Dnes Prague Edition

„Nechceme, aby se na nádraží nadále jezdilo autem, ale pohodlně MHD“

-

PRAHA Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nebude stávající parkoviště na střeše hlavního nádraží potřeba. „Před vestibulem nádraží totiž vyroste nová tramvajová trať, která bude nádraží spojovat s centrem města. Náhradou pro automobily bude parkoviště kiss and ride,“říká primátor.

V jaké fázi proměna odbavovací haly a okolí hlavního nádraží nyní je?

Správa železnic nyní v rámci rekonstruk­ce budovy hlavního nádraží přišla s koncepční studií ateliéru EHL-Koumar Architekti. Kromě parčíku na místě stávajícíh­o parkoviště v místě vznikne široký přechod mezi Fantovou budovou a střechou nové odbavovací haly a nová tramvajová trať. Vrchlickéh­o sady, které leží vedle hlavního nádraží, budou revitalizo­vány a jeho zpracovate­le vybere Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR Praha) v takzvaném soutěžním dialogu.

Bude se parkoviště přesouvat někam jinam? Nepřijde tím nádraží o místo, kde mohou zastavit například autobusy?

Hlavním cílem je v prostoru vybudovat parkoviště kiss and ride. Vzniknou tak parkovací místa pro krátká zastavení. Na nádraží totiž do budoucna rozhodně není nutné jezdit autem, ale pohodlně MHD. Právě z důvodu, že před vestibulem nádraží vyroste nová tramvajová trať, která bude nádraží spojovat s centrem města. Z toho, že by město přišlo o parkovací místa pro autobusy, nemám obavy. S možností jejich zastavení se i nadále počítá.

Došlo k nějakému posunu ohledně budoucí tramvajové trati přes Vrchlickéh­o sady?

Hlavní město teď pracuje na změně územního plánu, která umožní propojit Vinohrady a hlavní nádraží tramvajovo­u tratí a také připravuje soutěž na samotnou podobu Vrchlickéh­o sadů, které by měly být při příjezdu do Prahy jeho výkladní skříní. Nová tramvajová trať by měla vést podél magistrály, tu pak protne na křižovatce do ulice Politickýc­h vězňů, kde by měly vzniknout i nové přechody, a nakonec pojede skrze Washington­ovu až do Vrchlickéh­o sadů. (baj)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia