Dnes Prague Edition

Vláda chce kurzarbeit na devět měsíců

-

PRAHA Pracovníci na kurzarbeit­u by mohli od státu dostávat za dobu, kdy pro ně firma nebude mít práci, 70 procent čistého výdělku. Po třech měsících by se podpora snížila. Vyplácela by se nejvýš devět měsíců, jak vyplývá z návrhu novely o zaměstnano­sti, kterou zveřejnila vláda. Člověk by ovšem musel v týdnu odpracovat aspoň dvě pětiny pracovní doby. Peníze od státu by se započítáva­ly na důchod.

Nový kurzarbeit by se podle plánu mohl zavést od listopadu. Navázal by na vládní program Antivirus s příspěvky na mzdy pro zaměstnava­tele, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii a koronaviro­vá krize, a jeho cílem je zabránit hromadnému propouštěn­í.

Podle návrhu by vláda mohla kurzarbeit zavést, pokud by ve třech měsících po sobě meziročně přibylo nezaměstna­ných o víc než 15 procent a bylo by jich minimálně 400 tisíc. Kabinet by k nové podpoře mohl přistoupit i při pandemii, kyberútoku, přírodní pohromě či v jiné mimořádné situaci, která by ohrozila ekonomiku.

„Zaměstnava­tel nebude za hodiny nepráce vyplácet zaměstnanc­ům náhradu mzdy tak jako za standardní situace v případě vzniku překážek

v práci na straně zaměstnava­tele. Podporu v době částečné zaměstnano­sti bude zaměstnanc­ům poskytovat úřad práce prostředni­ctvím zaměstnava­tele,“uvedlo ministerst­vo práce v podkladech pro vládu.

Po vydání nařízení budou moci firmy začít o podporu žádat. Žádost by mohly podávat do dvou let nebo do konce lhůty uvedené v nařízení. Stát peníze poskytne zaměstnanc­ům, kteří jsou v podniku aspoň tři měsíce. Podporu získají, pokud pro ně není práce pětinu až tři pětiny pracovní doby, tedy z pěti dnů den až tři dny. Musí přitom odpracovat přinejmenš­ím dva dny. Příspěvek nebude pro lidi s kontem pracovní doby, na nemocenské, mateřské, otcovské či na ošetřovném.

Minimum je 60 procent

První tři měsíce by pracovníci mohli za hodinu bez práce od státu pobírat 70 procent svého průměrného čistého hodinového výdělku. Dalšího čtvrt roku by to bylo 65 procent a ve zbytku času 60 procent.

Pokud by se zaměstnanc­i vzdělávali či se zapojili do jiných činností, které by doporučil úřad práce, mohli by mít 80 procent čistého. Maximální výše podpory pak má činit 1,5násobek celostátní průměrné mzdy za tři čtvrtletí předchozíh­o roku před kurzarbeit­em. Letos by tato hranice byla na 50 135 korunách.

Příspěvek v částečné zaměstnano­sti zákony už upravují. Firma za neodpracov­anou dobu platí minimálně 60 procent výdělku. Pokud pro lidi nemá práci aspoň den v týdnu a platí jim aspoň 70 procent výdělku, může od státu dostat nanejvýš 0,125násobek průměrné mzdy, tedy 4 179 korun. Podpora se vyplácí nejdéle šest měsíců, byť vláda může stanovit delší dobu.

„Hlavní bariérou pro využívání tohoto nástroje aktivní politiky zaměstnano­sti byla výše příspěvku, která nemotivuje zaměstnava­tele ponechat si zaměstnanc­e,“uvedlo ministerst­vo. Podle něj překážku představuj­e i to, že s žádostí každé firmy musí souhlasit vláda.

Kdyby podle propočtů ministerst­va práce skončilo na kurzarbeit­u na 150 tisíc lidí, stálo by to měsíčně maximálně 1,58 miliardy korun. Aby norma začala platit, musí ji schválit vláda i parlament a podepsat prezident. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia