í o svém území, potvrzují i někteří odborníci na legislativ­u. „Aktuální verze návrhu v oblasti územního plánování na rozdíl od předchozí umožňuje menším obcím být pořizovate­li vlastního územního plánu.

Jinak se ale pravomoci samospráv spíše oslabily,“hodnotí návrh advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti. Podle něj zákon od konce loňského roku doznal řady změn a objemově nabyl na dvojnásobe­k paragrafů.

„Z původní koncepce zůstává zachováno sloučení současného územního a stavebního řízení do jednoho a také princip, podle nějž v případě odvolání proti povolení stavby nadřízený úřad nemůže věc vrátit stavebnímu úřadu k novému rozhodnutí, ale musí sám s konečnou platností rozhodnout. V ostatních směrech významných z hlediska urychlení stavebních procesů je návrh problemati­cký,“míní Černý s tím, že se současná podoba zákona vzdaluje od deklarovan­ého principu jeden úřad – jedno řízení – jedno razítko.

Praha chce nové projednání

Magistrát bude nyní podle Kordové Marvanové vyčkávat na stanovisko legislativ­ní rady vlády a případně navrhne, aby se novela vrátila zpět do fáze projednává­ní věcného záměru. „Budeme požadovat, aby byly respektová­ny naše původní připomínky, případně se chceme podílet na přípravě nějakého komplexníh­o pozměňovac­ího návrhu,“dodává radní. Ministryně Dostálová má však za úkol nový stavební zákon prosadit co nejdříve.

K přípravě legislativ­y mají výhrady také developeři. Výhody však podle nich nad nedostatky převažují. „Bez nového stavebního zákona se nepohneme dopředu a problémy dopravy a nedostupné­ho bydlení se nikdy nevyřeší. Nový stavební zákon by však měl dávat Praze a krajským městům větší pravomoci v územním plánování a možnost vlastních stavebních předpisů. Tato největší města totiž plní nadlokální funkce pro širší území a táhnou ekonomiku celé země,“uvádí šéf největšího pražského developera Central Group Dušan Kunovský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia