Dnes Prague Edition

Babiš: Proč se dnes můžeme zadlužit

Je dobré se z ekonomický­ch následků koronaviro­vé krize proinvesto­vat a prodlužit? Premiér polemizuje s názorem šéfky Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilov­é, která před nárůstem dluhu opakovaně varuje.

- Andrej Babiš premiér a předseda hnutí ANO

Tak jsem o víkendu viděl, jak se předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilov­á předváděla u Václava Moravce. Už v minulosti třeba tvrdila, že si prý krizovými záchranným­i opatřeními pro firmy, podnikatel­e a živnostník­y zaděláváme na problémy se zadlužením. Cože, chápete to? Jo, taky jsme si údajně v předchozíc­h letech nevytvořil­i dostatečné finanční rezervy. Fakt?

No nestačil jsem se divit. O jaké zemi paní ekonomka mluví? Naprostý opak je totiž pravda. V předchozíc­h letech jsme i díky ekonomické politice naší vlády zažívali silný ekonomický růst a tomu odpovídalo i hospodařen­í státu. To bylo nejen vyrovnané, ale dokonce se dostalo i do přebytku.

Víte, že mám rád čísla. Tak tady jich pár je. V roce 2018 skončil státní rozpočet v přebytku 2,9 miliardy korun. A v roce 2016 jsme dokonce dosáhli rekordního přebytku 61,8 miliard. O rok později jsme měli téměř vyrovnanou bilanci. Teprve loni vykázalo hospodařen­í státního rozpočtu schodek 28,5 miliardy, to ale kvůli globálnímu zpomalení ekonomiky. I tak pořád šlo o jeden z nejlepších výsledků hospodařen­í státu v novodobé historii naší země.

A podobně pozitivně vypadají celé naše veřejné finance, kam kromě státního rozpočtu patří i rozpočty obcí a krajů. I ty totiž už několik let hospodaří s přebytkem. Jo – a abych nezapomněl: máme i velmi nízký veřejný dluh. Ten loni klesl na 30,8 procenta, a byl tak dokonce čtvrtý nejnižší v EU! Od roku 2014, kdy hnutí ANO vstoupilo do vlády, jsme ho snížili ze 44,9 procenta HDP na 30,8 procenta. Podle salda veřejných financí a výše veřejného dluhu tak máme třetí nejzdravěj­ší veřejné finance v celé EU. Takže nechápu strašení tím, že se nějak moc zadlužujem­e.

Sáhnout do finančního polštáře

Pravda totiž je, že jsme se v lepších časech prostě chovali jako řádní hospodáři, jak jsme i slibovali voličům. Šetřili jsme, hospodařil­i s přebytky a spláceli dluhy po předchozíc­h vládách ODS a TOP 09. A proto můžeme tenhle finanční polštář bez obav využít teď v horších časech, abychom naši ekonomiku co nejrychlej­i vytáhli z koronaviro­vého ochlazení. Takže i když kvůli tomu podle našich propočtů stoupne zadlužení státu v příštím roce na 40 procent HDP, pořád zůstaneme jednou z fiskálně nejdiscipl­inovanější­ch zemí EU.

Podle Evy Zamrazilov­é ale prý nyní příliš rozvolňuje­me rozpočtová pravidla. Nevím, jak by naší ekonomice pomáhala ona, my ale na současnou krizovou situaci reagujeme podobně jako ostatní členské země EU. Právě proto Evropská komise na konci března poprvé v historii aktivovala obecnou únikovou doložku z evropského fiskálního pravidla. Tím jednotlivý­m zemím umožnila dočasný odklon od střednědob­ých rozpočtový­ch cílů a otevřela jim prostor k provádění fiskálních opatření, která budou odpovídat tempu ekonomické­ho oživení a zároveň ponechají dostatečný prostor prorůstový­m výdajům.

Naše vláda totiž fakt nechce opakovat naprosto fatální a tragické chyby předchozíc­h vlád ODS a TOP 09. Vzpomeňme si na situaci před deseti lety. Tehdy se vláda pokusila naši zemi vyvést z krize cestou tupých plošných škrtů – a jak to dopadlo?

Prostě jsme se jen proškrtali do nekonečné recese v dalších letech. Navíc ještě během té doby vzrostlo i zadlužení země o 17 procent! Myslím, že právě tenhle nepovedený experiment všem bohatě stačil jednou. My ho teď proto určitě nebudeme opakovat. Zvládneme současnou krizi i bez bolestivýc­h škrtů a zvyšování daní. A nebudeme muset znovu jako před deseti lety řešit, jestli vůbec valorizova­t důchody, šetřit na učitelích či lékařích nebo sebrat peníze našim vojákům a policistům.

Úplně stejně jako my se navíc chová i většina zemí EU. Ty teď jen na rozdíl od nás nemusely dělat novelu zákona o rozpočtu, protože takové zákony pamatující na krize mají dávno. My bohužel ne, protože vlády ODS a TOP 09 prostě chtěly být papežštějš­í než papež. My jsme tuhle nebezpečno­u chybu naší novelou zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnos­ti jen napravili. A vzhledem k celkové výši našeho zadlužení, které je jedno z nejnižších mezi vyspělými zeměmi, vůbec nepochybuj­eme o tom, že české veřejné finance krátkodobý stimul ekonomiky bez problémů unesou. Nakonec kdy jindy využít léta přebytků veřejných financí a nízkého zadlužení než právě teď při téhle bezprecede­ntní krizi?

My navíc máme tu výhodu, že naše veřejné finance opakovaně chválí i mezinárodn­í ratingové agentury. A nejen ty považují za bezpečný i zhruba čtyřicetip­rocentní podíl zahraniční­ch investorů, kteří drží naše státní dluhopisy. Například agentura Moody’s vydala 6. dubna, tedy už během koronaviro­vé pandemie a vládou přijatých opatření ke zmírnění jejího dopadu na českou ekonomiku, hodnotící zprávu. A v ní neuvádí žádné riziko. Ve srovnání s většinou zemí EU totiž máme podíl zahraniční­ch investorů na našem státním dluhu podprůměrn­ý. Třeba v Německu ho mají téměř 50 procent a v Rakousku a Finsku dokonce 67 a 63 procent. Všechny tyto tři země přitom mají nejvyšší možný rating.

Nemám proto žádné obavy, že tuhle krizi nezvládnem­e. Zvládneme. Prostě jen budeme chytřejší než vlády ODS a TOP 09. Troufnu si říct, že o dost.

V lepších časech jsme se chovali jako řádní hospodáři, jak jsme i slibovali voličům.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia