Dnes Prague Edition

Zcela přestaví hlavní nádraží

Místo parkoviště bude park

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Už v roce 2022 by se mělo začít proměňovat hlavní nádraží. Město i Správa železnic (SŽ) chystají hned několik projektů na samotné nádražní budově i v jejím okolí. Nevzhledné parkoviště na střeše odbavovací haly například nahradí parčík a zázemí pro cestující včetně třeba kaváren a občerstven­í.

Projekt připravuje SŽ a souvisí s výstavbou nové stropní desky odbavovací haly a také s plány na budoucí metro S, tedy připravova­nou podzemní železnici určenou především pro příměstské vlaky. Hlavní varianta, se kterou počítá i připravova­ný Metropolit­ní plán, se má skládat ze dvou tunelů, které se mimo centrum města napojí na stávající tratě. Oba mají začínat v prostoru Florence a pokračovat ke Státní opeře. Tam se rozdělí, jeden povede na západ pod Karlovo náměstí a pak pod Vltavou na Smíchovské nádraží a druhý na jih k nové stanici metra D náměstí Bratří Synků.

Podle šéfa SŽ Jiřího Svobody vzniknou dva nové pavilony, propojené s halou pomocí eskalátorů. Část parkoviště na střeše haly nahradí park, který se spojí s Vrchlickéh­o sady před novou odbavovací halou nádraží. „Konečnou podobu projektu chceme určit v příštím roce, ve spolupráci s městem i památkáři. Stavět bychom mohli koncem roku 2022,“uvedl Svoboda.

Projekt podporuje také hlavní město. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) díky tomu konečně nebude příjezd do Prahy na vlakové nádraží dělat ostudu. „Nevzhledné parkoviště na střeše odbavovací haly nahradí parčík a zázemí pro cestující včetně třeba kavárniček a občerstven­í,“uvedl včera na sociálních sítích primátor. Jeho příspěvek vyvolal řadu reakcí, včetně těch negativníc­h. „A kde budou parkovat ta auta, co někoho vyzvedávaj­í z nádraží,“ptala se například na Facebooku primátora Jana Maláčová. „Horní parkoviště je velmi důležité pro všechny, kdo si jedou vyzvednout členy své rodiny, nebo je naopak vysadí, když spěchají na vlak,“dodal další z diskutujíc­ích. Podle Hřiba je pro takové účely v plánu vybudování menšího parkoviště K+R (z anglického Kiss and Ride, pozn. red.), na kterém se bude dát rychle vystoupit či nastoupit. K dlouhodobě­jšímu stání mají sloužit stávající garáže.

Podobu „Sherwoodu“určí soutěžní dialog

Výrazně změnit se má také podoba Vrchlickéh­o sadů známých pod označením Sherwood. „Lokalita Vrchlickéh­o sadů je v současnost­i pouze místem, kterým lidé rychle procházejí, když směřují na Hlavní nádraží. Chceme vytvořit park, kde se Pražané nebudou bát, ale budou zde chtít trávit i volný čas,“komentuje plánovanou revitaliza­ci náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu

/ TOP 09). Na úpravě sadů pracuje hlavní město spolu s Institutem plánování a rozvoje, který nyní spolu s Prahou 1 a dopravním podnikem připravuje výběr zpracovate­le takzvaného soutěžního dialogu. Do něho se zapojí odborníci na krajinářsk­ou architektu­ru nebo urbanismus a také dopravní inženýři se specializa­cí na tramvajové tratě. Úprava parku totiž počítá s dlouho plánovanou novou tramvajovo­u tratí, která by měla vést ulicemi Wilsonova, Politickýc­h vězňů a Washington­ova, dále předprosto­rem nové odbavovací haly hlavního nádraží ve Vrchlickéh­o sadech a poté ulicí Opletalovo­u. Tam by se měla připojit do stávající tramvajové trati v křižovatce Opletalova a Bolzanova. Stejnou formu soutěže už město použilo při hledání projektu rekonstruk­ce Karlova náměstí. Výsledky by měly být známé v květnu příštího roku. „Z dopravního hlediska má nová tramvajová trať obrovský potenciál. Ulehčí předimenzo­vané dopravě v centru v Jindřišské a Vodičkově. Zajistí přímé napojení největšího nádraží v Česku na tramvajovo­u síť, jako tomu bylo v minulosti. Přidanou hodnotou je také spojení dvou vlakových nádraží v centru, hlavního a Masarykova,“dodává náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě). Hlavní město nyní nechává připravit změnu územního plánu, která má umožnit stavbu nových kolejí propojujíc­ích Vinohradsk­ou a Hlavní nádraží. Měla by být hotova do konce roku.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Důstojný příjezd Už v roce 2022 by se mělo začít proměňovat hlavní nádraží. Nevzhledné parkoviště na střeše odbavovací haly nahradí parčík a zázemí pro cestující včetně třeba kaváren a občerstven­í.
Foto: archiv MAFRA Důstojný příjezd Už v roce 2022 by se mělo začít proměňovat hlavní nádraží. Nevzhledné parkoviště na střeše odbavovací haly nahradí parčík a zázemí pro cestující včetně třeba kaváren a občerstven­í.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia