Dnes Prague Edition

Radši Škodu za VW než obráceně

-

Vzájemnou kanibaliza­ci značek koncernu Volkswagen nedávno potvrdil výzkum norimbersk­é agentury Puls zabývající se průzkumem trhu. Razantní personální kolotoč, který přinesl do Boleslavi nového šéfa Thomase Schäfera, je podle jednatele Pulsu Konrada Wessnera podnětem k zamyšlení, nakolik Škoda a Seat odvádějí značce VW klienty.

Anketa mezi kupci nového vozu v prvním pololetí tohoto roku ukázala, že 23 procent lidí kupujících novou škodu dříve jezdilo vozem značky Volkswagen. V případě seatu je to skoro 20 procent lidí. Přitom téměř 28 procent majitelů škodovek a 32 procent majitelů seatů zůstává věrno své značce. Nicméně nejvyšší loajalitu zachovávaj­í kupující Volkswagen­u, protože 55 procent jeho zákazníků jezdilo volkswagen­em již dříve.

Obráceným směrem proudí podstatně méně klientů. Jenom 3,4 procenta někdejších majitelů škody si pořídilo nový volkswagen, u seatu jde o 4,3 procenta. Výměna mezi značkami Seat a Škoda je v obou případech kolem pěti procent.

„Všechny velkoobjem­ové značky koncernu pro sebe navzájem představuj­í více či méně intenzivní konkurenci,“shrnuje Wessner výsledky výzkumu.

Není tajemstvím, že vydělávat se dá hlavně na drahých autech. Ve střednědob­ém plánu Škody, se objevuje statistika, podle níž 59 procent světových zisků značky plyne ze segmentu objemových vozů. Z laciného – takzvaného budgetovéh­o – segmentu plyne jen procento zisků.

Potvrzují to i čísla vypovídají­cí o výdělečnos­ti jednotlivý­ch značek. Tu tradičně sleduje Centrum pro automobilo­vý výzkum při univerzitě Duisburg–Essen. Aktuální žebříček za první pololetí uvádí, že po Porsche je nejvýděleč­nější značkou koncernu právě Škoda. (fdv, vok)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia