Dnes Prague Edition

Ruské miliardy protékají Českem a mizí

Tuzemské účty slouží jako zastávka pro podezřelé peníze z Východu. Dotazy na jejich původ v zemích bývalého SSSR narážejí na hradbu mlčení.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Je to často záležitost jen pár hodin. Na účtu v české bance, který si teprve nedávno zřídila tuzemská společnost, přistane částka v přepočtu v milionech korun z Ruska nebo jiné země bývalého SSSR. Už další den však putuje za hranice. Na Seychely nebo do Panamy nebo jiné podobné destinace. Zjednoduše­ně řečeno – do bezpečí. Mimo dosah české policie, která by se mohla ptát, odkud se vzaly.

Pro tamní úřady a banky však už nejde o ruské peníze, protože přišly z konta v Česku. A to transakci dává punc věrohodnos­ti.

Českému účtu, který jen posloužil jako zastávka peněz na cestě do konečně destinace, přezdívají experti „průtokový“. A v tuzemsku podobnými konty projdou obří částky.

„V souhrnu zde mluvíme o miliardách nebo dokonce desítkách miliard korun,“potvrzuje šéf Finančního analytické­ho úřadu Libor Kazda. „Tento fenomén, který může být a velmi často i je prostředke­m pro praní špinavých peněz v rámci velkých mezinárodn­ích kauz, a to ve velmi profesioná­lní formě, s sebou nese celou řadu problémů, které jsou za současného legislativ­ního stavu jen velmi těžko řešitelné,“dodává.

Jinými slovy – na podezřelé transakce se často přijde až ve chvíli, kdy je pozdě. Peníze jsou pryč, mimo dosah českých úřadů.

Podle zkušeností českých „cifršpionů“, jak se Kazdovým lidem přezdívá, totiž banky nezachytí transakce přes průtokové účty včas. Respektive na ně přijdou až ve chvíli, kdy přes ně prošla do zahraničí už vyšší suma peněz. A vyšetřovat převody zpětně je složité.

Tento fenomén je často prostředke­m pro praní špinavých peněz.

Jen ve výjimečnýc­h případech se podaří částku zablokovat včas. Pokud se tak stane, rozjíždí se kolečko, které má za úkol prověřit, zda jsou peníze čisté (legálně vydělané, zdaněné a tak dále), nebo špinavé a pocházejí z kriminální činnosti. Existují totiž pochopitel­ně i legitimní důvody, proč si milionáři z Východu přejí přesunout své peníze mimo domovskou zemi, ať už je to daňové zvýhodnění, nebo například plánovaná investice v zahraničí.

Kontrola peněz v Česku probíhá následovně: systémy banky převod peněz zastaví a pošlou oznámení o podezřelé transakci Finančnímu analytické­mu útvaru (FAÚ). Ten pak zkoumá, odkud peníze přišly, případně je zablokuje a podá trestní oznámení na policii.

Ani to však neznamená, že zmražené peníze přes síto opatření proti praní neprojdou. „I v případě blokace těchto prostředků a podání trestního oznámení ze strany FAÚ se orgány činné v trestním řízení dostávají po nějakém čase trestního prověřován­í do situace, kdy nejsou schopny získat ze zahraničí informace o predikativ­ní trestné činnosti, což je nezbytný předpoklad úspěchu v trestním řízení. Za těchto okolností pak velmi často dochází k uvolnění zajištěnýc­h prostředků a k odložení věci, tedy v zásadě ke konstatová­ní, že k trestné činnosti nedošlo,“říká Kazda.

Jinými slovy – ze zahraničí buď nepřijde žádná odpověď ohledně možného nezákonnéh­o původu peněz, nebo přijde odpověď, že jde o legální prostředky. A v Česku nelze nikoho stíhat pro praní peněz, pokud neexistuje takzvaný zdrojový trestný čin. Takže například pokud policie zabaví peníze dealerovi drog, který je vkládal ve vyšších částkách v hotovosti na účet blízkého kamaráda, protože se důvodně domnívá, že jde o peníze z obchodů s drogami, ale neprokáže mu samotný prodej drog, nemůže ho obvinit kvůli praní špinavých peněz.

Objevily se i případy, že právě na to, že ze zahraničí nepřijde žádná odpověď, lidé, kteří peníze převádějí přes Česko, spoléhají. „Evidentně počítají s blokací peněz a následnou negativní odpovědí ze zemí bývalého SSSR nebo žádnou odpovědí,“uvedl zdroj MF DNES který se problemati­kou praní špinavých peněz zabývá, ale přál si s ohledem na svou práci zůstat v anonymitě.

Nedá se přitom říct, že by například ruská federální agentura Rosfinmoni­toring, která plní úlohu finanční zpravodajs­ké jednotky, neměla prostředky, jak transakce monitorova­t. Naopak. Podle webů, které se specializu­jí na novinky ohledně takzvaných kryptoměn, jež kvůli anonymitě transakcí dělají problémy finančním rozvědkám po celém světě, testuje právě agentura založená Vladimirem Putinem speciální systém, který by mohl částečně odhalit identitu účastníků transakcí v bitcoinech a dalších kryptoměná­ch. To by mohlo znamenat zásadní průlom.

„Je nám jasné, že pokud jde o převod, ve kterém se například angažují

blízcí příbuzní tamních politiků, nebo dokonce vysoce postavenýc­h policistů, kteří se paradoxně specializu­jí na boj s korupcí a finanční kriminalit­ou, přijde odpověď, že jde o čisté peníze,“dodává další expert.

Z Čech na Barbados

Asi nejznámějš­ím světovým případem, při kterém šlo o převody peněz z Ruska přes evropské finanční domy, je skandál kolem dánské banky Danske Bank.

Ta měla mezi lety 2007 a 2015 údajně vyprat špinavé peníze z Ruska v hodnotě přes dvě stě miliard eur, tedy v přepočtu přes pět bilionů korun. Transakce údajně putovaly hlavně přes estonskou divizi banky. Jeden velký případ, který se týká průtokovýc­h účtů, mají na stole vyšetřovat­elé i v Česku. Už rok a půl řeší Vrchní státní zastupitel­ství v Praze a protimafiá­nská policejní centrála NCOZ podezřelé transakce, kterými v letech 2013 a 2014 prošly peníze z Ruska, Estonska a Kazachstán­u přes firemní konta zřízená u J&T Banky v Praze na účty offshorový­ch firem vedené na Barbadosu v tamní J&T Bank and Trust. Objem podezřelýc­h peněz byl v přepočtu přes deset miliard korun. Banka se brání, že podezřelé transakce včas sama hlásí a ničeho nezákonnéh­o se nedopustil­a.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia