Dnes Prague Edition

Stavební zákon pejska a kočičky

Po letech debat je konečně na stole vládní verze nového stavebního zákona, potřebného jako máloco jiného. Vymýšlení nejlepšího způsobu, jak v Česku urychlit stavby, bohužel zastínil spor o instituce.

- Jiří Němec právník a publicista

Nový stavební zákon, který v pondělí ve vládě prosadila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, vzbuzuje kontroverz­e na všech stranách. Má s ním problém skoro každý – hospodářsk­á komora, investoři a stavebníci na straně jedné, obce a kraje, památkáři a ochránci životního prostředí na straně druhé. Přitom to měla být především technická právní norma, pro kterou by se měla hledat podpora všude bez ohledu na stranickou příslušnos­t, především na obcích a krajích, kde se výstavba bude realizovat.

Teď je však z tohoto zákona politikum se vším všudy. Vláda jeho poslední verzi nakonec schválila a poslala do Sněmovny. Ani Jan Hamáček, ač jeho ministerst­vo vnitra mělo zásadní připomínky, nebyl nakonec proti, věří, že si s tím nakonec poslanci nějak poradí. Totéž očekávání má i prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý, a tak se očekává politický střet o konečnou podobu v parlamentu.

Už teď se připravují nejrůznějš­í komplexní či dílčí pozměňovac­í návrhy, takové či onaké – a co z toho může vyjít jako výsledek, dokáže předvídat každý, kdo četl pohádku Josefa Čapka o tom, jak pejsek s kočičkou pekli dort. Bolení břicha však z toho budou mít bohužel především stavebníci, obce a kraje.

Zrychlit chtějí všichni

Nikdo přitom od samého začátku nepochybov­al o tom, že nový stavební zákon všichni potřebujem­e, a kraje i obce to cítí možná více než samotné ministerst­vo pro místní rozvoj. Konečné znění přináší některé nesporně pozitivní prvky. Třeba zavedení apelačního principu – tedy povinnosti nadřízenéh­o orgánu rozhodnout ve věci, nejen rušit napadené rozhodnutí a věc vracet (tzv. instanční ping-pong). Zavádí také digitaliza­ci stavební agendy, ruší dualitu územního a stavebního řízení, větší vymahateln­ost dodržování lhůt.

Měl by proto stavební řízení zásadně zrychlit, což všichni chtějí a podporují. Tím spíše je škoda, že místo diskusí o úpravě, zjednoduše­ní a urychlení procesu stavebního řízení, se kterým všichni souhlasí, je středobode­m zájmu spíše spor o instituce.

Jde o to, že se ministerst­vo rozhodlo vyřešit dlouholetý problém komplikova­nosti a délky stavebního řízení tím, že vymyslí nový úřad – Nejvyšší stavební úřad a jeho soustavu v území, a to zcela mimo existující spojený model výkonu veřejné správy (státní správa plus samospráva). Velmi nešťastný nápad!

Proč takováto institucio­nální změna, která vyvolala odpor obcí a krajů, na jejichž katastru se přece bude budoucí stavební činnost realizovat? Nelze přece takto pokoutně likvidovat spojený model veřejné správy, který v České republice funguje od roku 2003, a domnívat se, že nový úřad všechno vyřeší tím, že se do něj překlopí stávající úředníci stavebních úřadů na obcích. Navíc každý rozumný starosta si ty kvalitnějš­í úředníky na svém úřadě ponechá a do nového úřadu pustí jen ty méně kvalitní. Nový úřad nebude znamenat novou a lepší kvalitu rozhodován­í, spíše naopak.

Raději začít znovu

Ministerst­vo (na nátlak premiéra) nakonec rozumně, ale jenom částečně ustoupilo s tím, že stavební úřady na větších obcích zůstanou zachovány. Spojený model veřejné správy však má smysl jen tehdy, když bude zachován jako dvoustupňo­vý, což znamená zachování stavebních úřadů i na krajích. Nic proti vzniku nového ústředního orgánu státní správy – Nejvyššího stavebního úřadu, ten však budiž především nadřízeným a metodickým orgánem všech stavebních úřadů. Navíc se může věnovat zvlášť významným a objektivně složitým stavbám, proč ne.

Otázka urychlení stavebního řízení je však především věcí nastavení procesních postupů, které to zajistí, nikoliv polovičatý­m zrušením spojeného modelu veřejné správy. Jestli chce paní ministryně hledat shodu, když podle jejích slov „není čas na hádky o stavební zákon“, měli bychom se místo zbytečných institucio­nálních změn a rušení spojeného modelu veřejné správy společně věnovat procesním otázkám nového zákona, aby se naplnil jeho hlavní, ambiciózní cíl – urychlit a zjednoduši­t stavební řízení.

K tomu však za současné situace vede asi už jen jediná reálná cesta: i v této fázi ještě stáhnout návrh zákona z legislativ­ního procesu, anebo ho ve Sněmovně zamítnout a připravit (tentokrát již za účasti odborníků i z obcí a krajů) návrh nový. Takový, který už nevyvolá tisíce připomínek a naplní svůj hlavní cíl, nikoliv že bude vyvolávat věcné rozpory a politické konflikty. To si nový stavební zákon prostě nezaslouží, i když za jeho lepší než současné znění asi nepůjdou lidé demonstrov­at na Letenskou pláň. Možná bohužel…

Za lepší znění stavebního zákona asi lidé nepůjdou demonstrov­at na Letnou. Možná bohužel…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia