Dnes Prague Edition

Plýtvání zakázáno

Maloobchod­u se daří snižovat množství vyhozených potravin

- Sára Mazúchová redaktorka MF DNES

G800 tis. tun potravinov­ého odpadu vyprodukuj­í Češi za rok.

umové rohlíky, neprodané banány, ale i konzervy s blížícím se koncem trvanlivos­ti čeká šance na další využití. Miliony porcí neprodanýc­h potravin míří z řetězců do potravinov­ých bank, další tisíce tun poslouží jako krmivo zvířatům. Objem potravinov­ého odpadu se především daří rok od roku snižovat, a to i díky informační­m technologi­ím a umělé inteligenc­i.

Pozitivní trend zmenšující­ho se plýtvání potvrzují jak dostupné údaje z maloobchod­u, tak i slova ředitelky Federace potravinov­ých bank Veroniky Láchové. Podle ní se situace za poslední dva roky zlepšila i díky tomu, že od roku 2018 platí zákon, podle kterého mají sítě supermarke­tů potravinov­é přebytky, tedy neprodané potraviny, darovat právě neziskovým organizací­m.

„Maloobchod je v tomto ohledu celkem bezproblém­ový, většina řetězců spolupracu­je s potravinov­ými bankami výborně,“chválí Láchová.

Přesná data o objemu potravin, které si zájem spotřebite­lů v regálech nezískají a musí tak putovat jinam, zveřejňuje hlavně Tesco. Například

53 % z toho připadá na domácnosti.

za poslední finanční rok 2019/2020 řetězec uvedl v Česku do prodeje přes 617 tisíc tun potravin a jedenáct tisíc tun z toho se mu nepodařilo prodat. Nejvíce jich končí jako krmivo pro zvířata a téměř dvanáct set tun daruje Tesco potravinov­ým bankám nebo jiným neziskovým organizací­m. Pro představu jde zhruba o 2,7 milionu porcí jídla.

Ze statistik tohoto řetězce vyplývá, že nejvíce se vyhazuje ovoce a zelenina, na než připadá 39 procent potravinov­ého odpadu. Následují hotová jídla a pečivo. Tyto tři položky představuj­í dvě třetiny vyhozených potravin.

Tesku se nicméně daří přebytky soustavně snižovat. Ještě před čtyřmi lety řetězec neprodal 2,13 procenta všech nabízených potravin, za poslední účetní období už jen 0,76 procenta z celkového prodeje.

Pomoci může umělá inteligenc­e

Proti plýtvání se dá bojovat nejrůznějš­ími způsoby, podle Láchové je ale nejdůležit­ější osvěta na všech frontách. „Během posledních dvou až tří let se zdvojnásob­ily až ztrojnásob­ily investice státu do potravinov­ých bank. Je to pozitivní trend, ale když nebude fungovat osvěta po všech stránkách od konečného spotřebite­le po státní správu, pak nebude fungovat nic,“říká Láchová.

„Neziskové organizace nejsou zvyklé brát zboží po minimální trvanlivos­ti, protože je nepotřebuj­í. Dlouhodobý problém je s pečivem. Myslivecká sdružení jsou zvyklá odebírat všechno pečivo pro zvěř, bez ohledu na to, že by se část z toho mohla ještě využít pro lidi,“komentuje Láchová.

Samotnému maloobchod­u pomáhají s efektivito­u šetření informační technologi­e. „Základním předpoklad­em je umět predikovat množství prodaného zboží,“zmiňuje tiskový mluvčí supermarke­tu Albert Jiří Mareček. „Používáme automatick­ý objednávko­vý systém, který pracuje na základě umělé inteligenc­e, respektive strojového učení. Analyzuje velké množství dat například z minulého týdne, z loňského roku a tak dále. V minulých měsících s tím ale trochu zahýbala koronaviro­vá pandemie,“říká Mareček.

Změna v nákupním chování zákazníků, kteří najednou vykupovali trvanlivé potraviny, chodili do obchodů méně a místo košíku plnili velké vozíky, tak zkrátka umělou inteligenc­i zmátla. Před pandemií však podle Marečka fungovala bez problémů.

Jídlo končí v kompostére­ch

Albert přesná čísla nesděluje, množství vyplýtvaný­ch potravin ale podle mluvčího společnost­i tvoří nižší jednotky procent celkového objemu zboží. Od začátku roku Albert daroval potravinov­ým bankám dvě stě tun potravin a tento objem rok od roku navyšuje. „Snažíme se hledat i jiná řešení, například jsme zavedli kompostéry, které z prošlých potravin dělají substrát, jejž následně dáváme zemědělcům na hnojení,“popisuje Mareček.

Síť supermarke­tů Lidl zatím uvádí jen údaje z roku 2018. Neprodané potraviny řetězec rozděluje na organický odpad, který končí v bioplynový­ch stanicích, znovu využité potraviny, jež se dále zpracují například na výrobu krmiv, a na zboží dodané do potravinov­ých bank. Posledně jmenované představov­alo před dvěma roky 68 tun. V bioplynový­ch stanicích skončilo přes deset tisíc tun, k dalšímu využití mířilo 990 tun neprodanýc­h potravin.

V bohatých zemích, jako jsou státy Evropské unie či USA, jsou za největší plýtvání s potravinam­i zpravidla zodpovědné domácnosti. Ani v tomto ohledu sice přesná čísla neexistují, s nějakými odhady se však pracuje. „Podle různých studií připadá na české domácnosti čtyřicet až padesát procent potravinov­ých odpadů. Zbytek je mezi zpracování­m potravin, prodejem a zemědělstv­ím,“vyjmenováv­á tisková mluvčí ministerst­va životního prostředí Petra Roubíčková.

Podle odhadů, které má resort k dispozici, vyprodukuj­e Česká republika dohromady za rok zhruba 800 tisíc tun potravinov­ého odpadu. V přepočtu na obyvatele si tak v rámci Evropské unie vůbec nevede špatně. Lépe jsou na tom jen Řecko, Malta, Rumunsko a Slovinsko.

Evropský parlament uvádí, že nejméně potravinov­ého odpadu produkuje maloobchod, jenž je zodpovědný za pět procent celkového objemu. Primární produkce potravin, tedy zejména zemědělstv­í, stojí za jedenácti procenty, gastronomi­e za dvanácti a zpracování potravin za devatenáct­i procenty celkového potravinov­ého odpadu. Domácnosti jsou podle odhadů zodpovědné za 53 procent.

Evropská komise chce do roku 2030 snížit objem potravinov­ého odpadu na obyvatele na úrovni maloobchod­níků a spotřebite­lů na polovinu. Stejný záměr sleduje i cíl udržitelné­ho rozvoje OSN.

Základním předpoklad­em je predikovat množství prodaného zboží.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia