Dnes Prague Edition

Do nitra hory

Chýnovská jeskyně láká na barevné stěny

- — David Nebor

Chýnovská jeskyně může být lákavým cílem za horkých letních dní. Teplota tam totiž klesá až pod 10 stupňů Celsia. Ihned po vstupu do kamenné brány uvidíte nerovnoměr­ně uspořádané, úzké schody vedoucí do vápencovýc­h útrob Pacovy hory. Při scházení se můžete držet dřevěného zábradlí.

Schodů je dohromady kolem čtyř set, prohlídkov­á trasa podzemím měří přes 260 metrů. „Pro některé turisty je to u nás trošku adrenalin. Převýšení je znatelné a schody jsou nepravidel­né. Ale snažíme se tím udržet historický ráz podzemí. Chýnovská jeskyně je totiž nejstarší jeskyní v Čechách a na Moravě zpřístupně­nou veřejnosti,“vysvětluje František Krejča ze správy jeskyně. Ta se nachází dva kilometry severových­odně od Chýnova na Táborsku poblíž obce Dolní Hořice.

Kdo by uvnitř čekal obří krápníky, bude možná zklamaný. Ale jen na chvíli. Chýnovská jeskyně je totiž atraktivní především svými pestrobare­vnými stěnami různých tvarů a úkazů.

Po cestě k Purkyňovu jezírku, které je s 50 metry pod povrchem nejhlubším místem určeným pro návštěvník­y, vybarvují vápencové stěny bílé, žluté, ale i zelené a modré odstíny.

Ihned zaujmou také prohlubně v jednom kusu skály. Nápadně připomínaj­í díry po dělostřele­ckých koulích, i proto se jim přezdívá Žižkova střelba. Jedním ze zastavení na trase je i takzvaná Kaple svatého Vojtěcha s osvětleným kovovým křížem. Původně tam stál dřevěný po prvních průzkumníc­ích podzemí. Jeden z nich se jmenoval Jan Strnad a dodnes tam po něm zbyl vyrytý podpis z roku 1863.

Dalším kamenným jevem jsou takzvaná oka. Jedno dohlíží i na zmíněné Purkyňovo jezírko. Kruhové útvary vznikají díky přítomnost­i nekrasovýc­h hornin, které se nacházejí vedle krystalick­ých vápenců tvořících jeskyni.

Podzemní prostory vyhloubil potok

Trasa určená pro turisty je jen malým zlomkem celého podzemního komplexu pod Pacovou horou. Na tuto otevřenou západní část navazují další stovky metrů nepravidel­ných chodeb. Řada z nich naplňuje voda, některá zatopená místa se ukrývají až 80 metrů pod povrchem.

Spletité podzemí u Chýnova vyhloubil podzemní potok. Odborníci zjistili, že se vápenec v jeho vodě doslova rozpouští. „Tento krasový proces tu stále probíhá a prostory se ve skutečnost­i neustále zvětšují,“poukazuje Krejča. Potok vyvěrá asi kilometr a půl od jeskyně.

Chýnovská jeskyně patří mezi národní přírodní památky a chodí do ní desítky tisíc lidí ročně. Díky rolníkovi Josefu Rothbauero­vi však první návštěvníc­i nahlédli do hory již na konci 19. století. V roce 2006 a 2007 prošla významnou rekonstruk­cí s položením nových chodníků a elektroins­talací, navíc se prohlídka prodloužil­a. Správci jeskyně zpřístupni­li celou horní partii komplexu.

 ??  ?? V podzemí Prohlídkov­á trasa Chýnovské jeskyně je dlouhá 260 metrů. Na snímku je František Krejča ze správy jeskyně. 2x foto: MAFRA
V podzemí Prohlídkov­á trasa Chýnovské jeskyně je dlouhá 260 metrů. Na snímku je František Krejča ze správy jeskyně. 2x foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia