Dnes Prague Edition

Bydlení za péči o seniory

Praha 3 nabízí studentům levnější ubytování, když budou pomáhat seniorům

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

ŽIŽKOV Že může úspěšně fungovat spolupráce napříč generacemi, dokazuje poměrně originální projekt radnice Prahy 3. Ta nabízí vysokoškol­ským studentům volné byty ve svých domech s pečovatels­kou službou za zvýhodněno­u cenu. Mladí lidé na oplátku pomáhají místním seniorům.

Podle městské části se tento program osvědčil, proto v něm hodlá pokračovat. „Projekt mezigenera­čního bydlení pomáhá sbližovat studenty a seniory. Zatím funguje rok a máme pozitivní zpětnou vazbu, takže má určitě smysl jej rozvíjet dál,“tvrdí místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Na nadcházejí­cí školní rok se jedno ze dvou míst pro studenty uvolnilo, Praha 3 tak hledá nového nájemníka. Zájemci o bydlení minimálně na rok v domě s pečovatels­kou službou v Roháčově ulici se mohou hlásit až do 17. července.

Kromě toho, že musí studovat na vysoké škole v Praze a mít dobrou znalost českého jazyka, je především jejich povinností předložit svůj návrh dobrovolni­cké činnosti se seniory. Nejlepší záměr následně vybere hodnotící komise. „Loni se nám přihlásilo šest uchazečů, ale předpoklád­áme, že letos jich bude ještě víc,“věří místostaro­sta.

Vybraný student bude mít za úkol věnovat se seniorům alespoň 30 hodin týdně. Kromě toho bude platit za byt 1+kk 4 920 korun měsíčně. I tak se to mnohým vyplatí, protože bydlení je obecně velmi nákladné a kapacit na vysokoškol­ských kolejích je stále nedostatek.

Hry, kytara i pomoc

Zatímco jeden ze dvou stávajícíc­h mladých obyvatel domu pro nadcházejí­cí rok odjíždí na stáž do zahraničí a radnice právě místo něj nyní hledá náhradu, ten druhý po dohodě zůstává. „Soužití je fajn. Hodně si povídáme nebo vysvětluji, jak fungují moderní technologi­e. Seniory také zajímá, co se děje ve světě,“shrnuje své dosavadní zkušenosti student Cuong Manh Vu.

Kromě toho často hraje se seniory společensk­é hry, bingo a někdy také vytáhne kytaru. „Pro zpestření čas od času zahraji české písničky a o Vánocích samozřejmě koledy,“doplňuje. Se svými spolubydlí­cími z domu se schází ve zdejším klubu dvakrát až třikrát týdně.

Mimoto se s nimi potkává i zcela neplánovan­ě. To když obyvatelé domu potřebují rychlou výpomoc, se kterou si sami nevědí rady. V tu chvíli se ukazuje hlavní výhoda společného soužití. „Často za mnou někdo přijde s tím, že potřebuje opravit televizi nebo tablet,“vysvětluje mladý student.

Když však nedávno přišla koronakriz­e, musel okamžitě veškerý přímý kontakt se seniory přerušit. Protože ale projekt pozastaven nebyl a student se odstěhovat nemusel, rozhodl se na tři měsíce pomoci zdejší pečovatels­ké službě. A tak zajišťoval nákupy nebo připravova­l obědy. Do původního režimu se dům s pečovatels­kou službou vrátil teprve před třemi týdny.

Přestože má Cuong Manh Vu vietnamské kořeny, pochází se severočesk­ého Turnova a do Prahy se přestěhova­l po maturitě kvůli studiu sociologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. O projektu se dozvěděl loni v rámci své jiné dobrovolni­cké aktivity.

Praha 3 se před zavedením mezigenera­čního bydlení inspiroval­a obdobnými iniciativa­mi, které fungují třeba v Nizozemsku či ve Francii. Ondřej Rut přiznává, že už se jich na neobvyklý projekt vyptávali také zástupci jiných samospráv. Že by se ale rychle rozšířil po celé Praze, místostaro­sta nepředpokl­ádá.

Důvod je především ten, že domy s pečovatels­kou službou obvykle bývají přeplněné a zájemci čekají v pořadnícíc­h. Tudíž dávat přednost studentům nemá příliš smysl. „U nás ale minulý rok vznikla poměrně specifická situace, kdy jsme z více než dvou stovek bytů v domech s pečovatels­kou službou měli přes dvacet prázdných. V rámci diskuse, co s tím, vznikl i tento nápad,“vysvětluje prvopočátk­y Rut.

Paralelně začala Praha 3 také více inzerovat v radničních novinách možnost bydlení pro seniory. Dnes už je tak drtivá většina garsonek obsazená. I tak radnice v projektu mezigenera­čního bydlení pokračuje.

 ?? Foto: Praha 3 ?? Rychlá pomoc Student Cuong Manh Vu pomáhá seniorům i v akutních chvílích, třeba když se jim něco rozbije.
Foto: Praha 3 Rychlá pomoc Student Cuong Manh Vu pomáhá seniorům i v akutních chvílích, třeba když se jim něco rozbije.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia