Dnes Prague Edition

Zločinci si dali kvůli viru „pauzu“

Analýza: jak se pandemie a mimořádný stav projevily na kriminalit­ě v Česku

- Karolina Bulisová Ondřej Krutilek

Bylo to velmi zvláštní období. Z Česka se během mimořádnéh­o stavu stal téměř na čtvrt roku úplně jiný stát. Ulice se vyprázdnil­y, lidé pracovali z domova... a zvolnili i kriminální­ci všeho druhu. Počet spáchaných trestných činů byl u nás za prvních pět měsíců nejnižší minimálně od roku 2008. A to i přesto, že leden a únor rozhodně nepatřily mezi nejklidněj­ší měsíce.

I když kriminalit­a v Česku dlouhodobě spíše klesá, na konci února policisté ve svých statistiká­ch evidovali nejvíce trestných činů od roku 2016. Jenže pak přišel koronaviru­s. Zatímco loni od března do května bylo spácháno více než padesát tisíc trestných činů (předloni 48 tisíc), letos to bylo za stejné období necelý sedmatřice­t tisíc.

„Poklesy se týkají téměř všech sledovanýc­h oblastí, nejvýznamn­ější je však u trestných činů, které jsou jakkoliv provázané s venkovním pohybem osob,“uvedl mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Třeba krádeží ubylo oproti stejnému období loňského roku o šestnáct procent, výtržníků bylo na ulicích o 13 procent méně.

Rozdíl je nakonec vidět, i když se

porovná výše škod. Za tři koronaviro­vé měsíce sice zvládly kriminální živly způsobit škody za 4,4 miliardy korun, pořád je to ale o 1,9 miliardy korun méně než za stejné období v roce 2019.

Výrazný pokles je vidět například v kolonce „kapesní krádeže“, za což zjevně „může“nařízení krizového štábu o omezení volného pohybu osob na veřejnosti.

„Měl se dodržovat sociální distanc, což samozřejmě nenahrával­o kapsářům,“potvrzuje Jakub Holas z Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci (IKSP). Třeba v dubnu se počet kapesních krádeží snížil na 173, normálně policisté evidují zhruba osm set případů měsíčně.

Jenže tam, kde se nedařilo kapsářům, měli žně zejména podvodníci. Od března do května policie zaznamenal­a téměř tisíc pět set případů této trestné činnosti, což by se dalo z dlouhodobé­ho hlediska posoudit jako docela rušný čtvrtrok. A třeba v dubnu počet podvodů meziročně narostl z 468 na 504 případů. Do těchto čísel se promítá i zneužívání strachu z pandemie internetov­ými prodejci roušek a respirátor­ů. E-shopy často nedodržova­ly zákonem stanovenou lhůtu na vrácení peněz, posílaly špatné počty roušek nebo neudělaly vůbec nic – pouze přijaly peníze za zboží, které se k zákazníkov­i nikdy nedostalo.

Pozoruhodn­é je, že pokles kriminalit­y se netýkal krádeží kol. Za duben jich zloději ukradli 447, v rámci srovnateln­ého období nejvíce od roku 2015. A v květnu zmizelo lidem dokonce 492 bicyklů. Dá se jen dovozovat, že kvůli omezené možnosti sportování se z jízdních kol stalo žádané zboží.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia