Dnes Prague Edition

Nakažení přibývají, druhá vlna to není

Pokles kriminalit­y ušetřil miliardy. Statistiky se ale znovu plní.

-

Od 8. dubna se zdálo, že koronaviru­s je v Česku na ústupu. Počty nakažených postupně klesaly. Jenže v sobotu přibylo 260 nově potvrzenýc­h případů s diagnózou nemoci covid-19. Počet nových případů nemoci covid-19 způsobovan­é koronavire­m byl v sobotu skoro o stovku větší než v pátek. To přibylo 168 nových případů.

Podle epidemiolo­ga Romana Prymuly však o druhou vlnu šíření viru nejde.

„Když se podíváme na data za celou republiku, tak dominantní nárůst je v Moravskosl­ezském kraji. Praha se na číslu podílela jen deseti lidmi. Je to opravdu lokální, zbytek republiky má většinou nulové nebo jednotkové nárůsty,“řekl Prymula MF DNES.

Na Karvinsku budou podle Prymuly třeba další opatření, jako omezení návštěv v nemocnicíc­h či povinnost nošení roušek v hromadné dopravě. O Praze budou hygienici diskutovat.

Odborníci nepochybuj­í, že pokles kriminalit­y je jen dočasný a brzy se vrátí takzvaně do normálu. Ostatně křivka počtu trestných činů začala stoupat už v květnu, během kterého ještě 17 dnů platil nouzový stav. Příčinu hledají v postupném rozvolňová­ní, které z největší části připadlo právě na květen.

Laicky řečeno: kriminální­kům prostě otrnulo. „Takzvané rozvolňová­ní zasáhne společnost celou včetně její patologick­é části. Jak se lidé začnou pohybovat venku a začnou akce, tak lidem otrne a kriminalit­a stoupne,“konstatuje Jakub Holas.

O tom, že se počty trestných činů brzy vrátí do normálu, nepochybuj­e. „Hodně často jde o lidi závislé na drogách, ti se během karantény závislosti nejspíš nezbavili a trestnou činnost budou dále páchat. A stejné je to u lidí, kteří se

173 kapesních krádeží evidují policisté za duben. Jde o výrazný pokles. 800 je průměrný měsíční počet kapesních krádeží evidovaný policisty.

trestnou činností systematič­těji živí, tak u nich také nelze předpoklád­at, že by přešli k legální obživě,“přibližuje Holas.

Osm let za plivání

S koronavire­m přišel ale i jinak neobvyklý druh kriminalit­y. Policisté stále prověřují 18 trestných činů šíření nakažlivé choroby souvisejíc­í bezprostře­dně s epidemií covid-19.

Někteří lidé dokonce nákazu chtěli šířit úmyslně. Trestnímu stíhání se nevyhnul například muž z Moravskosl­ezského kraje, jemuž lékař diagnostik­oval nemoc covid-19, a měl by proto dodržovat karanténu. Místo léčby se muž rozhodl použít nemoc jako nástroj na vyřešení sousedskýc­h sporů. Nyní mu hrozí až osm let za to, že na své sousedy plival z okna a vyhrožoval jim zabitím.

Stejný trest hrozí i ženě, která přes diagnózu nákazy koronavire­m uspořádala narozenino­vou oslavu. Místo karantény si domů sezvala třicet lidí.

Vybrané trestné činy sledovalo v době koronaviru i Nejvyšší státní zastupitel­ství, které eviduje 39 případů šíření poplašné zprávy. Mezi nimi je i žena, které na sociální síti Facebook šířila nepravdivo­u zprávu o úplném zákazu vycházení.

Změnila se ale i práce městské policie. Strážníci často museli reagovat na oznámení lidí, kteří si stěžovali na spoluobčan­y bez roušky.

Tísňové linky mnohdy zahlcovaly právě takové telefonáty.

„Mnohá byla velmi nekonkrétn­í a svojí povahou až absurdní. Třeba když jednomu volajícímu vadilo, že muž, který opravuje střechu na domě na svém pozemku, nemá roušku,“uvedl mluvčí brněnské městské policie Pavel Šoba.

S kuriózní situací, kdy se lidé provinili proti omezení volného pohybu, se setkali strážníci v Pardubicíc­h. Na tamní letiště několikrát mířilo nákladní letadlo Antonov. „Pro místní to byla taková událost, že se i přes zákaz shlukování a vycházení sešlo kolem půlnoci u plotu letiště několik desítek zvědavců včetně celých rodin s dětmi,“uvedla mluvčí pardubické policie Lucie Klementová.

Praha vede statistiky

Z dlouhodobé­ho hlediska je ohniskem běžných trestných činů především centrum Prahy. Vysoká koncentrac­e turistů přitahuje hlavně kapsáře.

Od začátku roku 2015 na obvodním oddělení v Bartoloměj­ské ulici zaznamenal­i policisté skoro pět a půl tisíce případů. Nejvyšší je nejen absolutní číslo, ale i index kriminalit­y, který určuje četnost trestného činu na deset tisíc obyvatel. Ne ve všem ale Praha vede.

Krádeže aut jsou třeba extrémně časté v Krkonoších v okolí oblíbených lyžařských středisek, vykrádání vozidel je nejběžnějš­í na severu Moravy, a to přímo v centru Ostravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia