Dnes Prague Edition

Chaos v ulicích nahání Američany k Trumpovi

Demokraté mají díru v boku, kterou si prorazili sami.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

KENOSHA Priscella Gazzaová je číšnice v pizzerii ve wisconsins­kém městě Kenosha, které je teď momentální­m epicentrem amerických nepokojů, a za normálních okolností jsou jí volby ukradené. V životě volila jen jednou, Baracka Obamu. Už je to dvanáct let.

Teď půjde volit znovu. A dá hlas Donaldu Trumpovi.

Není jediná, kdo odplouvá demokratům. Zatímco americká média se v Kenoshe koncentruj­í jen na krytí protestů po těžkém postřelení černocha policisty, reportéři listu New York Times si oběhli obyčejné obyvatele města a zjistili, že mnozí kvůli nepokojům opouštějí demokraty a Joe Bidena.

Mezi lidmi sílí pocit, že demokraté situaci nezvládají a svou jednostran­ností jen nezodpověd­ně lijí olej do ohně. Scott Haight, jenž je na prahu šedesátky a „celoživotn­ím demokratem“, řekl, že demokratic­ký zástupce guvernéra jménem Mandela Barnes jako by se snažil svými výroky podnítit vypálení města. Výsledek: Biden s Haightovým hlasem nemá počítat. Haight letos volit nepůjde.

Biden zřejmě přijde i o jednačtyři­cetiletého vysloužilé­ho mariňáka Johna Geraghtyho, který pracuje jako dělník v továrně na traktory, ale mluví jako diplomat. Říká, že zatím není rozhodnut, koho bude v listopadu volit, ale z omáčky okolo je to patrné. Vůbec nemá rád Trumpa, ale je „stále nervóznějš­í z toho, jak se demokraté zdají být neschopní zarazit narůstajíc­í krizi“. Každou volnou chvíli nevěřícně sleduje v televizi, co se s jeho městem stalo. Znepokojuj­e ho, že „vypadá jako válečná zóna“, a myslí si, že demokraté „nechali lidi v nejtěžší chvíli na holičkách“. Nejsou podle něj schopni postavit se davům, když se protesty zvrhnou v násilí.

Výroky těchto lidí v Kenoshe jsou demokratic­kým mene tekel, naléhavou výstrahou. Demokraté zřejmě mají díru v boku, kterou si prorazili sami: chválí „pokojné demonstrac­e“, v nichž dokonce i jejich voliči vidí drancování a rozvrat veřejného pořádku. Skřípla je past jejich vlastních výroků. Pod tlakem krajně levicového křídla – a jako protiklad vůči Donaldu Trumpovi – zvolili příliš jednostran­ný pohled na protesty, jež následoval­y po zabití George Floyda v Minneapoli­su. Ignorovali rabování, žhářství a násilí, v něž se po nocích zvrhávaly, protože se to nehodilo do jejich černobíléh­o pohledu. Dokonce když Trump prohlašova­l, že chápe protesty, ale je připraven poslat národní gardu proti rabujícím, kteří protest pokojným demonstran­tům ukradli, demokraté a jejich mediální kordon to účelově zkrátili na tvrzení, že Trump nazval demonstran­ty gaunery. Teď se jim veškerá rétorika vrací jako bumerang.

Republikán­i se očividně snaží udělat z bezpečí a veřejného pořádku v amerických městech jedno z hlavních témat letošních voleb. Tvrdí – naposledy v noci na včerejšek viceprezid­ent Mike Pence na jejich stranickém sjezdu – že pokud demokraté zvítězí, ovládne města chaos a bezvládí, protože demokraté nebudou schopni zastavit bouře, jež sami schvalují, často jako krátkozrak­ý nástroj proti Trumpovi.

V Kenoshe je to dobře vidět. Poté, co policista vystřílel sedm ran do zad černocha, který měl v autě nůž, bylo zničeno, spáleno či vydrancová­no na třicet budov a spousta aut. Celá jedna vládní budova lehla popelem. Dva lidé byli zastřeleni při potyčce demonstran­tů s ozbrojeným­i samozvaným­i strážci pořádku. Absurditu toho všeho dokazuje fakt, že střelcem byl sedmnáctil­etý mladík, který přijel do města chránit „pořádek a majetek“až ze sousedního Illinois.

Celkově situace připomíná Minneapoli­s, Seattle, Portland, New York, Washington a další města, kde protesty zmutovaly v noční bezvládí, často s ochromením běžného života a škodami ve stamilione­ch dolarů. Problém je, že demokraté nyní těžko mohou zařazovat zpátečku, a navíc je mezi nimi spousta radikálů, kteří považují i rabování takřka za legitimní prostředek boje proti rasismu. O víkendu prohlásila demokratic­ká kongresman­ka Ayanna Pressley, že je potřeba ještě víc nepokojů.

Důsledek je vidět v Kenoshi. Wisconsin patří k nerozhodnu­tým státům a v Kenoshe vyhrál v roce 2016 Trump jen o necelých 250 hlasů. Jinými slovy: i malý počet přeběhlíků může zvrátit situaci.

Jak to dopadne, se uvidí až v listopadu, ale demokraté mají obavy už teď. Pokud jde o heslo bezpečnost a veřejný pořádek, vyjadřuje Trump pocity většiny země. Stejně tak Američané nejsou pro osekání policie, jež tlačí radikální demokraté.

„Opravdu se obávám, že nepokoje by u nás Trumpovi mohly pomoci vyhrát, protože místní demokraté neodsoudil­i tu zkázu,“říká majitelka antikvy v Kenoshe a dlouholetá demokratka Ellen Ferwerdová.

Demokratem je i moderátor John „Sly“Sylvester, který v časopise Politico popisuje situaci z širšího pohledu: „Výtržníci a rabující jsou měkký podbřišek demokratů. Na levici jsou lidé, kteří nechápou, jak důležité je pro Američany bezpečí v ulicích.“

 ?? Foto: Reuters ?? Násilí, rabování, strach Benevolenc­e, se kterou se demokraté stavějí k násilí, rabování a žhářství, což jsou jevy pravidelně se objevující po protestech v řadě měst, začíná děsit stále více příznivců demokratů.
Foto: Reuters Násilí, rabování, strach Benevolenc­e, se kterou se demokraté stavějí k násilí, rabování a žhářství, což jsou jevy pravidelně se objevující po protestech v řadě měst, začíná děsit stále více příznivců demokratů.
 ?? Foto: ČTK ?? Naděje Postoj demokratů prezidento­vi Trumpovi nahrává body.
Foto: ČTK Naděje Postoj demokratů prezidento­vi Trumpovi nahrává body.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia