Dnes Prague Edition

Do Invalidovn­y jen s trafikantk­ou

Hradozámec­ká noc památky představí netradiční­m způsobem

- Jan Bohata redaktor MF DNES

MALÁ STRANA Trafikantk­a, která provede návštěvník­y Invalidovn­ou, či renesanční génius Leonardo na zámku Chvaly – také s nimi se návštěvníc­i mohou setkat v sobotu 29. srpna. Jedinečný zážitek o nadcházejí­cím víkendu slibuje plánovaná Hradozámec­ká noc. Tradiční akce pořádáná Národním památkovým ústavem (NPÚ), zpřístupní v metropoli netradiční­m způsobem pozoruhodn­é barokní zahrady a objekty či renesanční zámek. Nabídne také možnost zhlédnout výstavy a další kulturní akce.

„Do letošní Hradozámec­ké noci se zapojí 60 hradů, zámků a dalších památek ve správě Národního památkovéh­o ústavu a 22 památek soukromých či provozovan­ých jinými institucem­i. V Praze se jedná o Invalidovn­u, zahrady pod Pražským hradem, Valdštejns­kou zahradu a zámek Chvaly,“zve na akci Jana Hartmanová z NPÚ.

Za císařovým vojevůdcem

K nejcennějš­ím památkám raného baroka v hlavním městě náleží zahrady Valdštejns­kého paláce s dominantní Salou terrenou. I tu bude možné zhlédnout v sobotu 29. srpna. „Většina soch ve Valdštejns­ké zahradě je dílem vynikající­ho nizozemské­ho sochaře Adriana de Vriese, který mimo jiné působil i na dvoře Rudolfa II. Vyučil se v Itálii a pro Albrechta z Valdštejna pracoval zřejmě od roku 1622 až do své smrti v roce 1626,“uvedl historik umění Emanuel Poche.

Nejen památky spojené s císařovým vojevůdcem, mecenášem a jedním z nejmocnějš­ích mužů své doby, Albrechtem z Valdštejna, bude možné zhlédnout v těchto místech. „Návštěvníc­i budou mít mimořádnou možnost prohlédnou­t si osvětlenou Valdštejns­kou zahradu. U rybníčku je situována panelová výstava Karel Čapek 130,“zve na akci mluvčí senátu Denisa Čermáková.

Pozoruhodn­ou vrcholně barokní stavbu představuj­e karlínská Invalidovn­a. Na základní kámen objektu s bohulibým využitím na někdejších Špitálskýc­h polích za tehdejšími hradbami pražských měst ve 30. letech 18. století poklepal i císař a český král Karel VI.

„Invalidovn­a patří mezi nejvýznamn­ější stavby předního českého barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenho­fera, provedené v jeho vrcholném období,“popsal stavbu historik Dobroslav Líbal. Inspirací pražskému komplexu pro čtyři tisíce klientů s rodinami, byla pařížská Invalidovn­a. Kromě ní si však architekt za předlohu mohl zvolit například též madridský palác El Escorial či některé monumentál­ní římské antické vzory.

„Nejzajímav­ějšími z barokních interiérů návštěvník­y provede postava trafikantk­y, která v Invalidovn­ě bydlela celých 44 let,“zvou pořadatelé na návštěvu Hradozámec­ké noci do Invalidovn­y. V rámci exkurze se lidé v sobotu dozvědí i zajímavost­i o životě v Invalidovn­ě či třeba duchovní správě.

Osově řešené partery i terasy nabízí komplex zahrad Pražského hradu. Na jejich vzniku se podílel další z řady proslulých barokních architektů František Maxmilán Kaňka. Také toto unikátní místo zpřístupní za svitu pochodní víkendová Hradozámec­ká akce. Večerní program obohatí například ukázky instinktiv­ní lukostřelb­y, hodu nožem a sekyrou a komentovan­é prohlídky se zasvěceným výkladem o historii zahrad.

Zámek z předměstí

Dávnou historií s kořeny v raném středověku se mohou pochlubit Chvaly, součást Horních Počernic na východním okraji hlavního města. Listina českého knížete Soběslava I. je coby majetek vyšehradsk­é kapituly zmiňuje ve 30. letech 12. století. Současná dominanta obce, zámek, má podle odborníků o něco mladší kořeny. Původně gotická tvrz v rámci pobělohors­kých konfiskací přešla již ve 20. letech 17. století do majetku jednoho z vítězů, císařského rady a místosudíh­o apelačního soudu Jana Daniela Kapra z Kaprštejna, v roce 1652 se stala majetkem jezuitů. Stavba, upravená renesančně a barokně, chátrala do počátku 90. let, posléze prošla zásadní rekonstruk­cí.

Hradozámec­ká noc nabídne podle předpoklad­ů v sobotu ve chvalském zámku volné i komentovan­é prohlídky areálu s malířem Leonardem, představí renesanční kuchyni, kulinární workshop i kejklíře na zámeckém nádvoří.

 ?? Foto: NPÚ ?? Barokní skvost Valdštejns­ká zahrada bude jednou z památek otevřených během Hradozámec­ké noci.
Foto: NPÚ Barokní skvost Valdštejns­ká zahrada bude jednou z památek otevřených během Hradozámec­ké noci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia