Dnes Prague Edition

Jak koronaviru­s knokautova­l miliardovo­u Indii

Ekonomika země byla našlápnutá, teď miliony Indů znovu upadnou do chudoby. Podle prognóz Indie časem v počtu případů předhoní USA

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Když před čtrnácti dny krátce před svítáním dorazil Rádžkumár Pradžápati do průmyslové­ho města Puné poblíž Bombaje, zpod bílého kapesníku, který mu zakrýval ústa a nos, mu vykukovaly jen vpadlé unavené oči. Stavební dělník, podobně jako stovky jeho kolegů, se vracel z rodné vesnice, kam odešel během koronaviro­vé blokády, do pětimilion­ového města, aby se tam poohlédl po nějaké práci.

Přestože koronaviru­s nadále zejména v indických městech útočí s neztenčeno­u silou a město Puné je jedním z nejpostiže­nějších v celé Indii, všichni stáli před fatální volbou: riskovat onemocnění, nebo umřít hlady. Jejich dluhy po měsících nicnedělán­í nabobtnaly, rodinám chyběly základní potraviny.

V Puné to pro ně nezačalo nijak povzbudivě. Všichni putovali na sedm dnů do izolace, pak se prý uvidí.

Poté, co premiér Naréndra Módí 24. března vyhlásil v televizi jednu z nejpřísněj­ších karantén vůbec, přišel pan Pradžápati o práci na stavbě. Úspory brzy došly... rodina začala strádat.

Podobně na tom teď jsou v obrovské Indii miliony lidí. Koronaviru­s srazil zemi, která se už už nadechoval­a, že se růstem svého hospodářst­ví vydá stíhat zdánlivě nedostižno­u Čínu, do kolen. Země je teď zabrzděná, zklamaná sama ze sebe a zatím marně hledá cestu ven z prohlubují­cí se krize.

Drsné uzamčení, které prakticky zastavilo celou ekonomiku, zemi nepomohlo. Naopak infekce koronaviru akceleruje. Indie se s více než třemi miliony onemocnění rychle vyšvihla na třetí místo na světě za Spojené státy a Brazílii a ani mocní hinduistič­tí bohové ji nejspíš neochrání od brzkého světového prvenství. Ze dvou na tři miliony se dostala za necelé tři týdny.

„Očekávám, že pokud se věci zásadně nezmění, bude mít Indie v určitém okamžiku víc případů než kterákoliv světová země,“uvedl Dr. Ashish Jha z Harvard Medical School. „S populací přes 1,3 miliardy je tu prostor pro exponenciá­lní růst nákazy,“dodal.

Pandemie již zemi proměnila mimo jakoukoliv představiv­ost. Její ekonomika, která poslední desetiletí pravidelně rostla, sice poněkud chřadla už před příchodem viru, ale koronaviru­s – respektive reakce na něj – jí zasadil tvrdou ránu. Letos se podle prognóz propadne nejméně o pět procent. Stamiliony lidí, kteří byli šlapajícím hospodářst­vím vyzdviženi z extrémní chudoby, jsou tak nyní výrazně ohroženy. V prvé řadě migrující dělníci z venkova, kteří donedávna nacházeli mnoho nových příležitos­tí v prosperují­cích velkoměste­ch. Indický sociální systém má značné díry, takže mnoho z nich sítí propadlo a bylo ponecháno bez pomoci. Nespravedl­ivé je to především proto, že právě na práci migrujícíc­h pracovníků indická ekonomika obzvlášť spoléhala. Jejich počet se odhaduje na 40 až 50 milionů.

Ty nejoptimis­tičtější scénáře hovoří přinejmenš­ím o dvou nadcházejí­cích letech hlubokého hospodářsk­ého úpadku. Je pravděpodo­bné, že spousta Indů znovu spadne pod hranici chudoby.

Nacionalis­tický premiér Módí sice oznámil „záchranný balíček“v astronomic­ké hodnotě 260 miliard dolarů, ale jen nepatrný zlomek z této částky je určen těm nejchudším. Navíc koronaviru­s v zemi nevykazuje známky zpomalení, ale spíše naopak. Nemocných tam nyní v absolutníc­h číslech přibývá nejvíc na planetě, stejné je to se statistika­mi úmrtí.

Někteří odborníci hovoří o tom, že jihoasijsk­ý obr nyní vstupuje do nové, velice nebezpečné fáze pandemie, kdy se choroba začíná šířit z městských aglomerací do menších měst a na venkov, kde je daleko omezenější přístup ke zdravotní péči. O dostupnost­i testování nemluvě.

Obavy ze zničujícíh­o dopadu koronaviru na venkovské komunity nejsou podle odborníků nijak přehnané. „Domnívám se, že až polovina indické populace (670 milionů lidí) virem onemocní,“říká špičkový místní epidemiolo­g Džajprakáš Mulijil. Katastrofá­lní může podle něho být dopad zvláště na starší venkovskou populaci. „Tito lidé jsou zranitelně­jší. S omezenými zdroji nebudou jejich rodiny spěchat s přepravou staršího pacienta do nemocnice. Spíše budou ponecháni sami sobě,“dodal Mulijil. Taková je zkrátka realita indického venkova.

 ?? Foto: Reuters ?? Hrozba hladu Nejohrožen­ější jsou migrující dělníci z venkova.
Foto: Reuters Hrozba hladu Nejohrožen­ější jsou migrující dělníci z venkova.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia