Dnes Prague Edition

Oběd jen s udáním kontaktu

Chytrá karanténa ve světě: v Německu na sebe lidé musí nechat v restauraci spojení, v Řecku turisty provází QR kód.

- Kristína Paulenková reportérka MF DNES

Zhruba čtyři procenta Čechů, kteří onemocněli v létě covidem-19, si nákazu přivezlo z ciziny. Nejčastěji z Chorvatska. A funguje to samozřejmě i naopak. Jednotlivé státy proto zavedly různá opatření, aby pohyb turistů i svých občanů lépe hlídaly.

Někde se s omezeními turista setká sporadicky, jinde mohou ovlivnit v podstatě celou dovolenou. Třeba před příjezdem do Chorvatska je nutné nahlásit délku a místo pobytu. V Německu jsou protikoron­avirová opatření spojená s evidencí pohybu lidí znatelná i při návštěvě restaurace a řady dalších míst.

„V restauraci je na stole formulář, který každý vyplní se jménem a telefonním číslem. Pokud přijde rodina, stačí, když ho vyplní jeden z ní,“říká Jana Černá, která žije poblíž Mnichova. Někteří lidé podle ní švindlují, protože nechtějí někde v restauraci nechávat své osobní údaje.

Kontaktní údaje musejí návštěvníc­i nechat ale také při příchodu na koupaliště nebo do dalších veřejných center, jako třeba do zoo. To aby hygienici v případě nákazy dokázali kontakty lépe vyhledat.

V Řecku namátkově testují

Opatrní jsou i Řekové. Před příjezdem do Řecka musí Češi vyplnit formulář a na mail jim následně přijde QR kód. Tím se člověk prokáže u letištní kontroly, která podle něj také pozná, kdo byl vybrán k namátkovém­u testu na koronaviru­s.

„Ten QR kód vás v Řecku všude provází. Pořád se dezinfikuj­ete, pořád vám měří teplotu a pípají ten QR kód,“upřesnil k řeckému systému český turista. Díky němu pak případně dokážou lépe dohledat trasu nakaženého člověka.

V mnoha zemích fungují i nejrůznějš­í aplikace. Ty jsou ale určeny spíše pro místní. Něco jako česká eRouška. Ta snímá okolní telefony pomocí bluetoothu, a pokud člověk onemocní, může hygienikům zpřístupni­t nasnímaná anonymní data.

Hygienici pak mohou dohledat třeba úplně cizího člověka, který jel vedle nakaženého vlakem. Na podobném principu funguje aplikace i v Německu. V Česku se nyní chystá nová verze eRoušky, která by podle ministerst­va zdravotnic­tví mohla umět komunikova­t s aplikací německou či britskou.

Nakažení v telefonu

„Když má člověk kontakt s někým, kdo by byl později pozitivní na vir, tak člověka aplikace upozorní. Funguje na principu kódů, nikde se neukládají osobní data nebo místo pobytu,“říká o německé aplikaci Zdeňka Hettwer, která žije u Norimberku.

Aplikaci si v Německu podle dostupných údajů stáhlo 20 procent lidí. Obdobnou aplikaci v Irsku má dokonce skoro 40 procent populace. V Česku se eRouška příliš nechytla, zatím si ji stáhlo jen zhruba 250 tisíc lidí.

Počet pravděpodo­bně importovan­ých případů covid-19

Podobné aplikace fungují také třeba ve Švýcarsku či Itálii. Španělsko ji nyní testuje a v září chce spustit její plnou verzi po celé zemi.

Ve Španělsku, které pandemie na jaře silně zasáhla, se nyní turisté přísným opatřením nevyhnou ani na pláži. „Člověk musí vyrazit brzy ráno, aby zabral místo, ale aspoň je klid,“líčí česká turistka, která dodává, že na plážích nyní hlídají dodržování rozestupů a jejich zaplněnost.

Poměrně časté jsou podle ní kontroly roušek, kdo nemá, může dostat pokutu. Ta činí 100 eur. Nenošení povinných roušek se může prodražit i jinde. V Německu hrozí nově pokuta nejméně 50 eur, v Itálii dokonce až 500 eur.

V některých oblastech Itálie vyžadují nyní na pláži rezervaci místa pomocí aplikace nebo telefonick­y. (13. až 19. 8. 2020)

Zdroj: Ministerst­vo zdravotnic­tví ČR

Jinde naopak virus připomínaj­í pouze stojany s dezinfekcí. „Pláže jsou přeplněné, rozestupy nikdo nehlídá, všude je plno lidí. Na benzinky a do obchodu se má s rouškou, ale viděl jsem i lidi bez a nikdo se nezlobil,“popisuje zkušenosti z jihu Francie český turista.

Na řadě míst po světě ještě nerozvolňu­jí. „V Buenos Aires žádnou chytrou karanténu nemáme, protože tam jsme v karanténě od 23. března všichni,“říká Kateřina Novotná, která žije v Argentině. V některých oblastech země k rozvolnění sice už došlo, ale zdaleka ne všude.

„V hlavním městě je situace pořád skoro stejná. Třeba městská hromadná doprava funguje pouze pro lidi s jakýmsi statusem: nezbytně nutný pracovník, což jsou lékaři, sestry apod. Nikdo jiný MHD jezdit nesmí,“doplňuje.

V restauraci je na stole formulář, který každý vyplní se jménem a telefonním číslem. Pokud přijde rodina, stačí když ho vyplní jeden z nich.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia