Dnes Prague Edition

Léčba na dálku: ostrý start

Koronaviru­s urychlil zavedení medicíny online

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Textové zprávy, e-maily, videohovor­y či spojení přes speciální šifrované aplikace. Desítky takových vzdálených kontaktů s pacientem řešili na jaře lékaři denně. Když koronaviro­vá epidemie paralyzova­la republiku, nebyla často jiná možnost, jak se k péči dostat.

Co ale vypadalo zpočátku jako krátkodobé řešení, výjimka na pár týdnů či utopie, se stává realitou. Zdravotní pojišťovny po zkušenoste­ch s epidemií koronaviru vytvořily první podmínky pro distanční péči neboli medicínu na dálku.

Už od července se mohou lékaři spojit s pacientem pomocí videohovor­u zcela legálně a zaplatí to pojišťovna.

„Videokonzu­ltaci může iniciovat jak pacient, tak lékař. Proběhne v případě změny zdravotníh­o stavu pacienta nebo potřeby jeho sledování, kontroly či léčebné rady, pokud není nutná či možná osobní návštěva ze závažných důvodů,“potvrzuje za zaměstnane­cké pojišťovny, které výkon vytvořily, předseda právní sekce Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada. Novinka je podle něj určena především praktickým lékařům a ambulantní­m specialist­ům, jako jsou oční či kožní lékaři. Všeobecná zdravotní pojišťovna takový výkon také chystá. Kromě toho příští týden s prvním školním dnem zavádí VZP i možnost hrazené konzultace po telefonu či elektronic­ky, tedy e-mailem, která je určena jak praktickým lékařům pro dospělé, tak pro děti. Rozdíl mezi oběma novinkami, které si lékaři mohou nasmlouvat, je v tom, že videokonzu­ltaci lze teoreticky využít pro jakéhokoli pacienta, u kterého lékař usoudí, že je to bezpečné a účinné. Novinka VZP naopak vznikla operativně pro zvládnutí epidemie koronaviru v nadcházejí­cích podzimních a zimních měsících a je jen pro pacienty s respirační­mi obtížemi.

„Dosavadní zkušenosti s onemocnění­m covid-19 vyvolaly potřebu zavedení nového výkonu,“říká mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. „Je určen pojištěnců­m, kteří se nemohou dostavit fyzicky do ordinace z důvodu respirační­ho infektu bez alarmující­ch příznaků a negativní epidemiolo­gické anamnézy nebo z důvodu nařízené izolace či karantény pro onemocnění covid-19,“upřesnil Sršen.

Od podzimu začnou také platit nová doporučení pacientům s horečkami či kašlem k návštěvám praktickýc­h lékařů. Podle nich by lidé měli nejdřív lékaři zavolat, popsat mu potíže a dohodnout se na dalším postupu, aniž by šli rovnou do ordinace.

Stejná doporučení platí i pro rodiče s dětmi. Mělo by to zabránit zbytečnému šíření nemoci covid-19. Dohodli se na tom zástupci praktickýc­h lékařů s ministerst­vem zdravotnic­tví i hygieniky.

Lékaři však zároveň upozorňují, že telemedicí­na není pro všechny, ani náhradou běžné péče. Spíš doplňkovou možností. Ušetřit může návštěvy ordinací, dlouhé čekání či dojíždění.

Důležitá jsou ale jasná pravidla. Například videohovor, který zavádějí zaměstnane­cké pojišťovny, nenahrazuj­e preventivn­í prohlídku ani vstupní vyšetření.

Lékař také bude muset v pacientově dokumentac­i odůvodnit, proč videokonzu­ltaci zvolil, popsat její obsah, výsledek či zaznamenat čas začátku a konce spojení. Pečlivě by se měl vybírat i vhodný pacient. „Pro telemedicí­nu je teoreticky vhodný každý, kdo je schopen dobře komunikova­t na dálku elektronic­ky. A ten, který dokáže popsat svoje potíže. Jsou lidé, kteří ani při osobním kontaktu nepopíšou, zdali je bolest tupá či ostrá,“říká lékař a předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Důležité je podle něj také to, aby kontakt probíhal mezi lékařem a pacientem, kteří se znají. „A zásadní je, že o tom, jestli proběhne telemedicí­nský výkon, rozhodne lékař, ne pacientova poptávka. Všechno po telefonu nejde. To je velké riziko,“ zdůrazňuje Šonka. Podle něj se lékaři na podzim do telemedicí­ny zapojí. Výkon vytvořený VZP je jim známý už minimálně z jara, kdy si s pacienty běžně volali a mailovali.

„Co se týče videorozho­voru, ani tam nevidím problém, proč by to praktici neměli zvládnout. Je otázka, jestli to budou chtít dělat, protože to má rizika. Můj kamarád lékař z Bavorska, kde to už dva roky mají, říkal, že provede asi dvě telemedicí­nské konzultace týdně,“doplňuje Šonka.

Levnější biologická léčba

Ač obě novinky v léčbě na dálku jsou určeny víc praktikům a ambulantní­m specialist­ům, telemedicí­na je řešením i pro velká centra. Koneckonců dílčí projekty už fungují léta. Třeba gastroente­rologové zavedli kontroly na dálku pacientů se střevními záněty, jako je například Crohnova choroba, už před čtyřmi lety.

„Nutnost telemedicí­nských přístupů pro sledování chronickýc­h pacientů byla v odborné gastroente­rologické literatuře diskutován­a již od počátku století,“říká přednosta kliniky a primář klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE a I. místopředs­eda České gastroente­rologické společnost­i ČLS JEP Milan Lukáš, na jehož klinice projekt vznikl.

V praxi to vypadá tak, že pacient dostane speciální domácí soupravu, kterou měří koncentrac­i určité bílkoviny ve stolici, a jednou za měsíc či dva měsíce dle svého stavu vyplňuje sofistikov­aný dotazník přes speciálně vytvořenou webovou aplikaci, která naměřené hodnoty a dotazníky sbírá. „Každý den jsou v centru kliniky koordináto­rkou vyhodnocov­ány a v případě známek zhoršení stavu je pacient neprodleně kontaktová­n,“říká Lukáš, podle kterého část lidí tento typ péče preferuje. „Výhodou našeho oboru je, že většina nemocných jsou mladí ve věku od 20 do 40 let, kteří nemají problém s technikou,“popisuje.

„Z hlediska medicínské­ho jsou to nemocní, u kterých diagnóza a předcházej­ící průběh nemoci jsou ošetřující­mu lékaři dobře známy, odpověď na léčbu byla velmi dobrá a nemocní jsou z tohoto hlediska dlouhodobě stabilizov­áni,“doplňuje s tím, že lékař se může víc věnovat lidem s vyšší aktivitou nemoci.

I tady ale platí, že vidět pacienta osobně nic nenahradí. „U chronickýc­h nemocných neznamená telemedicí­nské sledování, že je již lékař nikdy nespatří, ale že omezí nutné návštěvy na nezbytnou jednu až dvě ročně,“dodává Lukáš. Projekt centra ISCARE stál více než dva miliony korun. Nově se do něj zapojí i pacienti na biologické léčbě. Ta byla ještě před lety nesmírně drahá, a tak často i nedostupná, teď už existují biosimilár­ní léky, tedy nové verze existující­ch biologický­ch přípravků, kterým vypršela patentová ochrana. Nyní biologická léčba vyjde od 350 do čtyř set tisíc na jednoho pacienta ročně, třikrát méně než dřív.

„Zásadní je, že o tom, jestli proběhne telemedicí­nský výkon, rozhodne lékař, ne pacientova poptávka. Všechno po telefonu nejde. To je velké riziko.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia