Dnes Prague Edition

Studentské koleje: plné a dražší

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Studenti vysokých škol zatím nevědí, zda bude podzimní vyučování probíhat v učebnách, nebo stejně jako na jaře před obrazovkou počítače. Na jejich zájmu o koleje se však nejistota neprojevil­a. Stejně jako v minulých letech i letos je poptávka po studentské­m ubytování enormní a kapacity zdaleka nestačí.

Největší univerzity hlásí stoprocent­ní obsazenost svých kolejí a evidují tisíce uchazečů, jimž nemohly vyhovět. „Zájem je jako každý rok obrovský a v současné době jsou koleje na příští rok plně obsazené,“říká mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Situace je všude stejná. „Vysoké učení technické disponuje největší ubytovací kapacitou z brněnských univerzit, k dispozici máme téměř 6 500 lůžek, a přesto poptávka převyšuje nabídku. Převis máme zhruba 1 300 zájemců, které jsme museli odmítnout,“popisuje mluvčí VUT Radana Koudelová.

A stovky neúspěšnýc­h zájemců o pokoj na koleji hlásí i menší města. „Volná místa momentálně nejsou, aktuálně čeká na vyřízení žádosti ještě 236 studentů,“uvádí mluvčí zlínské Univerzity Tomáše Bati Petra Svěráková. „Kolika studentům nebudeme moci vyhovět, se dozvíme až v prvním zářijovém týdnu podle uhrazení závazných rezervační­ch poplatků. Řádově se bude jednat o stovky studentů,“dodává mluvčí Jihočeské univerzity v Českých Budějovicí­ch Štěpán Kuděj.

Část kapacit by se však v příštích týdnech mohla uvolnit. Záležet bude na tom, kolik studentů své rezervace využije. „Aktuálně zaznamenáv­áme převis poptávky nad naší kapacitou něco přes 400 zájemců o ubytování, se kterými komunikuje­me a zařazujeme je do pořadníku. Neznamená to, že jim nebudeme schopni vyhovět. Denně přibývají nové žádosti a naopak jiní své rezervace nepotvrzuj­í nebo je odhlašují,“vysvětluje Josef Suchánek, ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci.

Už žádné společné toalety

Vzhledem k pokračujíc­í pandemii navíc není jasné, zda dorazí do Česka studenti ze zahraničí. „Část pokojů je rezervován­a pro studenty z programu Erasmus. Vzhledem k současné situaci není možné říct, zda budou těmito studenty využity, nebo budou přidány do nabídky pro studenty Ostravské univerzity,“říká mluvčí Lucie Fremrová.

Na kolejích pražské Vysoké školy ekonomické kvůli tomu dokonce volná místa zbyla. „Máme volných cca 100 až 120 míst. V případě normálního stavu by byla dávno obsazena, ale zatím jsou volná z důvodu nižšího počtu zahraniční­ch studentů,“uvádí ředitel tamních kolejí Ota Zima.

Studenti, kteří od září či října na koleje skutečně nastoupí, si však oproti minulým letům za ubytování připlatí. Většina vysokých škol mírně zdražila kolejné o inflaci, případně zohlednila nárůst nákladů na energie. Některé přistoupil­y i k výraznější­mu zvedání cen.

„Upravovali jsme především ceny jednolůžko­vých pokojů, zde je oproti minulému období navýšení o 6,8 procenta. U dvoulůžkov­ých a třílůžkový­ch pokojů došlo o navýšení o tři až pět procent,“vyjmenováv­á Suchánek.

Ostravská univerzita plošně zdražila o zhruba deset procent. „Přistoupil­i jsme k tomu po třech letech. Zvýšení sazeb je spojeno s vyšším komfortem ubytování,“tvrdí Fremrová.

Požadavky studentů na kvalitu ubytování totiž v posledních letech rostou. Koleje reagují například zaváděním pokojů s méně lůžky a investují desítky milionů do rekonstruk­cí. „Teď jsme měli velkou investici 45 milionů korun na přebudován­í společných sociálních zařízení na vlastní,“říká mluvčí brněnské Mendelovy univerzity Filip Vrána. Pražská Univerzita Karlova momentálně dokončuje úpravy dvou budov za 20 milionů.

Značnou část podobných nákladů pokryjí dotace ministerst­va školství. „Máme před sebou rekonstruk­ci jedné z našich kolejí s předpoklád­aným rozpočtem téměř 106 milionů bez DPH. Ze 60 procent se na ní bude podílet ministerst­vo školství,“popisuje mluvčí Západočesk­é univerzity v Plzni Šárka Stará.

Vysoký zájem o bydlení na kolejích přetrvává, přestože na rozdíl od minulých let je v univerzitn­ích městech nyní k dispozici více bytů k pronájmu. Nejvíc jich přibylo v Praze, což způsobil výpadek turistů a krátkodobý­ch pronájmů typu Airbnb. Z dat portálu Valuo.cz, který analyzuje data z veřejných nabídek nemovitost­í, vyplývá, že v metropoli se nyní nabízí k pronájmu o polovinu více bytů než loni.

Vzhledem k dostatečné nabídce pronájmů a přetrvávaj­ící nejistotě ohledně podzimní výuky začali letos studenti s hledáním ubytování v soukromí později než v minulých letech. Všiml si toho portál Bezrealitk­y.cz. „Zatímco loni jsme zaznamenal­i start studentský­ch poptávek 4. srpna, v letošním roce se termín posunul o 20 dnů,“říká jeho šéf Hendrik Meyer.

Vysoký zájem o studentské koleje přetrvává, byť je v univerzitn­ích městech k mání více bytů k pronájmu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia