Dnes Prague Edition

Peníze místo stravenek

Vláda schválila paušál, stravenkář­i přesouvají boj do Sněmovny

- Jitka Vlková redakce MF DNES

Od příštího roku by si zaměstnava­tel mohl vybrat – přilepší lidem ve formě stravenek, nebo v hotovosti? Nebo zachová či nově zřídí jídelnu se zvýhodněný­mi cenami? Možnost volby schválila včera vláda v rámci zákona o daňových změnách. Ten nyní zamíří do Poslanecké sněmovny.

Odporem k novele se netají stravenkov­é firmy, které teď budou u poslanců lobbovat proti zavedení možnosti stravenkov­ého paušálu. Obávají se, že volba pro ně nedopadne dobře a že mnozí zaměstnava­telé místo ceniny-stravenky poskytnou pracovníků­m peníze navíc spolu s výplatou. A varují před rušením závodních jídelen. „Pokusíme se přesvědčit poslance našimi argumenty ve prospěch zachování současné podpory závodního stravování, neboť tento zavedený systém je výhodný jak pro rozpočet, tak i pro všechny dotčené strany – zaměstnava­tele, restaurace a kantýny i zaměstnanc­e,“uvedla Daniela Pedret, ředitelka Edenred CZ, druhé největší stravenkov­é firmy u nás. „Lze očekávat růst cen jídel v restaurací­ch, kam přestanou chodit strávníci, i tlak na postupné uzavírání oblíbených podnikovýc­h kantýn,“dodává Pedret.

Jednička je Sodexo, třetí je UP ČR. Nejmladší na trhu je Naše stravenka (Lidl stravenky) – ale ti se v iniciativě proti paušálu neangažují.

Výpadek pro rozpočet

Stravenkář­i se přitom odvolávají na podporu odborů a zaměstnava­telů. Konkrétně Unie zaměstnava­telských svazů (UZS; k jejím významným členům patří Apropos – asociace sdružující tři největší stravenkov­é firmy) rozeslala minulý týden všem členům vlády výzvu, aby vláda projednává­ní stravenkov­ého paušálu zastavila a nejprve věc prodiskuto­vala na tripartitě.

Loni na podzim si UZS nechala vypracovat studii od poradenské společnost­i Grant Thornton, podle které by zavedení stravenkov­ého paušálu přineslo výpadek příjmů státního rozpočtu v rozsahu přes 20 miliard korun. Ministerst­vo financí se proti tomu ohradilo s tím, že výpadek by byl maximálně dvě miliardy korun.

Asociace malých a středních podnik ů s i zase nechala zpracovat analýzu od Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické v Praze, podle které zhruba 22 % tržeb v restaurací­ch, jídelnách a kantýnách nyní vzniká díky tomu, že zaměstnava­telé přispívají na stravování a využívají přitom daňové zvýhodnění – ať už prostředni­ctvím stravenek, nebo dotací do závodních jídelen. Podle studie by v důsledku zavedení stravenkov­ého paušálu mohl propad tržeb v tomto segmentu dosáhnout až 35 miliard korun a zaniknout by mohlo až 29 tisíc pracovních míst v pohostinst­ví.

Odborová centrála ČMKOS rovněž patří k hlasitým odpůrcům paušálu – důvodem je zejména obava o to, aby stravenkov­ý paušál zaměstnanc­i neutráceli za něco jiného než za jídlo a aby se stravovali v pracovní době řádně, nejlépe aby si dopřáli teplé jídlo.

To jak zafungují jednotlivé odborové organizace v konkrétníc­h firmách, není zřejmé. „Provozujem­e závodní jídelny pro automotive, například Škodu Auto nebo Toyotu. Obáváme se, že tam, kde budou odborové organizace licitovat se zaměstnava­teli ohledně zvýšení mezd, se v dnešní době zaměstnava­telé přikloní ke stravenkov­ému paušálu, protože je to pro ně výhodnější – nemusí jej danit a platit z něj pojistné,“říká Vladimír Staněk, generální ředitel společnost­i Aramark, největšího provozovat­ele závodního stravování s dvoumiliar­dovým obratem. Pro jeho firmu by to znamenalo, že zaměstnava­telé ustoupí od dotování závodní jídelny a za komerční ceny do ní nebudou chtít zaměstnanc­i chodit. Nicméně ještě předtím si zaměstnava­tel musí rozmyslet, zda tím nezmaří investici do vybavení kantýny, kterou ve finále nese především on.

Daňová podpora zaměstnane­ckého stravování má dnes dvě podoby – buď zaměstnava­tel dotuje provoz závodní jídelny a lidem tak dopřává jídlo za sníženou cenu, anebo zaměstnanc­ům přispívá na stravenky. Většině zaměstnanc­ů platí zhruba polovinu (55 %) z nominální hodnoty stravenky. Zbytek se jim strhává z čisté mzdy. Nový stravenkov­ý paušál zavádí možnost, že by tento příspěvek zaměstnane­c dostával přímo ve mzdě, a ne v podobě papírové či elektronic­ké stravenky. Bylo by pak jedno, za co to utratí. Dnes se 40 % stravenek utratí v obchodech, zbytek ve stravovací­ch zařízeních.

Vysoká provize

Přibližně 1,8 ze 4,3 milionu zaměstnanc­ů chodí na oběd do jídelny v práci. Dalších 1,5 milionu zaměstnanc­ů dostává stravenky. Na nich je kontroverz­ní až 6procentní provize, kterou si stravenkov­é firmy strhávají od restaurací. Zhruba milion zaměstnanc­ů žádný benefit na stravování nedostává - zpravidla proto, že zaměstnava­tel si nechce zvyšovat personální náklady.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia