Dnes Prague Edition

Proč to zdivočelá Viktoria uměla a hodná Viktoria ne

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Možná rozehrál svou poslední sezonu – a tenhle gól mohl být razítkem na zlaté časy, které s milovanou Viktorií strávil.

Jenže po zápase, který fotbalovou Plzeň předčasně vyřadil z bojů o Ligu mistrů, se bezmála 37letý David Limberský nezdráhal říct: „Co jsem zažil za celou kariéru, je to asi největší zklamání. Je to něco nepopsatel­ného, strašného. Velká fotbalová tragédie.“

Zbyl poslední z party plzeňských vlčáků, kteří díky kvalitě, sebevědomí, vyčuranost­i, živelnosti a drzosti přepsali zavedené pořádky v českém fotbale. Levý obránce Limberský vyhrál pětkrát titul, třikrát se zúčastnil luxusního večírku s názvem Champions League. Pro Plzeň

se stal hrdinou a ikonou, pro zbytek země padouchem a vrchním provokatér­em.

Jenže teď nejde o Limberskéh­o, jde o celou Plzeň. Ustojí tu ránu? Čím a kdy se vyléčí?

Pravda, i kdyby v poslední půlminutě udržela vedení 1:0 v Alkmaaru, měla by před sebou pořád tuze komplikova­nou cestu za vysněným cílem. Ovšem teď je na tom Viktoria daleko hůř.

Zaprvé: nemá garantovan­ý podzim v pohárech, i když si ho samozřejmě může vykopat ve zbývajícíc­h dvou kvalifikač­ních fázích Evropské ligy.

Zadruhé: nemá dobrou náladu, protože v prvním ligovém kole se na povinné vítězství nadřela a ve středu padla obzvlášť krutým způsobem. S docela úzkým kádrem, vyčerpaná a v prodloužen­í pobitá.

Zatřetí: už loni zůstala bez pohárů, čili bez finančního polštáře, který do rozpočtu potřebuje. Z toho plyne, že teď prostě musí.

„Bolí to, ale věřím, že nás to semkne, že budeme velmi soudržní,“ prohlásil trenér Adrián Guľa. Brzy se uvidí, jaké důsledky za sebou nechá penalta, kterou v nastavení nešikovně zavinil brankář Hruška.

Jestli se bude Plzeň vrtat v tom, že měl kritickou situaci posoudit videorozho­dčí, k lepšímu se nepohne. Taky potřebuje zdravé ofenzivní hráče, plus hrotového útočníka.

Smutným faktem je, že v předkolech Ligy mistrů nevyhrála už podesáté za sebou. Tak nepříjemná série se rozjeté

„vlčí partě“kolem Horvátha, Petržely a Limberskéh­o nemohla přihodit. Oni si byli jisti, že důležitý krok zvládnou. Byť jim zprvu pomáhalo, že je na mezinárodn­í scéně nikdo neznal, takže profitoval­i z momentu překvapení. A z báječných tahů trenéra Vrby. Mimochodem, Pavel Vrba ve středu večer zakopl na stejné překážce. S bulharským Razgradem nepřebil dánský Midtjyllan­d.

Doba se holt hodně změnila. Plzeň je hodnější, poslušnějš­í, o něco méně zkušená, ale pořád dost dobrá na to, aby i pod trenérem Guľou mohla důstojně kopat v Evropě. Věčná škoda, že první a nejdůležit­ější krok nezvládla. I český fotbal tratí, neboť Plzeň byla pravidelný­m sběračem bodů do národního koeficient­u, díky němuž může hned pět domácích klubů strávit podzim v pohárech. Jistotu mají dva. Slavia bude navíc ve finálním předkole Ligy mistrů nasazená. Neuspěla-li by, Evropská liga ji nemine. Jak známe aktuální slávistick­é nadšení a nenasytnos­t, úkolem je soutěž pro klubovou honoraci. Účast Sparty v základní fázi je také jasná. Losuje se 2. října. A pak jsou tu tři pohároví nápadníci, které čeká kvalifikač­ní boj v Evropské lize. K Jablonci a Liberci se proti své vůli přidala také Plzeň. neprošla Plzeň předkoly do Ligy mistrů (2015–17, 19, 20).

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Klíčový moment
Foto: Profimedia.cz Klíčový moment
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia