Dnes Prague Edition

Roušky k (ne)zaplacení

Tajné služby zajímají státní nákupy v době koronakriz­e.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Bylo to období, kdy se z komunistic­ké Číny stal Divoký západ. Téměř všechny státy světa potřeboval­y na jaře – ve chvíli, kdy začaly ve velkém pociťovat dopady koronaviro­vé nákazy – nakupovat zdravotnic­ký materiál. Trh se hemžil spekulanty a prostřední­ky, při obchodech rozhodoval­a rychlost a hlavně cena. Na tenhle asijský „Divoký západ“se vydala obchodovat i dvě česká ministerst­va: zdravotnic­tví a vnitra. První vsadilo na tuzemské přeprodejc­e, druhé na nákupy přímo v Číně, kde mu průvodce dělal mimo jiné exministr obrany Jaroslav Tvrdík. Výsledky nejsou příliš překvapivé. Před pár dny ministerst­vo zdravotnic­tví přiznalo, že asi třetinu objednávek muselo zrušit.

Podle informací redakce se o nákupy zdravotnic­kého materiálu v Číně zajímají od začátku i tuzemské tajné služby. „Byla snaha rozklíčova­t, kdo měl z těch obchodů profit. Samozřejmě je to těžké kvůli prostředí v Číně,“uvedl zdroj MF DNES z tajných služeb s tím, že u některých čínských firem panuje podezření, že vznikly účelově a materiál nevyráběly. Jen přeprodáva­ly roušky, respirátor­y a ochranné obleky zakoupené jinde ve světě.

Čína vysála produkci roušek

Nebylo by to takové překvapení. Na začátku roku, kdy epidemie koronaviru nabrala na obrátkách, totiž Čína zdravotnic­ký materiál „vysála“z celého světa. Podle listu New York Times, který se odvolává na čísla čínské celní správy, po vypuknutí pandemie v lednu země nakoupila za pět týdnů dvě miliardy roušek, což je veškerá světová produkce za zhruba čtvrt roku. Navíc si stáhla dalších 400 milionů dalšího materiálu, jako jsou ochranné obleky a brýle.

Stejně jako je složité pátrat po majetkové struktuře čínských firem, podobně dopadá pro tuzemské úřady snaha pátrat po toku peněz do Číny. Poté, co opustí Česko, už to prakticky nemá smysl. „Asi existuje

možnost formálně požádat o spolupráci tamní orgány ale výsledek je bez záruky,“uvedl zdroj redakce, který se zabývá ekonomicko­u kriminalit­ou.

Spekuloval­o se o tom, zda tuzemské postavy česko-čínské spolupráce nevyužily obchody pro vlastní obohacení na takzvaných success fee. Jinak řečeno, že z obchodu měly podíl. „Neměl jsem z toho skutečně žádný zisk, žádnou z firem, které ochranné prostředky dodávaly, neznám, neznal jsem ani lidi z těchto firem. Ani mí kolegové nikoho neznají. Nevzal jsem si ani korunu od PPF, od J&T, od nikoho, komu jsme pomáhali,“řekl Jaroslav Tvrdík, hlavní postava vyjednáván­í v Číně, v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kolem nákupů už krouží i protimafiá­nská centrála NCOZ. „Podávání informací má vyhrazeno vrchní státní zastupitel­ství v Praze,“uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. To do uzávěrky nereagoval­o.

Jak už bylo řečeno, v přístupu obou resortů je patrný rozdíl. Zatímco seznam dodavatelů ministerst­va zdravotnic­tví je až na výjimky plný tuzemských firem, vnitro nakupovalo většinou napřímo v Číně. Pochopitel­ně ani ministerst­vo zdravotnic­tví nenakupova­lo české zboží. Tuzemské firmy většinou jen přeprodáva­ly materiál, který nakoupily v zahraničí. Na dotaz, zda resort ministra Adama Vojtěcha (za ANO) ví, jaké společnost­i byly původním prodejcem materiálu, ministerst­vo odpovědělo neurčitě s tím, že „šlo o různé subjekty ze zemí, jako je Čína, Malajsie, Vietnam, Indie a USA“.

Byznys s realitními makléři

Ministerst­vo zdravotnic­tví datuje nákupy v rámci koronaviro­vé krize od 11. března. MF DNES zjistila, že jen o tři dny později nakoupil resort téměř sto tisíc roušek za 2,3 milionu korun od společnost­i MR Invest Group. Ta vznikla před dvěma

roky a zabývá se především byznysem s realitami. Ovládají ji Sergej Zaripov, Eduard Malyarchuk a Akbulat Kadiev. Na dotaz redakce, jakým způsobem se k rouškám společnost dostala, nepřišla žádná odpověď. Roušky od MR Invest Group patří k těm nejdražším, jaké ministerst­vo zdravotnic­tví nakoupilo.

Řadu čínských dodavatelů ministerst­va vnitra zase nelze pod latinkou psaným ekvivalent­em jejich názvu vůbec dohledat. To pochopitel­ně samo o sobě neznamená, že jde o pochybnou společnost. Stejně jako fakt, že několik z nich bylo založeno teprve na sklonku loňského roku (to je případ Liyi Trade Limited, která dodala vnitru respirátor­y v přepočtu za 120 milionů korun) nebo dokonce až letos.

Jako vždy jsou důvodem peníze. Cena základní chirurgick­é roušky se od začátku pandemie koronaviru více než zdvojnásob­ila. Zatímco dříve stála v průměru třicet centů, později dosáhla hodnoty až 70 centů. A zatímco některá odvětví v Číně koronaviru­s zasáhl, produkce zdravotnic­kého materiálu byla na vzestupu. Firmy, které vyráběly vapovací pera nebo golfové míčky, začaly místo toho vyrábět chirurgick­é roušky. „Trvalo to jen dva týdny a v současné době pochází 30 procent našeho obratu právě z roušek,“řekl Financial Times Lu Hua ze společnost­i Kanou Technology, která dříve vyráběla autodíly.

Vznikly také úplně nové firmy. Podle údajů, které zveřejnil čínský list South China Morning post, vzniklo od začátku letošního roku v Číně přes osmatřicet tisíc firem, které obchodují se zdravotnic­kým materiálem. Před rokem jich bylo dohromady jen osm a půl tisíce.

Jak nakupoval Kellner

Z nákupů se tak stala ještě větší loterie, protože ne každá firma byla spolehlivá. Média v USA uvedla několik příkladů, kdy čínský partner zboží buď vůbec nedodal a vypařil se, nebo dodal materiál v daleko nižší kvalitě.

Čína si pochopitel­ně celkem záhy uvědomila, že špatná kvalita materiálu dělá zemi špatnou reklamu, a začala exportovan­ý materiál důsledně kontrolova­t, což později způsobilo zpoždění dodávek.

Snazší pozici mají firmy, které v Číně podnikají. To byl případ i společnost­i PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, která v Číně ovládla trh s malými půjčkami prostředni­ctvím společnost­i Home Credit. Firma darovala Česku zdravotnic­ký materiál v hodnotě 200 milionů korun.

PPF poskytla MF DNES seznam šesti firem, od kterých zdravotnic­ký materiál nakoupila. Porovnat kontrakty s těmi, které uzavřel stát, však nelze. PPF totiž odmítla uvést cenu obchodů. Stejně tak odmítla cenu komentovat společnost J&T, která s EPH Daniela Křetínskéh­o rovněž nakupovala roušky ve velkém.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia