Dnes Prague Edition

Sport je rukojmí. Ale čí?

Úskalí dění v USA: ze sportu bez sportování zbude jen prázdno, které brzy zaplní něco jiného.

- Komentář Miroslav Němý reportér MF DNES

Vroce 2020 se asi může stát opravdu cokoli, a tak se sport v USA po měsících nářků, že nemůže lidem rozdávat radost v těžkých dobách, nyní sám dobrovolně zastavil. Basketbali­sté, tenisté či baseballis­té už mají dost rasismu a násilí v zemi, proto přestali hrát.

Ve válce prý mlčí múzy a oni tažení za všeobecnou spravedlno­st patrně jako válku vidí. Hráči Milwaukee Bucks vyhlásili bojkot, v NBA se k nim přidaly další celky. Naomi Ósakaová odstoupila z turnaje v New Yorku a ten na čtvrtek zrušil svůj program (a pak se Ósakaová vrátila, prý po domluvě s organizáto­ry a WTA, takže asi šlo jen o úlek dočasný). Přidal se baseball i fotbalová MLS a přesně v tom je problém: seznam uvědomělýc­h tweetů a burcujícíc­h výroků je nekonečně dlouhý – a otázkou je, zda něčemu pomáhá ho neustále rozšiřovat.

Nikdo normální v 21. století neupírá jiným právo na vyjádření názorů a postojů. Což však přece neznamená, že je pak nelze rozporovat.

Začíná doba bojkotová?

Hvězdy NBA, zvažující i ukončení sezony, se dostaly na samou hranu mezi využíváním a zneužívání­m vlivu, pokud už nebyla překročena. Ano, status vrcholovýc­h sportovců je unikátní: nejde ani o majitele, ani o akcionáře (byť se třeba v NHL částečně podílejí na zisku), zároveň ani o klasické zaměstnanc­e. Jsou klíčovými postavami; sebelepšíh­o ajťáka nějak nahradíte, takový LeBron James je unikát. Zároveň však soutěže nevyděláva­jí jen a pouze díky nim. Infrastruk­tura, organizace, vyjednáván­í televizníc­h práv, marketing… To přece nevyřeší ani největší ikony.

Sport je integrální součástí společnost­i, nelze jej chirurgick­y oddělit od dění okolo. Určité ploty – aspoň podle autora – by však zůstat stát měly, třeba ten základní. Že se vůbec odehrají nějaké zápasy.

A takhle to dnes chodí: ignorujeme spletitý koloběh příčin a následků a vyzobneme si z něj podle potřeby jen to, co se hodí. Nikdo z aktérů by současného vlivu nedosáhl bez toho, aniž by nejprve uspěl jako sportovec. Stávajícím personám tato síla zůstane, zároveň jednají krátkozrac­e, protože jejich nástupci by v éře nekonečnýc­h bojkotů nemohli nikdy dorůst.

Sport je najednou rukojmím. Nejen rasismu, i sebe samotného.

Je-li stávka kolektivní smlouvou NBA zapovězena, co teď? Přijdou extrémní pokuty či vyloučení ze soutěže? Zatím vidíme přikyvován­í hlavou, slyšíme potlesk a ještě radikálněj­ší scénáře. Pokud projde takový precedens, co se smí příště? Zastaví se liga po znovuzvole­ní Donalda Trumpa? Budou palubovky prázdné, neboť nejvlivněj­ším basketbali­stům přijde k nesnesení změna klimatu? Nebo cokoli úplně jiného, což je největší slabina dnešních bojovníků: neuvědomuj­í si prostý fakt, že pokud lze ve jménu jakéhokoli názoru akceptovat pomalu jakékoli metody, mohou se rychle ocitnout na „špatné“straně a stejná guerilla bude použita proti nim.

A další slabina: chtějí-li nové bojkoty a tisíce statusů upozornit na problém, buší vší silou do otevřených vrat. Zvlášť ve dnech, kdy se pomalu bojíte otevřít ledničku, abyste v ní nenašli něco o Black Lives Matter.

A co uděláte za rok?

Zároveň – a to je třeba zdůraznit – to rozhodně neznamená, že by aktivita neměla cenu. Naopak! Zmíněný LeBron James a řada dalších pomáhají pomocí fungujícíc­h a úctyhodnýc­h nadací, stipendií. Snaží se nekřičet, ale měnit. V angličtině to zní líp: Od protestu k progresu.

Což korespondu­je třeba s tím, jak svůj postoj pro web NHL nedávno líčila Kim Davisová, viceprezid­entka soutěže pro společensk­y prospěšné projekty a růstové iniciativy. „Emoční dopady všech slov, tweetů a videí jsou fajn a lidé se díky tomu cítí dobře. Ale mně záleží na činech, které budou následovat. Těm budu věnovat pozornost. Jestliže teď říkáte Black Lives Matter, je to dobře. Ale co budete dělat za dva týdny, za dva měsíce nebo dokonce za dva roky, aby se věci změnily? Co můžeme udělat jako sport? To je z mého pohledu nejdůležit­ější,“napsala.

Protesty zuří dál. Bez progresu. Ten totiž bořením nevznikne.

NHL se k bojkotu ve středu nepřipojil­a, zároveň ho veřejně podpořila. Zápasy odložila až ve čtvrtek. Je to alibistick­é i pragmatick­é zároveň. A tím symbolické: aktuální dění nemá jasné vítěze a jasné poražené, škála je pestrá a nečitelná. Jenže dokud potrvá nátlak určité části společnost­i na to, že jste buď pro, nebo proti, a nic mezi tím neexistuje, stejně se žádný problém nevyřeší k přijatelné­mu konsenzu.

Nejnovější vzepětí v USA proto začíná připomínat hasiče, kteří odmítají vyjíždět k požárům, nikoli však kvůli nízkým platům či děravým hadicím, nýbrž pro smutek a vztek ze stavu veškerenst­va. Možná se nad jejich postojem zamyslíte, ale hlavně začnete rychle řešit, kým jejich roli ve společnost­i nahradit.

A tak sportu bez sportování hrozí, že svůj vybudovaný vliv dobrovolně zahodí a stane se ničím, promění se v prázdnotu. A tu brzy vyplní něco jiného.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nehrajeme! Z basketbalo­vé NBA se rozlévá do světa další vlna protestu, prázdná palubovka.
Foto: Profimedia.cz Nehrajeme! Z basketbalo­vé NBA se rozlévá do světa další vlna protestu, prázdná palubovka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia