Dnes Prague Edition

Pánové, uberte trochu plyn. NHL drolí plány nakažení

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Je mladý a úspěšný, v závodě za trofejí pro nejlepšího střelce NHL jen těsně zaostal za Pastrňákem a Ovečkinem.

Pochází z USA a válí v kanadském městě, jehož význam je pro hokejový trh naprosto zásadní. Společnost EA Sports si kanonýra Toronta vybrala na přebal počítačové hry NHL 20.

Občas přitáhne pozornost i klukovinou, jako když si loni na jaře v podnapilém stavu stahoval kalhoty před členkou ochranky.

Auston Matthews je perfektní prototyp hokejové celebrity současnost­i. Nyní jeho tvář s decentním knírkem opět plní hokejové zpravodajs­tví. Podle listu Toronto Sun má dvaadvacet­iletý útočník koronaviru­s.

On sám, zástupci Maple Leafs ani NHL případ nekomentov­ali. Šéfové slavné ligy, kteří stále věří v dokončení přerušenéh­o ročníku, ovšem v oficiálním oznámení uvedli, že testy u dvou stovek hokejistů odhalily hned 11 nakažených. „Nic se pro nás nemění. Stále věříme, že 10. července mohou začít tréninkové kempy,“ujistil Bill Daly, druhý nejvýše postavený muž v hierarchii NHL.

Znalí reportéři referují, že vedení počítá se scénáři, v nichž se covid-19 mezi hráči vyskytne. Jenže u hokejistů vyvolali nakažení kolegové další vlnu pochyb, zda mají funkcionář­i vše pod kontrolou. Vždyť i jeden nejmenovan­ý veterán válčící v Západní konferenci pro server The Athletic uvedl: „Jsme uprostřed pandemie a do 10. července je dlouhá doba. Nemůžete teď říct, že další nakažení nebudou přibývat, až se začnou kluci připojovat k týmům.“

A co se bude teprve dít, když se covid-19 rozšíří v NHL během play off? I když budou týmy dle plánů separované ve dvou městech, vyloučit to nelze. Spíš hrozí opak. Počty nakažených se koncem týdne ve Spojených státech opět vyhouply přes třicet tisíc za den, což z USA dál činí nejpostiže­nější zemi světa. Nemalé číslo infikovaný­ch se v NHL objevilo už ve chvíli, kdy se v klubových zařízeních chystá v omezeném režimu zatím jen třetina hokejistů.

Jisté je, že minimálně tři z nich trénovali v Tampě, za kterou hrají Ondřej

Palát a Jan Rutta. Další ohnisko nákazy se objevilo v Arizoně, kde se připravova­l na restart soutěže tamní rodák Matthews s dalšími kumpány. Jenže virus mu plány řádně zkomplikov­al a v Torontu řeší, zda se jejich největší eso stihne včas vykurýrova­t a přiletět do Kanady na počátek hromadné přípravy.

Přelet čeká i houf Evropanů i drtivou většinu Čechů, kteří letos dál mohou snít o Stanley Cupu. „Řešíme letenky, jestli třeba nepůjdeme dopředu na nějaké testy, abychom pak nemuseli být 14 dní doma zavření v karanténě,“přiblížil před pár dny útočník Caroliny Martin Nečas.

Plány na promyšlený a bezpečný letní restart se drolí i proto, že narůstá skupinka hráčů, kteří ze zdravotníc­h nebo rodinných důvodů neprahnou po rizikovém návratu do zaměstnání. Patří mezi ně brankář Minnesoty Dubnyk nebo zkušený bek z Dallasu Roman Polák, který by nejraději už hrál doma za Vítkovice. „Přestože většina hráčů jsou mladí a zdraví, existují i ti, kteří nevědí, jak bude jejich tělo reagovat, když chytí virus,“upozornil bek Floridy Anton Stralman, který trpí respirační­mi problémy, tzv. bronchiekt­ázií. Neopomíjej­te také trenéry a další starší členy realizační­ch týmů, jejichž organismy mohou být také ve větším ohrožení.

Vedení soutěže dál tlačí celý ansámbl, aby se nejpozději na podzim našli noví majitelé Stanley Cupu. Jenže nyní zní silněji než před pár týdny: Pánové z NHL, nechcete trochu ubrat plyn a raději ještě počkat?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nakažené eso Auston Matthews dal 47 gólů v této sezoně NHL. Nyní ho trápí covid-19.
Foto: Profimedia.cz Nakažené eso Auston Matthews dal 47 gólů v této sezoně NHL. Nyní ho trápí covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia