Dnes Prague Edition

Přístup města a radnice k dopravě se různí

Na Mariánské náměstí chce Praha 1 vrátit provoz aut z Husovy, ale zájmy místních se zaštiťuje i při odstranění dopravy z Ostrovní.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Městská část Praha 1 jde proti strategii vytvořit z Mariánskéh­o náměstí klidovou zónu. Magistrát tam nedávno zrušil své parkoviště, auta nahradily například židle se stolky. I když ve směru od Staroměsts­kého náměstí do Křižovnick­é byl průjezd nadále možný, od Husovy ulice okolo Klementina do Platnéřské nikdo neprojede. Praha 1 by tam ale chtěla dopravu do konce roku vrátit.

Jako první na skutečnost upozornila nezisková organizace. „Nemile nás překvapilo čerstvě vyvěšené opatření na dočasnou změnu dopravního režimu na Mariánském náměstí. Praha 1 se rozhodla do konce tohoto roku povolit průjezd automobilo­vé dopravy z Husovy ulice,“uvedlo sdružení AutoMat.

Nejen turistů je v centru méně a v odůvodnění záměru Praha 1 mimo jiné uvádí, že zároveň s menším provozem pěších bylo odstraněno kolizní místo mezi chodci a automobilo­vým provozem. „Opatření nabývá účinnosti ve lhůtě stanovené zákonem o provozu na pozemních komunikací­ch... Proti opatření obecné povahy nelze podat žádný opravný prostředek,“uvádí v dokumentu městská část.

Vedení města je se záměrem Prahy 1 srozuměno a nezdá se, že by se rozhodnutí nějak bránilo. „Pan náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / STAN) v rámci své gesce připravuje celkovou rekonstruk­ci Mariánskéh­o

náměstí. Co se týče samotného dopravního režimu, za ten je zodpovědný Silniční správní úřad městské části Praha 1,“říká pražský náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Uzavření proti vůli radnice

V poslední době není Mariánské náměstí jediným místem, kde se Praha 1 s magistráte­m neshodne. Město bylo nedávno terčem kritiky ze strany radnice kvůli uzavření úseku Smetanova nábřeží ve směru ke Karlovu mostu mezi Národním divadlem a ulicí Karoliny Světlé. „Byli jsme proti tomu, aby se takto jednostran­ně uzavřela část nábřeží a doprava se svedla do obytné zóny,“řekl k problému starosta

Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Způsob dopravního značení se nakonec na Smetanově nábřeží mezi 9. a 10. červnem změnil, Hejma se Scheinherr­em se dokonce společně nechali vyfotit při odstraňová­ní betonových citybloků. Silniční provoz se na místo vrátil alespoň v noci mezi 22. a 6. hodinou a na nábřeží nejsou žádné obydlené byty – na rozdíl od ulice Karoliny Světlé, kterou se uzavřený úsek nejčastěji objíždí i v noci. Celodenně by se měl na Smetanovo nábřeží, kde zatím mohou obousměrně jezdit jen tramvaje, vrátit i automobilo­vý provoz bez omezení po 30. září.

Jestli o dopravě na nábřeží má rozhodovat Praha 1 či magistrát, je podle právního názoru, který má

MF DNES k dispozici, sporné. „V těch kompetencí­ch mohou být určité nuance. V rozhodnutí­ch, jejichž dopady neovlivní jen obyvatele jedné městské části, ale širší veřejnost, by měla panovat shoda magistrátu i městské části a na případných rozporech mohou být biti hlavně občané,“vysvětluje advokátka Dagmar Raupachová.

Kdo skládá účty

Podle bývalého náměstka primátora pro dopravu a poslance Petra Dolínka (ČSSD) by se vedení města mělo soustředit spíše na velké projekty než na problémy jednotlivý­ch ulic či náměstí. „Účty v městské části bude skládat spíše její vedení, a ne magistrát. Radnice Prahy 1 má daleko blíže ke svým obyvatelům a myslím, že mikroopatř­ení, jako se nyní dějí, spadají do kompetencí městských částí,“uvedl Dolínek.

Praha 1 všude nelobbuje jen za motoristy – nedávno nechala uzavřít například část Ostrovní v blízkosti Spálené. Komunikace je v této části velice úzká, automobilo­vý provoz v kombinaci s množstvím chodců nebyl nikdy ideální.

„Změnu ocení i pocítí nejen desítky dětí, které tudy denně chodí do školy a doposud se proplétaly mezi projíždějí­cími auty. Praha 1 se pro zklidnění rozhodla už loni, ale nové vedení radnice s realizací váhalo. Nakonec ji také podpořilo,“uvedl ředitel Diakonie Praha Jakub Suchel.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Chodci pod koly Kombinace automobilů a chodců nebyla v části Ostrovní u Spálené nikdy ideální. Velice úzký chodník je pouze z jedné strany, Praha 1 nakonec místo změnila na pěší zónu. Kromě jiného to znamená velkou úlevu pro děti a jejich rodiče, kteří tudy směřují do školy.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Chodci pod koly Kombinace automobilů a chodců nebyla v části Ostrovní u Spálené nikdy ideální. Velice úzký chodník je pouze z jedné strany, Praha 1 nakonec místo změnila na pěší zónu. Kromě jiného to znamená velkou úlevu pro děti a jejich rodiče, kteří tudy směřují do školy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia