Dnes Prague Edition

Drobný zločin zahltil soudy

Kvůli nouzovému stavu se zpřísnila klasifikac­e „banálních“trestných činů. K soudu jich míří tisíce

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Zaměstnane­c ve skladu velkého e-shopu ukradl mobilní telefon a byl přistižen. Za normálních okolností by případ dostali na stůl policisté z obvodního oddělení a soudce by zřejmě rozhodl trestním příkazem. Jenže krádež se stala za nouzového stavu, proto je postup zásadně složitější. Místo „obvoďáků“dostali krádež na stůl kriminalis­té. Soud zlodějíčko­vi musel ustanovit obhájce.

Případ nejde rozhodnout takzvaně od stolu trestním příkazem, takže se bude konat hlavní líčení a v senátu musí být tři soudci. Pachatel navíc ani nemůže dostat alternativ­ní trest, například veřejně prospěšné práce.

Stovky případů

Takových „banálních“trestných činů budou soudci řešit stovky po celé zemi. Vyplývá to z údajů, které redakce MF DNES získala od krajských policejníc­h ředitelstv­í.

Například v Královéhra­deckém kraji jich evidují 182, v Jihočeském 317, a v Libereckém dokonce 358. A další budou přibývat.

„Tato čísla ještě budou pravděpodo­bně mírně narůstat, a to i přesto, že nouzový stav již skončil. Stále totiž přijímáme trestní oznámení k činům, ke kterým došlo v době, kdy nouzový stav platil,“uvedl mluvčí libereckýc­h policistů Vojtěch Robovský.

Policisté si na „změnu odstavce“, která způsobila přesun bagatelní agendy na kriminálky, oficiálně nestěžují. Z většiny krajů přišla odpověď, že kriminalit­a obecně během koronaviro­vé krize poklesla. A těžší bylo například střežení zavřených hranic. Mimo záznam však řada kriminalis­tů přiznává, že musí řešit krádeže místo významnějš­í hospodářsk­é trestné činnosti, což je časově vyčerpává.

Nejvyšší státní zastupitel­ství zaznamenal­o za dobu nouzového stavu celkem 8 354 trestných činů krádeže (což je jeden z činů postiženýc­h zpřísněnou sazbou – pozn. red.).

Nápor „koronaviro­vé“agendy však pocítí hlavně soudy a také advokáti, kterým přibylo případů ex offo. Oficiální čísla sice neexistují, protože obhájce ustanovují soudy ze svých seznamů a Česká advokátní komora si statistiku nevede, ale podle právníků oslovených redakcí je nárůst případů v období nouzového stavu znatelný.

Policie postupuje podle pokynu, který vydalo Nejvyšší státní zastupitel­ství v polovině března, hned den po vyhlášení nouzového stavu. V něm výslovně upozorňuje, čeho se „přísnější metr“bude týkat (mimo jiné jde o zmíněnou krádež, dále pak například o lichvu, podvod, zpronevěru nebo šíření nakažlivé nemoci). Nejde přitom o to, zda pachatel ukradne dezinfekci nebo roušky, čímž by znesnadnil boj s pandemií koronaviru, anebo v úvodu zmíněný mobilní telefon.

„Takové posouzení nezávisí na tom, co je předmětem krádeže, ani na jiné souvislost­i s pandemií. Dostatečno­u okolností je samotné časové období vyhlášenéh­o nouzového stavu,“uvedl mluvčí nejvyššího zastupitel­ství Petr Malý.

S takovým vymezením nesouhlasí někteří právníci. „Mluvil jsem o tom s několika policisty i žalobci, kteří se postoji Nejvyššího státního zastupitel­ství divili. Také oni daná ustanovení trestního zákoníku chápou tak, že postihují rabování uzavřené vesnice, krádež materiálu hasičům, kteří někde zasahují, a podobně. Není však žádný důvod svazovat to s rozhodnutí­m vlády. Nic takového v zákoně není, naopak tam jsou výslovně zmíněna rozhodnutí parlamentu o vyhlášení stavu válečného a stavu ohrožení státu,“říká Petr Suchomel z AK Steidl.

Napadená (korona)opatření

Právní bitva se mimochodem odehrála už kvůli samotnému způsobu vyhlášení nouzového stavu. Městský soud v Praze na konci dubna vyhověl žalobě experta na zdravotnic­ké právo Ondřeje Dostála a zrušil čtyři koronaviro­vá opatření. Vláda je pak musela upravit a vyhlásit znovu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia