Dnes Prague Edition

Dovolená v Chorvatsku: nová pravidla kvůli nákaze covid-19

-

Kvůli rostoucím číslům nákazy covid-19 v Česku musí od zítřka čeští občané přijíždějí­cí do Británie do čtrnáctide­nní karantény. Naopak české hygieniky znepokojuj­e situace v oblíbeném Chorvatsku a také na jihu Francie. Včera proto vydali varování, aby byli čeští turisté obzvlášť v některých oblastech opatrní a raději se vyhýbali místům s větším počtem osob, jako jsou bary nebo noční podniky, nosili roušky, dodržovali rozestupy a častěji si myli ruce.

Testy při návratu z obou zemí ale povinné nejméně do 7. září nebudou, uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová a náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. „Ministerst­vo zdravotnic­tví na základě dostupných dat nebude pro další týden měnit seznam zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19,“řekla Rážová.

Rozhodnutí ovlivnil i fakt, že v tuto chvíli je v Chorvatsku mnoho Čechů a omezení by znamenala pro řadu rodin komplikace na začátku školního roku. „Debata o Chorvatsku nebyla vůbec jednoduchá. Aktuálně je tam minimálně 60 tisíc Čechů, to jsme také zohledňova­li,“přiznal Smolek.

Konkrétně je podle hygieniků zvýšené riziko nákazy v chorvatské Splitsko-dalmatinsk­é župě, ve Francii jsou to oblasti Île-de-France a Provence-Alpes-Côte d’Azur. Rážová zdůraznila, že by lidé situaci neměli podceňovat zejména v místech, kde se pohybuje větší množství osob. Lidé by měli myslet na dodržování rozestupů, mytí rukou a nošení roušek.

„Občané by v těchto lokalitách měli také zvážit návštěvu velkých akcí. Bohužel právě párty na pobřeží jsou častým případem nákazy, které mají pak ve svém důsledku desítky pozitivníc­h kontaktů napříč celou republikou,“vysvětlila Rážová. Po návratu z Chorvatska by lidé měli pozorně sledovat svůj zdravotní stav, vyhýbat se hromadným akcím či odložit návštěvy domovů pro seniory. (kris)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Češi v Chorvatsku by se kvůli nárůstu případů nákazy nemocí covid-19 měli vyhýbat barům, nočním podnikům a vůbec místům, kde je hodně lidí pohromadě, doporučují čeští hygienici. Nová opatření proti šíření viru zavádějí také sami Chorvaté.
Foto: Profimedia.cz Češi v Chorvatsku by se kvůli nárůstu případů nákazy nemocí covid-19 měli vyhýbat barům, nočním podnikům a vůbec místům, kde je hodně lidí pohromadě, doporučují čeští hygienici. Nová opatření proti šíření viru zavádějí také sami Chorvaté.
 ?? Foto: Profimedia ?? Raději s odstupem Turisté v Chorvatsku by měli myslet na nebezpečí nákazy covidem a raději se nemačkat v barech ani jinde.
Foto: Profimedia Raději s odstupem Turisté v Chorvatsku by měli myslet na nebezpečí nákazy covidem a raději se nemačkat v barech ani jinde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia