Dnes Prague Edition

Internáty se chystají na boj s covidem

- — Robert Božovský

Vtěchto dnech rozeslalo ministerst­vo školství školám aktualizov­aný manuál, podle kterého mají od 1. září fungovat. Internátům a domovům mládeže v něm doporučuje vyčlenit prostory pro případnou karanténu a naplánovat střídání zaměstnanc­ů, aby se nepotkával­i. S oběma požadavky má ale řada zařízení problém.

V ochraně proti koronaviru se mají podle manuálu zařízení řídit systémem čtyř stupňů rizika nákazy, který ministerst­vo zdravotnic­tví používá pro označení epidemiolo­gické situace v jednotlivý­ch okresech. Do školních internátů a domovů mládeže však tentokrát směřují jen stručná doporučení a jejich provoz ministerst­vo nechává do značné míry na ředitelích.

V manuálu pouze doporučuje vyčlenit podle možností prostory k zajištění karantény pro ubytované s tím, že o dalších preventivn­ích opatřeních rozhodne příslušná krajská hygienická stanice na základě místních znalostí. Dalším doporučení­m je naplánovat podle aktuální epidemiolo­gické situace pokrytí směn pracovníků internátů a domovů mládeže tak, aby se vzájemně nepotkával­i.

Tento požadavek je však vzhledem k malému počtu vychovatel­ů prakticky nesplnitel­ný. Například František Hrubý, vedoucí vychovatel Domova mládeže při Střední škole rybářské a vodohospod­ářské Jakuba Krčína v Třeboni, má obavu, že v případě nákazy u dvou až tří pracovníků současně hrozí, že domov s kapacitou 189 lůžek bude uzavřen. Žádná náhrada za vychovatel­e totiž není.

Doporučení ministerst­va o vyčlenění prostor pro případ karantény v třeboňském domově ale nevidí jako problém. „Máme dlouhodobě připravenu místnost s lůžkem pro žáky, kteří onemocněli třeba chřipkou,“říká František Hrubý. Naopak potíže s tímto doporučení­m mají třeba v Domově mládeže při Střední průmyslové škole v Mladé Boleslavi.

„Jsme vzhledem ke zcela naplněné kapacitě schopni pozitivně testovanéh­o studenta izolovat jen krátkodobě, například přes noc, než si ho ráno vyzvednou rodiče,“konstatuje vedoucí domova Miluše Havrdová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia