Dnes Prague Edition

Chcete mě?

Roman Červenka čeká, jestli dostane smlouvu

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Jeho kariéra se přehoupla do fáze, kdy si už místo odvážných bodových met klade spíš prosté cíle. „Chci zůstat zdravý a odehrát celou sezonu,“poví Roman Červenka.

Je mu 34 let. Podíval se na osm šampionátů, kde mu velelo hned kvarteto reprezenta­čních trenérů. Nikdo z aktivních hokejistů neposbíral víc startů v národním týmu než on. Místo nich ale poslední dvě sezony Červenka ve Švýcarsku sčítá nepříjemno­sti. Plicní embolie. Potíže s kostrčí. Opakující se trable se zády.

Do toho zlobila třísla. Docela slušný chorobopis, že?

Pročítají si ho i manažeři klubů švýcarské ligy. „Určitě je to věc, na kterou se dívají,“uzná i Červenka, když v Praze zvedne telefon. Doma trénuje a vyčkává, zda přijde i vytoužený telefonát ze Švýcarska. „Hokejově u mě problém není, ale v týmu můžete mít jen čtyři cizince a potřebujet­e je na ledě, aby tvořili hru.“

Za Rapperswil v poslední sezoně pobral 41 (14+27) bodů, jako útočník nejhoršího týmu jen těsně zaostal za nejprodukt­ivnější desítkou. Když jeho bodový počin vydělíte počtem odehraných mačů (32), nemá v uznávané soutěži konkurenci. I proto stále Červenka věří, že se nebude muset stěhovat od Curyšského jezera. Už v sezoně mu Rapperswil nabízel novou smlouvu. Šikovný centr si může jen vyčítat, že ji nepodepsal.

Další jednání hatí koronaviro­vá krize. „Jsem v kontaktu s vedením, které spíš řeší ekonomické věci. Kolik zůstane sponzorů, kolik jich odejde a kolik tým utáhne cizinců,“přibližuje Červenka. „Aspoň takové dostávám zprávy, které navíc naposledy byly docela pozitivní. Během července čekáme nějakou jasnou odpověď.“

Ocitl se v hokejové nejistotě jako řada reprezenta­ntů – brankáři Salák s Furchem, obránci Šustr, Polášek

nebo Roth. Angažmá nemá ani Klepiš s Kašparem – Červenkovi kolegové ze zlatého MS 2010.

Jeho krajané očekávají nabídky spíš z jiných soutěží, Červenka preferuje Švýcarsko, které se stalo snad nejžádaněj­ší hokejovou zemí v Evropě. Proč? Slušné výdělky převýší jen KHL. Soutěž uznávají i v zámoří. A další pádné argumenty přidává i sám Červenka, jenž válel v Rusku a vyzkoušel si i NHL.

Fungující organizace. Nejdelší štreky na zápasy zaberou maximálně několik hodin v autobusu. „Hraje se většinou pátky a soboty. Neděle a někdy i pondělky jsou volné, dá se jezdit na výlety,“líčí Červenka. „Těch míst je v zimě i v létě tolik, že je neprocestu­jete ani za deset let.“

Červenka je ve Švýcarsku od podzimu 2016, jeho syn už chodí do školy, kde mrská francouzšt­inu nebo angličtinu. „Důležité je, že hokej je kvalitní, rychlý a mnohdy otevřený,“připojuje reprezenta­nt. „Navíc každý může porazit každého, což třeba v Rusku moc není. Tam je zhruba šest týmů, které finančně i herně vyčnívají.“

Švýcarská liga se mnohdy dává za příklad extralize. Nyní obě soutěže v době koronaviro­vé pojedou v obdobném režimu. V nejbližší sezoně se z nich nebude sestupovat, za rok se naopak mohou rozrůst na lichý počet účastníků. Zatímco upravený model extraligy vyvolal mezi fandy i některými funkcionář­i pochyby, ve Švýcarsku nesestupov­ý formát přijali bez reptání. „Z 12 týmů půjde deset do play off, můžou vzniknout mezery, ale pořád bude o co hrát,“uvažuje Červenka. I přes současné strasti nemusí na covid-19 úplně žehrat. Pandemie utnula ročník v momentě, kdy Rapperswil vyhlížel nezáživné play out, po kterém by ho nejspíš neminula baráž o udržení. „Strach ze sestupu jsme neměli. Spíš se všichni báli, že budeme hrát zápasy o ničem a bez lidí,“říká Červenka.

Delší pauza mu může také prospět. Posiluje svaly, které mu drží záda. Chodí na odběry krve, aby se zase nestal pacientem s embolií.

Pokud nebude marodem a bude dál bodově výkonný, není utopie, aby se vydal na devátý šampionát. Tím spíš, když překopaný hokejový kalendář zřejmě neumožní trenéru Pešánovi povolat posily z NHL. „Vždycky jsem rád hrál za nároďák, a pokud bude zájem, pořád to platí,“říká Červenka. Má to však zásadní podmínku – zůstat zdravý.

Zdraví u mě sledují. Hokejově problém není, jenže v týmu můžete mít jen čtyři cizince a potřebujet­e je na ledě.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Co bude Roman Červenka nemá smlouvu a čeká, zda ve Švýcarsku dostane ještě nabídku.
Foto: Getty Images Co bude Roman Červenka nemá smlouvu a čeká, zda ve Švýcarsku dostane ještě nabídku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia